Harrie Smolders en Monaco schitterend tweede in FEI Wereldbeker finale Omaha! "ooit wil ik hem wel eens winnen!"

Harrie Smolders en Monaco schitterend tweede in FEI Wereldbeker finale Omaha! "ooit wil ik hem wel eens winnen!"

Het was een spannende finale in Omaha tijdens de ultieme FEI Wereldbeker springen. Tot de laatste combinatie in de ring bleef het spannend. Uiteindelijk hield Henrik von Eckermann en de 13-jarige King Edward de Nederlandse representatie van de winst! Voor Nederland volgde Harrie Smolders - net als vorig jaar in Leipzig - met een miniem verschil op de tweede plaats!

Vandaag kwamen de beste dertig combinaties aan de start in de eerste ronde van de ultieme finale. De twintig beste duo's van deze ronde reden ook nog eens het tweede parcours dat over twee rondes werd verreden.

De kaarten werden opnieuw volledig geschud. Als derde laatste aan de start loodste Harrie Smolders zijn 14-jarige Monaco (Cassini II) in de derde omloop met één springfout door de finish in 61,57 seconden. Met een totaal van negen punten nam het duo de leiding over. Op dat moment dienden Henrik von Eckermann en Pius Schwizer nog te starten, met respectievelijk vijf en vier punten op naam.

Kampioensduo, Von Eckermann en zijn BWP-ruin, King Edward (Edward), hielden het foutloos en namen zo meteen de leiderspositie over. Dit zette de druk op Pius Schwizer om het hout in de lepels te houden en binnen de toegestane tijd te finishen.

De combinatie tikte twee balken tegen de grond. Zo claimde von Eckermann de ultieme zege nadat hij de race op kop startte na de Speed & Handiness en later de finale buiten de top drie moest aanvangen! Na afloop verklaarde Harrie Smolders de 'net niet'. "Helaas wederom tweede," vertelt Smolders nuchter. "Ik wil deze titel wel ooit eens winnen," vult hij lachend aan.


Op het podium volgde Harrie Smolders voor de Amerikaanse amazone, Hunter Holloway met de 12-jarige merrie, Pepita Con Spita (DSP Con Spita). Net buiten het podium volgde Yuri Mansur met zijn vertrouwde Vitiki (Valentino) op vier en Andreas Schou met de statige Darc de Lux (Darco) op vijf. Pius Schwizer en Vancouver de Lanlore (Toulon) noteerden de uiteindelijke zesde positie in de eindranking.


Volledige uitslag