FEI legt ruiter schorsing van 20 jaar op wegens zware paardenmishandeling

FEI legt ruiter schorsing van 20 jaar op wegens zware paardenmishandeling

De FEI heeft Sheik Abdul een schorsing van 20 jaar opgelegd wegens een zwaar geval van paardenmishandeling. De ruiter had onder andere de anti-dopingwetten geschonden waardoor zijn paard, Castlebar Contraband, een fatale verwonding opliep.

Het incident deed zich voor in oktober 2016 tijdens de CE1* van Fontainebleau. Het paard liep hier een open beenbreuk op en moest geëuthanaseerd worden. Bloedstalen wezen uit dat er xylazine aanwezig was in het bloed van het paard, een sterke pijnstiller die verdovende effecten heeft. Deze substantie mag niet tijdens competities gebruik worden. Daarnaast zorgt de stof er ook voor dat de hartslag van het paard verlaagt, wat tijdens endurance een groot voordeel kan zijn. 

Het probleem is dat het gebruik van deze stof ervoor zorgt dat het paard zijn gevoeligheid verliest en dat dit het risico op een fatale verwonding verhoogt. Bovendien wees onderzoek ook uit dat het paard meerdere keren ontzenuwd was. Dit alles zorgde er volgens de dierenartsen van de FEI voor dat het paard zwaar ten val kwam, met dus een fatale uitkomst tot gevolg.