Flore de Winne en Larissa Pauluis blazen Belgische dressuur nieuw leven in en schrijven geschiedenis

Flore de Winne en Larissa Pauluis blazen Belgische dressuur nieuw leven in en schrijven geschiedenis

Er is de laatste tijd een hele nieuwe energie in de Belgische dressuur ontstaan, en de opname van Flore de Winne en Larissa Pauluis in de startlijst voor de aanstaande FEI Dressuur Wereldbekerfinale 2024 in Riyadh (Saoedi-Arabië) heeft die energie nog verder opgevoerd.

Op het FEI Europees Kampioenschap 2023 in Riesenbeck, Duitsland, in september vorig jaar behaalde België een van de drie plaatsen die beschikbaar waren voor teams die nog niet gekwalificeerd waren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Het was een enorm moment, want het was de eerste keer in 100 jaar dat het land zich rechtstreeks kwalificeerde, in plaats van de route van het samengestelde team te moeten gebruiken die afhankelijk is van rankings.

Zowel de Winne als Pauluis maakten deel uit van dat team dat niet alleen de kwalificatieplek veiligstelde, maar dat ook in stijl deed, dankzij schitterende persoonlijke topprestaties van Pauluis en haar 14-jarige ruin Flambeau en van Charlotte Defalque en Boticelli.

De Winne, die vandaag (5 april) haar 29e verjaardag viert, was de nieuwkomer van het team. Pas in haar tweede seizoen op Grand Prix-niveau scoorde ze ook sterk met de zwarte hengst Flynn FRH, die destijds slechts negen jaar oud was.

Blikvangers

Het duo trok echt de aandacht en ontwikkelde hun partnerschap verder tijdens de FEI Dressuur Wereldbeker™ 2023/2024 West-Europese League-serie.

Ze eindigden als zesde in Londen (GBR) in december, met een Freestyle-score van 77.020, en produceerden vervolgens de eerste van twee opeenvolgende scores van 80% om derde te worden met 80.330 op eigen grond in Mechelen (BEL) terwijl het jaar ten einde liep.

In Amsterdam (NED) in januari zetten ze 80.315 op het scorebord voor de zesde plaats, en hoewel ze helemaal terugvielen naar de 15e en laatste plaats in de laatste etappe van de WEL-serie in 's-Hertogenbosch (NED) vorige maand, is het duidelijk dat dit een combinatie is vol toekomstig potentieel.

De Winne eindigde gelijk-tiende in de kwalificatieserie van de West-Europese League.

Meer ervaring

De Belgische kampioen, 44-jarige Larissa Pauluis, heeft aanzienlijk meer ervaring, en met de 14-jarige KWPN-ruin Flambeau nam ze deel aan de Olympische Spelen van Tokio in 2021.

Ze verschenen in vijf van de elf etappes van de West-Europese League dit seizoen, en eindigden in november als achtste in Lyon (FRA) en als elfde in Stuttgart (GER). Ze behaalden nog een achtste plaats in Mechelen aan het einde van het jaar, en in hun laatste twee optredens, in Neumünster (GER) in februari en 's-Hertogenbosch (NED) in maart, behaalden ze respectievelijk de zesde en negende plaats.

Pauluis heeft er echter voor gekozen om de 12-jarige kastanjebruine hengst First-Step Valentin in plaats daarvan naar Riyadh te brengen. Tijdens haar drukke campagne in de West-Europese League reed ze ook twee keer met hem, eindigend als achtste in Madrid (ESP) in november en veertiende in Basel (SUI) in januari, uiteindelijk eindigend als gezamenlijk 14e op de WEL-ranglijst.

Eerste keer

Het zal de eerste keer zijn dat België vertegenwoordigd wordt door twee atleten wanneer de FEI Dressuur Wereldbekerfinale 2024 van start gaat op 17 april, en beiden kijken echt uit naar de uitdaging.

"Ik ben echt blij, en het is een eer om naar mijn eerste World Cup-finale te gaan!", zei Pauluis gisteren. Ze is erg trots op hoe goed het paard waar ze al sinds hij iets meer dan twee jaar oud was, gegroeid is tot het hoogste niveau van de sport.

"Valentin is echt een fijn paard om te rijden. In zijn vijfjarige jaar in 2017 werd hij bekroond tot kampioen van Frankrijk. In België had hij zes optredens en zes overwinningen en hij kwalificeerde zich voor de Wereldkampioenschappen waar hij op de achtste plaats eindigde en hij was kampioen van Frankrijk voor zesjarigen. In 2019 was hij vice-kampioen van Frankrijk voor 7-jarigen en hij stond twee keer in de top-10 op de Wereldkampioenschappen in Ermelo op vijf- en zevenjarige leeftijd", zei de amazone die het paard al sinds zijn tweede jaar onder haar hoede heeft en hem inderdaad erg goed kent.

Kansen

Flore de Winne zei gisteren dat naar de finale in Riyadh gaan "een kans is die niet gemist mag worden!"

Ze erkende dat zijzelf, Pauluis en Defalque momenteel hoge ogen gooien in de sport en de Belgische vlag hoog hijsen, "en we hopen uitzonderlijk te blijven en van het moment te genieten! We hebben het geluk dat we zeer betrouwbare paarden en mensen om ons heen hebben, en dit is al een heel speciaal jaar voor ons - en het kan alleen maar beter worden!", voegde ze eraan toe.

Ze beschreef Flynn als haar "paard van één keer in je leven". Hij zal reizen, samen met de hengst Valentin van Pauluis, onder het toeziend oog van haar vader die elke stap van de weg bij hen wil zijn tot aan de finale.

"Ik heb nog nooit Grand Prix gereden totdat ik hem kreeg toen hij zes jaar oud was, en hij heeft het Grand Prix-niveau bereikt met een 'dummy' op zijn rug - ik!", zei de Winne gisteren lachend. "Wat hij heeft gedaan is zo buitengewoon en hij blijft zijn uiterste best doen, ook al ben ik niet de meest ervaren ruiter".





Bron: FEI