Springforum: Voorstel op tafel om promotieverplichting af te schaffen

Springforum: Voorstel op tafel om promotieverplichting af te schaffen

Op 11 september kwam het springforum voor de vierde keer in 2023 bijeen. De belangrijkste onderwerpen tijdens dit overleg waren paardenwelzijn, pilotwedstrijden voor de jeugd en rijstijlprotocollen. Ook werden er al voorstellen voor 2024 ingediend. 

Samenstelling Springforum

Helaas is er geen overeenstemming bereikt over de nieuwe voorzitter van het springforum. De KNHS is daarom opnieuw opzoek naar een nieuwe forumvoorzitter voor de discipline springen. Voor meer informatie, het profiel en voor aanmelding klik hier. Aanmelden voor deze functie kan tot 15 oktober 2023.

 

Welzijn

Vanuit de KNHS heeft Fenna Westerduin een presentatie gegeven over de huidige ontwikkelingen qua paardenwelzijn binnen de paardensector en maatschappij. Daarna is gezamenlijk gesproken over wat het springforum hierin kan betekenen.

Naar aanleiding hiervan is besloten om te starten met een werkgroep die zich gaat bezig houden met een korte en lange termijn voorstel die tot een verbetering van het welzijn van het paard kan leiden.

 

Pilotwedstrijden jeugdrubrieken springen

Dinsdag 5 september jl. is de pilot jeugdrubrieken in het springen geëvalueerd. Hierbij waren betrokken wedstrijdorganisaties, springjuryleden, parcoursbouwers en een afvaardiging van het springforum aanwezig. Tijdens deze evaluatie is de uitkomst gepresenteerd van de interviews die tijdens - en de enquêtes die na afloop van de pilotwedstrijden zijn gedaan. Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de deelnemers de live tips & tops, de nieuwe parcourssoort (Klassiek parcours op stijl met een barrage op tijd), het rijstijlprotocol en het samen rijden met leeftijdsgenootjes enorm waarderen. De deelnemers vinden de feedback van de jury heel erg leerzaam, de nieuwe parcourssoort uitdagend en het rijden met leeftijdsgenootjes sfeer verhogend. Reden voor ons om de pilot door te zetten.

 

Wel zijn er een aantal aanpassingen gedaan om de wedstrijden met jeugdrubrieken voor wedstrijdorganisaties en juryleden werkbaarder te maken en overzichtelijk voor de deelnemers.

Hieronder de wijzigingen die zijn doorgevoerd:

 

·       De jeugdrubrieken zijn beperkt tot:

Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 7 t/m 11 jaar met een pony

Jeugd onder 19= JO19 deelname mogelijk 12 van t/m 18 jaar met een pony

Jeugd onder 22= JO22 deelname mogelijk 12 t/m 21 jaar met een paard (of pony met paardenstartpas)

·       De pony en paarden starts zijn uit elkaar gehaald en worden in verschillende rubrieken verreden. Daarbij is de toepassing van de dubbel- en driesprong aangepast naar de situatie zoals deze regulier ook wordt verreden.

 

De eerste volgende pilotwedstrijden worden in Mariënheem, Luttenberg en Bathmen met het nieuwe format verreden.

 

Rijstijlprotocollen springen

Ter ontwikkeling van de springsport en voor de opleiding van combinaties hebben we het protocol voor rijstijlwedstrijden in het springen sinds 1 april jl. gewijzigd en voorzien van tips en tops, waar een ruiter mee aan de slag kan.

 

De reden waarom we dit hebben gedaan is, omdat er vanuit het veld/ de ruiters al langere tijd de vraag is naar meer uitleg bij de rijstijlcijfers.

Door het aanpassen van het rijstijlprotocol, deze te voorzien van tips en tops en deze online inzichtelijk te maken bij de uitslagen van de combinatie in Mijn KNHS bieden we een extra service. Hierdoor kunnen we de ruiters toelichting geven bij hun rijstijlcijfers en ze handvatten geven voor de verdere opleiding. Het merendeel van de ruiters is hier superblij mee. Daarnaast kan dit ook de juryleden helpen om tot een goed rijstijlcijfer te komen.

 

Wedstrijdorganisaties en springjuryleden die de rijstijlprotocollen  niet of niet volledig hadden ingevuld worden vriendelijk verzocht om deze voortaan in te laten vullen. Hiermee dragen we samen bij aan een positieve ontwikkeling van de springsport.

 

Wijzigingsvoorstellen 2024

Tijdens de vergadering is het advies voor de wijzigingsvoorstellen 2024 op hoofdlijnen vastgesteld.

Hieronder in het kort de belangrijkste wijzigingsvoorstellen die zijn besproken:

o  Startgerechtigdheid voor de klassen zonder promotieregeling     flexibiliseren

o  Bij de klassen met promotieregeling, promotiepunten   behouden, maar geen verplichting meer tot promoveren.   Uitkomen in maximaal twee naast elkaar liggende klassen

o  Minimale afmeting ring outdoor pistes op zand verlagen voor   rijstijlwedstrijden t/m 1.05

o  Nieuwe parcourssoort toevoegen (Basisparcours op rijstijl met   een barrage op tijd)

 

De geadviseerde wijzigingsvoorstellen worden nu vertaald naar het wedstrijd reglement springen die in de vergadering van november wordt besproken door het forum.

 

Naast bovengenoemde wijzigingsvoorstellen zal er in de vergadering van november ook nog worden doorgesproken over de volgende onderwerpen:

o  Leeftijd deelnemers aan springenwedstrijden met paarden     verlagen naar 11 jaar

o  Meer dan één 1.40 rubriek toestaan op een   breedtesportwedstrijd.





 Bron: KNHS