Trainen met Ben Maher ... Hoe train je je oog ?

Trainen met Ben Maher ... Hoe train je je oog ?

Elke maand zitten we op stal of op een wedstrijd samen met enkele topruiters. Na een trainingsserie met Jos Kumps zaten we samen met de LGCT leider, Ben Maher. Hij geeft tips over hoe je een betere afstand kan rijden en waar je best op let als je een perfecte barrage wil rijden ...

"Een goede afstand rijden vraagt ervaring," begint de Britse nummer één springruiter. "Je moet heel wat verschillende parcours en lijnen rijden opdat je afstandsgevoel goed zou zitten. Maar er zijn natuurlijk wel enkele leuke oefeningen die  kunnen helpen..."

Volgens Maher is het belang van een goede afstand cruciaal voor een stevige afzet. "... en een stevige afzet garandeert een goed gebalanceerde sprong waardoor je kansen op een foutloze omloop verhogen. Het paard zal immers in balans kunnen landen en met een goed ritme het zijn parcours verder zetten."

Basis oefening:

Een goede oefening is een drie of vier balken op de grond leggen. De balken liggen op ongeveer drie grote passen uit elkaar. Zorg dat je zowel links als rechts voldoende ruimte hebt naast de lijn.

Na de dressuurmatige opwarming ga je de balkjes in het midden aanrijden. Let erop dat je zelf een mooie houding hebt. Je probeert in het begin tussen de balken één galoppas te rijden. Zo oefen je je oog op het binnenrijden van de lijn en tevens ook de controle over de grootte van de galopsprongen van je paard. 

In een volgende stap van de oefening ga je de aanrijdingslengte verkleinen en kom je steeds korter uit de wending de lijn in gereden. Je herhaalt daarbij de oefening afwisselend op links en rechts en let steeds op een gelijkmatig tempo.

Eenmaal je dit onder de knie hebt vervang je stelselmatig de balken door hindernissen. Eerst de balk in het midden, nadien de twee buitenste balken en later alle drie. Let erop dat de afstand steeds voldoende is voor één galoppas en je deze dus ook aanpast naarmate je hoger gaat bouwen.

Extra:

Een leuke variatie is als volgt. Indien je de twee buitenste balken hebt omgebouwd naar kleine hindernissen kan je de aanrij-hoek en lengtes gaan aanpassen. Je probeert eerst de lijn recht en gelijkmatig te beheersen. Als dat gelukt is focus je  je op één van de twee hindernissen en ga je deze schuin aanrijden zowel links als rechts. Je merkt dat je de rechte dus als een acht kan gaan inrijden. ...