Ruiters om in de gaten te houden: Wordt McLain Ward de tweede ruiter die de Rolex Grand Slam of Show Jumping wint?

Ruiters om in de gaten te houden: Wordt McLain Ward de tweede ruiter die de Rolex Grand Slam of Show Jumping wint?

CHIO Aken keert terug van 23 juni - 2 juli en zal gastheer zijn voor de tweede Rolex Grand Slam of Show Jumping Major van 2023. Dit jaar viert CHIO Aken het 10-jarig jubileum van de Rolex Grand Slam of Show Jumping, de ultieme prijs van de springsport, nadat de eerste Major in 2013 plaatsvond. De 10-daagse show zal uitmonden in de Rolex Grand Prix, waarin enkele van 's werelds beste combinaties van paarden en ruiters uit 16 verschillende landen, waaronder zeven Rolex Testimonees, het tegen elkaar opnemen op het meesterlijk ontworpen parcours van Frank Rothenberger.


Rolex Grand Slam van Show Jumping - Ruiter kijken

Alle ogen zijn gericht op één ruiter: McLain Ward uit Amerika, die probeert de tweede te worden die de Rolex Grand Slam of Show Jumping wint. De nummer 3 van de wereld, die de Rolex Grands Prix won tijdens zowel CHI Genève als The Dutch Masters aan boord van de 17-jarige merrie HH Azur, zal op zoek zijn om zijn naam in de geschiedenisboeken te schrijven. Ward heeft in het verleden al succes gehad op de show, vorig jaar won hij zowel de Turkish Airlines Prize of Europe als de RWE Prize of North Rhine-Westphalia en werd hij vijfde in de Rolex Grand Prix. Hij is een felle concurrent die weet hoe hij moet winnen in het unieke Main Stadium. Ward wordt vergezeld door vier landgenoten die allemaal de lange reis over de Atlantische Oceaan maken naar de beroemde locatie, waaronder zijn Olympische teamgenote voor 2020 in Tokio, Laura Kraut.

Hij zal echter concurrentie krijgen van de allerbeste ter wereld, waaronder de winnaar van vorig jaar, Gerrit Nieberg. De Duitser, die onlangs de eerste plaats veroverde in de CSI5* Grand Prix in Hamburg, zal proberen deze vorm voort te zetten om de eerste ruiter te worden die deze prestigieuze klasse back-to-back wint. In totaal zullen 18 Duitse ruiters deelnemen aan de internationale springsport tijdens het World Equestrian Festival dit jaar, waaronder Daniel Deusser en Marcus Ehning, die beide ook eerdere winnaars zijn van deze prestigieuze rubriek.

Vooruitblikkend op de editie van 2023 verklaarde Nieberg: "Ik kan niet wachten om terug te keren naar CHIO Aken om te proberen mijn titel te verdedigen. Het winnen van de Rolex Grand Prix voor mijn thuispubliek was echt een droom die uitkwam en iets dat ik nooit zal vergeten."

De Zwitserse Martin Fuchs, tweevoudig Major-winnaar op CHI Genève, komt naar CHIO Aken na een indrukwekkende overwinning in de Rolex Grand Prix op CHI Royal Windsor Horse Show met Conner Jei. Fuchs hoopt op zijn eerste overwinning in de Rolex Grand Prix op CHIO Aken. Landgenoot Steve Guerdat is een andere getalenteerde ruiter die deze felbegeerde titel nog nooit heeft gewonnen. Guerdat, bekend om zijn horsemanship vaardigheden, neemt vier paarden mee naar Aken, waaronder de opwindende Dynamix de Belheme en Venard de Cerisy, het paard dat hij naar de overwinning reed in de CP 'International', presented by Rolex in 2021.

De Belgische Nicola Philippaerts keert ook terug naar de heilige grond van CHIO Aken in blakende vorm, nadat hij eerder deze maand de Rolex Grand Prix op CSIO Jumping International de la Baule won met de briljante merrie Katanga V/h Dingeshof, die ook zal springen op CHIO Aken. Philippaerts wordt vergezeld door zijn tweelingbroer Olivier, die ook vol vertrouwen zal zijn na zijn overwinning in de CSI5* in Stockholm vorige week met H&M Miro. Ze krijgen gezelschap van de Belgische teamgenoten Gregory Wathelet, Wilm Vermeir en Koen Vereecke.

Scott Brash uit Groot-Brittannië hoopt zijn tweede plaats in de Rolex Grand Prix van vorig jaar te verbeteren en de titel terug te winnen die hij in 2015 won door de Rolex Grand Slam of Show Jumping te winnen. Zijn teamgenoot, de individuele Olympisch kampioen Ben Maher, zal voor het eerst sinds zijn blessure in februari deelnemen aan zijn Rolex Grand Slam of Show Jumping Major. Hij brengt zijn FEI World Championship™ partner Faltic HB mee, evenals twee minder ervaren paarden Dallas Vegas Batilly en Enjeu de Grisien. Rolex's jongste Equestrian Testimonee Harry Charles brengt de ervaren, maar altijd groene hengst Balou du Reventon mee en ook hij zou een goed resultaat kunnen neerzetten op de laatste dag van het World Equestrian Festival.

Andere opvallende deelnemers zijn springlegende Rodrigo Pessoa, die is teruggekeerd naar de top van de sport met een nieuwe reeks paarden, Shane Sweetnam, de Ierse nummer 12 van de wereld, en de altijd competitieve Fransman Simon Delestre, de huidige nummer 7 van de wereld.


Bron & F.©: Rolex Grand Slam