Maagzweren bij gedomesticeerde paarden

Maagzweren komen veel vaker voor dan je zou denken. Maar liefst 60 tot 70% van de sportpaarden heeft last van maagzweren, bij renpaarden loopt dat zelfs op tot 90%. Mispak je niet, maar ook paarden ingezet voor de fokkerij kunnen hieraan lijden.

 

Paarden in het wild hebben, in tegengesteldheid tot gedomesticeerde paarden, 24/7 beschikking tot eten. Zestien tot twintig uur van hun dag besteden ze dan ook hieraan en hebben dus quasi op geen enkel moment een lege maag.

 

Voor een paard zijn maagzweren een pijnlijk iets, wat ze allemaal anders kunnen uiten. De ene kan extreem gedrag gaan vertonen, terwijl de ander het juist helemaal niet laat opvallen. Door de soms onduidelijke signalen worden maagzweren pas laat ontdekt, meestal door een gastroscopie. Deze ‘ingreep’ is de enige test die een accuraat beeld kan geven van de ernst van de maagzweren.

 

Enkele van de signalen kunnen zijn: Vaak gaan liggen, gewichtsverlies, slechter gaan presteren, geen goede kwaliteit van vacht, … Deze uitingen komen vaak pas laat in beeld, waardoor de maagzweren enkel nog bestreden kunnen worden met veterinaire hulp.

 

Preventie

 Zoals altijd geldt: Beter voorkomen, dan genezen. Kleine aanpassingen in het management rond en van je paard kunnen ervoor zorgen dat het risico op maagzweren verlaagt. Let op, de kans op maagzweren is er altijd, ondanks een goed management.


Dingen waar je op kunt letten, zijn:

-       Niet werken op een lege maag. Voedsel vangt de zuren uit de maagsappen op en neutraliseert deze, zodat er geen beschadigingen komen.

-       Beperk de stress voor je paard

-       Zorg voor voldoende én kwalitatief ruwvoer. Een paard moet genoeg ruwvoer ter beschikking hebben, beperk dus het aantal (opeenvolgende) uren zonder

-       Verdeel de porties. Geef niet één keer per dag een grote portie eten, maar verspreid het zoveel mogelijk over de dag

-       Pas de aanvulling op het ruwvoer (zoals bijvoorbeeld krachtvoer) aan, aan de noden van je paard en vul enkel de behoeften aan waar nodig

 

Oplossingen

 

Wees je bewust van waar en wanneer je paard stress kan hebben. Dat kunnen wederkerende momenten zijn zoals op wedstrijd maar dat kan ook bij grote veranderingen voorkomen, zoals bij het veranderen van stal of als een merrie gespeend wordt van haar veulen.

 

Voeding speelt, zoals eerder aangehaald, een belangrijke factor bij het ontstaan maar ook voorkomen van maagzweren. Bij voorkeur is het voer laag in zetmeelgehalte en geef je het zoveel mogelijk verspreid in kleine porties. Kies in het rantsoen van je paard enkel voor wat hij nodig heeft en ga niet overbodig gaan voederen.