Pilot districtswedstrijden jeugdspringen succesvol afgesloten in Soest

Pilot districtswedstrijden jeugdspringen succesvol afgesloten in Soest

Het was een zonovergoten dag op de vierde en laatste districtswedstrijd jeugdspringen. Maar de deels overkapte buitenaccommodatie van Stal Johan Laseur en PSV Soest bood voldoende schaduw voor de deelnemende combinaties met inrijden. Iedereen deed enthousiast mee, soms met meerdere paarden en soms met pony en paard. Er werden weer volop tips en tops gegeven, niet alleen door de jury, maar deze keer ook door Johan Laseur, professioneel en internationaal springruiter. Enorm leuk en leerzaam voor alle deelnemers en toeschouwers.

Na afloop van het rijden, vertelde de deelnemende jeugd over hun ervaring met deze nieuwe vorm van wedstrijdrijden met alleen leeftijdgenoten, het nieuwe parcours op rijstijl en barrage op tijd en met de tips en tops via de omroeper. Opvallend was hoe positief de ruiters het ervaren om met leeftijdgenoten te kunnen rijden, vooral omdat ze het gezelliger en eerlijker vinden. Samen kunnen wedstrijdrijden is dus zeker van invloed op het sportplezier van de jeugd. Een aantal quotes uit de interviews: “Leuk dit! Fijner om een keer met mijn eigen leeftijdgenoten te rijden en niet tegen volwassenen.” Een andere deelnemer zegt het volgende: “Heel goed deze jeugdrubrieken, want nu kan ik mijn pony en paard tegelijk meenemen op wedstrijd". 

Het live jurycommentaar en de tips en tops van ook Johan Laseur werden door bijna alle deelnemers ervaren als leuk, leerzaam, nuttig en werden goed begrepen door de deelnemers. Sommigen pasten de gehoorde tips meteen toe in hun barrage rondje: “Door de tips en tops ging mijn tweede rondje ook beter. Het is toch anders op een wedstrijd dan in de les. Het heeft mij echt geholpen.”

De top 3 grootste verbeteringen die de jeugd noemt ten aanzien van de reguliere springwedstrijden zijn in volgorde van aantal keren genoemd:

  • Meekrijgen van tips en tops via de omroeper
  • De nieuwe parcourssoort: basisparcours op rijstijl met een barrage op tijd
  • Deelnamemogelijk met een paard tijdens de jeugdrubrieken

Bijna 90% van de deelnemers zou graag willen dat de jeugdrubrieken vaker georganiseerd worden en zouden dan zeker weer deelnemen. Op deze districtswedstrijd Midden-West zagen we deelnemers vanuit de verre omtrek richting Soest komen van veel verschillende verenigingen van Bemmel tot Noordwijkerhout en van Assendelft en Aalsmeer tot Lunteren. We hebben meer verenigingen en wedstrijdorganisaties nodig die deze passende jeugdrubrieken springen willen en kunnen organiseren voor de jeugd, zodat we met z’n allen bijdragen aan passend sportaanbod en verhoging van het sportplezier voor de jeugd.


bron: KNHS.nl