Zeventienjarige Kuster wint Grote Prijs Voorjaars Jumping Lichtenvoorde

Zeventienjarige Kuster wint  Grote Prijs Voorjaars Jumping Lichtenvoorde
Lars Kuster (17) uit Stokkum heeft zaterdagavond zijn allereerste 1.40m Grote Prijs weten te winnen nadat hij eerder op de dag ook al het Z won met Guevara S (v. Conan Z). In de barrage met elf deelnemers reed hij tijdens de PSC voorjaars Jumping net wat strakkere lijnen dan Maud Roosendaal uit Heelweg, die maar heel even van de leidende positie mocht genieten.

Kuster finishte met de wendbare Guevara S in 41.33 seconden en was daarmee 0,08 seconden sneller dan de witte krachtpatser met zijn zevenmijlspassen Universo (v. Celano) onder Maud Roosendaal. De internationaal gelauwerde Gert-Jan Bruggink had met twee paarden in de barrage zeer goede kaarten in handen, maar bleek net niet opgewassen te zijn tegen de Achterhoekse jeugdruiters. Hij werd derde met Conelly (v. Calvados Z) in 41.63 seconden.

De overige acht van de in totaal elf barragekandidaten lieten balken vallen. Vierde werd Nienke van Roekel met Copain Z (v. Calvino Z), voor Espen Wielunski op Zanzibar Z (v. Zento) en Gerrit Veeneman op Langer Jan (v. Landjonker).

Lars Kuster is zichtbaar gelukkig met de overwinning. "Hier heb ik lang op gewacht. We waren al vaak in de prijzen, maar wisten nog geen 1.40m rubriek te winnen. Er deden vanavond ook weer veel goede ruiters mee."

De zege is als een bekroning op het teamwork met zijn moeder Angelique. "Zij is manager, trainer, groom en bovenal moeder. Ze doet ontzettend veel voor me. Toen we onderweg hierheen reden zei ze nog tegen me: Het is al zo lang niet gelukt om te winnen… En dan win ik hier de klasse Z en voor het eerst een 1.40m rubriek met Guevara S!"

De student Commercieel medewerker aan de Graafschap College in Doetinchem kreeg voor de barrage tips mee van Jurgen Stenfert. Terwijl Maud Roosendaal voor de langere route van hindernis 1 naar 2 koos, dook Lars Kuster binnendoor en koerste vlot, safe en stijlvol naar de eerste prijs van 500 euro. "Ik had vandaag ook de KNHS-jeugdcompetitie in Hardenberg kunnen rijden, maar ik ben blij dat we hier zijn. Komende week rijd ik ook hier op de regiokampioenschappen in de klasse ZZ."

Ook Maud Roosendaal is aankomende vrijdag van de partij met Universo en heeft net als Lars Kuster goede kaarten in handen om hoog te finishen op de provinciale indoorkampioenschappen. Universo is in topvorm nadat hij een periode aan de kant stond door een blessure. "Ik had graag gewonnen, maar ik gun het Lars ook. Universo sprong voor mijn gevoel abnormaal en daar ben ik het meest blij mee."