Nieuweling Grandioos winnaar tuigpaardendag Ambt-Delden

Nieuweling Grandioos winnaar tuigpaardendag Ambt-Delden
Op de Twentse Tuigpaardendag in Ambt Delden vormen de oefenrubrieken voor nieuwelingen altijd een zeer boeiend onderdeel van het programma. Van de 22 nieuwelingen kregen er zeven een uitnodiging voor de grande finale en dat geeft aan dat er kwaliteit was. Vijf kwamen er uiteindelijk in de baan. De paarden werden van plaats vijf naar plaats één toe binnen geroepen en dat gaf een fraaie climax aan deze finale. Het langst mocht Grandioos blijven lopen en hij werd de Beste Nieuweling Ambt Delden 2015. Grandioos (Atleet x Orona keur pref van Jochem) is van zijn fokker Anton Epskamp uit Hoevelaken en hij kwam Grandioos ook zelf presenteren. Anton Epskamp fokt elk jaar een aantal tuigpaardveulens en hij brengt zijn paarden ook altijd zelf uit. De KWPN jas, ereprijs voor de fokker van de beste nieuweling, was dan ook helemaal op zijn plaats bij deze enthousiaste tuigpaardenman. Epskamp fokt met de keur preferente Orona en zij is een volle zus van het voormalige concourspaard Ponko van Leendert Veerman. Grandioos won eind vorig jaar ook al de oefenrubriek voor nieuwelingen in Ermelo. Vorige week in Houten, waar ook een oefenrubriek was, maakte Gradioos nog teveel snelheid maar oefenen loonde, Anton kon nu  het tempo goed regelen en hij hield de vos mooi verzameld. Front, souplesse, allure, een hoog grijpend voorbeengebruik en nu ook een goed ondertredend achterbeen, zo haalde de vierjarige Grandioos zijn zege binnen. Anton had overigens drie paarden bij zich. Met nieuweling Grando (Cizandro x Virona ster van Waterman) werd hij derde in een groep en met Erona E (Saffraan uit de moeder van Grandioos) werd hij vierde in de limietklasse.

Plaats twee ging eveneens naar een nakomeling van Atleet namelijk naar de zeer charmante en chique vierjarige stermerrie Geroda (uit Taroda pref van Manno) van f/ger. W. van Schadewijk uit Ravenstein, een enthousiaste zuidelijke tuigpaardfokker. Robbie van Dijk presenteerde Geroda die zich bijzonder elegant en gedragen showde maar misschien met net even minder bravoure als Grandioos. Zowel moeder Tadora als grootmoeder Oda (ster van Renovo) werden in de sport uitgebracht.

Ook enthousiaste zuidelijke fokkers zijn de gebr. C. en A. Kimenai uit Dongen. Zij brengen ook altijd met veel succes hun eigen paarden uit en zij waren Fokkers van het Jaar 2009. Kees Kimenai kwam nu met eigen fokproduct Fygo (Plain’s Liberator x Ogemma keur van Fabricius) in de baan en werd derde. De temperamentvolle vijfjarige Fygo showde zich met heel veel actie in het voorbeen, zette de hals er goed op en is achter ook actief waarbij in zijn bewegingen de invloed van zijn vader, de grotemaat Hackneyhengst Plain’s Liberator, enigszins herkenbaar is. Fygo werd in 2013 door M. de Groot aangeboden op de KWPN hengstenkeuring waar het bij de eerste bezichtiging bleef.

Jan Jordans behaalde met de vijfjarige Ferro (Manno x Nicoline van Ganges, fokker W. Loeve uit Moerdijk) plaats vier. Ferro showde zich op natuurlijke en tuigtypische wijze heel vrij en blij waarbij zijn front en zijn bewegingen aanspraken.

Ook Hans Castelijns uit Hapert is een fokker uit de regio zuid en ook hij kwam een eigen fokproduct presenteren. Dat was de fraai gemodelleerde vierjarige stermerrie Girzela C (Patijn x Zina ster van Manno). Zij stond vorig jaar op de Nationale Merriekeuring derde. Girzela C beschikt over fraaie en royale bewegingen met een goed grijpend voorbeen. Achter treedt ze goed onder maar het probleem zat hem bij haar nog even in de stelling en dan met name op de rechterhand. Linksom deed ze het perfect. Zij werd vijfde.

Pech was er voor Leendert Veerman. Hij behoorde ook tot de finalisten met zijn vierjarige Galant (Makari Jetsetter x A L’Agonda ster van Uromast, fokker R. Zwanikken uit Blaricum). Net voor de finale liep de schimmel een kleine blessure op maar afgaand op zijn eerste presentatie had de best bewegende Galant het in de finale ver kunnen schoppen.