Maikel van der Vleuten: "Ik besprak met mijn vader of dit misschien niet te vroeg voor hem was"

Maikel van der Vleuten: "Ik besprak met mijn vader of dit misschien niet te vroeg voor hem was"

In de zinderende hitte in de haven van Monaco wist Maikel van der Vleuten zijn hoofd koel te houden. Met een kleine voorsprong won hij met de pas negen jaar oude Beauville Z na een foutloze barrage in 33,06 seconden de Longines Global Champions Grand Prix van Monaco, gepresenteerd door Tennor. De Duitse ondernemer Lars Windhorst, die sinds kort met zijn bedrijf Tennor ook als investeerder is ingestapt bij Herba BSC Berlin, overhandigde de trofee aan de gelukkige winnaar die in de etappe in Madrid nog met de tweede plek genoegen moest nemen.Bassem Mohammed (QAT) had met zijn Gundner 0,6 seconden meer nodig om het parcours af te leggen en werd tweede. Derde werde de Française Julien Epaillard of Usual Suspect d’Auge (0/33,52).


Van der Vleuten over zijn paard: “Hij vocht vandaag voor me. Ik besprak met mijn vader of dit misschien niet te vroeg voor hem was. Het heeft allemaal gepast en hij gaf alles voor me.” 

Het was zijn ultieme doel om zich voor de Super Grand Prix bij de Playoffs in november in Praag te kwalificeren. Van der Vleuten: “Het kwam al een paar keer heel dichtbij. Ik had me dit echt als doel gesteld. Dat is nu gelukt en dat voelt heel goed.” 

Tien van de 35 combinaties kwalificeerden zich met een foutloze ronde voor de barrage. Op de kleinste piste van de hele Tour werd van de deelnemers en de paarden een snel reactievermogen gevraagd. De hindernissen kwamen snel achter elkaar en lieten de deelnemers geen tijd om na te denken. Desondanks waren de steilsprongen hoog en de oxers breed. Moed en wilskracht werden door de Duitse parcoursontwerper Frank Rothenberger gevraagd. Nadat hij in Cascais een uiterst technisch en zwaar parcours had neergezet had hij in Monaco een parcours gebouwd dat de ruiters uitnodigde in Formule 1 tempo rond te gaan. “De GCT Grand Prix zijn de wedstrijden die wereldwijd de meest aansprekende zijn. Grote arena’s, kleine arena’s, altijd topruiters en topsport. Het was vandaag ongelooflijk snel.” 

De tiende van de 19 etappes demonstreerde precies wat LGCT oprichter Jan Tops steeds benadrukt: “Ruiters en paarden moeten op dit kampioenschap met verschillende bodems, omstandigheden en grote en kleine arena’s dealen om aan het einde de beste te kunnen zijn.” 

In het totaalklassement gaat Pieter Devos aan de leiding voor Ben Maher en Daniel Deusser na tien van de 19 etappes. Komende week slaat de Tour in de omgeving van de Eiffeltoren in Parijs haar tenten op.

 In de namiddag wonnen de Scandinavian Vikings met slechts een tijdfout de tiende etappe van de Global Champions League. In het totaalklassement van dit team-kampioenschap gaan de Shanghai Swans (184 punten) aan de leiding vlak voor Madrid in Motion (181) en London Knights (180). Hoe langer de serie duurt, hoe spannender het wordt in dit aantrekkelijke format.


Persbericht

Foto: Stefano Grasso