KNHS Directeur topsport: Nederlandse paarden in Valencia moeten zo snel mogelijk naar huis"

KNHS Directeur topsport: Nederlandse paarden in Valencia moeten zo snel mogelijk naar huis"


In de bestrijding van het voor paarden besmettelijke rhinopneumonie-virus heeft het voor de KNHS de hoogste prioriteit de op een concours in Valencia achtergebleven dieren zo snel mogelijk in eigen land terug te krijgen. "De situatie is zeer ernstig en de ruiters aldaar lopen tegen een hoop problemen aan", zegt Iris Boelhouwer, directeur topsport bij de KNHS tegenover persbureau ANP.


"Het gaat om twaalf paarden, die door drie ruiters van één stal worden uitgebracht. De helft vertoont 'klinische verschijnselen', de anderen zijn gezond. "Het probleem is dat het in Spanje niet snel genoeg lukt de paarden in kleine groepjes onder te brengen", vervolgt Boelhouwer. "De paarden staan in stalblokken bij elkaar en dan is het virus lastig uit te roeien. Dat betekent dat het heel moeilijk wegkomen is. Samen met Duitsland en Frankrijk proberen we daar zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden. Onze mensen daar lopen op hun tandvlees. Ze hebben ter plekke te maken met heel veel beperkingen."

Dat naar huis halen kan op een verantwoorde manier, zo benadrukt ook prof. dr. Marianne Sloet, veterinair adviseur bij de KNHS. Boelhouwer zegt erover: "De ruiters daar hebben meerdere vrachtwagens bij zich. Ze kunnen daardoor de paarden die negatief hebben getest scheiden van de dieren die positief zijn bevonden. Eenmaal in Nederland kunnen we ze onmiddellijk in quarantaine zetten. De ruiters zijn professionals, op de hoogte van de protocollen en ze weten hoe ze met deze situatie moeten omgaan."

In Nederland is vooralsnog geen aan Valencia gerelateerde uitbraak van het virus geconstateerd. Alle paarden die de afgelopen weken uit Valencia zijn teruggekeerd testen vooralsnog negatief. Dat is reden voor optimisme. Op een concours in Doha is het virus inmiddels wel bij twee paarden uit Duitsland aangetroffen. Volgens Boelhouwer is dat echter niet het gevolg van gemaakte fouten. "Die dieren zijn eerst begin februari vanuit Valencia naar Duitsland gegaan en na anderhalve week thuis weer doorgereisd naar Doha. Toen de besmetting in Valencia bekend werd, zijn deze paarden onmiddellijk in afzondering gezet. Er zat dus 21 dagen tussen de infectie en het uiteindelijk vertonen van verschijnselen, dat is erg lang”.

Het verbod op internationale wedstrijden van de FEI betreft tien Europese landen. In Doha zijn meerdere Nederlandse topruiters aanwezig, die behoren tot het olympisch kader van bondscoach Rob Ehrens. De KNHS overweegt niet ze terug te roepen. Boelhouwer: "We staan dagelijks in overleg. De ruiters voelen zich daar echter veilig. Alle preventieve maatregelen die horen bij dit virus zijn daar door de organisatie genomen. Ze zitten echt in een bubbel en de ruiters verblijven op dit moment liever daar dan dat ze weer gaan reizen."