Uitmuntende startpositie voor Nederlandse springruiters in Tryon. Smolders en Houtzager blijven in top tien.

Uitmuntende startpositie voor Nederlandse springruiters in Tryon. Smolders en Houtzager blijven in top tien.
Spannend is een understatement over het verloop van de eerste ronde van het Wereldkampioenschap springen. In Tryon kwamen ruim 120 combinaties aan de start in de eerste omloop. Nederland neemt alvast een super start. Het Nederlandse team start als tweede in de team ranking en moet enkel Zwitserland voorlaten.

De eerste ronde telde mee voor de individuele ranking en teamranking. Voor Nederland kwam Frank Schuttert als eerste ruiter aan de start. Schuttert en de 10-jarige Chianti's Champion ( Champion du Lys) leken in hun element in Tryon. De combinatie reed een snelle begin tijd maar kreeg één springfout.

De overige Nederlandse combinaties presteerden allen foutloos en bleven in de top twintig. Jur Vrieling klokte foutloos af met VDL Glasfow v Merelsnest NOP in 80,11 seconden. Marc Houtzager deed het nog beter met Sterrehof's Calimero (Quidam de Revel) na een finish in 79,48 seconden.

Laatste Nederlander aan de start was 's werelds nummer één, Harrie Smolders in het zadel van Don VHP Z NOP (Diamant de Semilly). Smolders haalde de top tien in 78,12 seconden.

Tot de laatste ruiter in de piste bleef het spannend. Pedro Veniss zette een blijkbaar onverslaanbare tijd van 76,68 seconden neer. In het zadel van de 14-jarige Quabri de l'Isle neemt Veniss zo de leiding in de individuele ranking. Dat was echter buiten de voorlaatste springruiter aan de start, Steve Guerdat, gerekend. Guerdat en zijn 12-jarige Balou du Rouet-merrie, Bianca wisten de tijd van Veniss op de valreep te verbeteren.

Guerdat grijpt zo de leiding in de individuele ranking en brengt Zwitserland op een uitstekende teamplaats. Pedro Veniss volgt op de tweede plaats.

De Nieuw-Zeelander, Rowan Willis deed een verwoede poging met de AES-merrie, Blue Movie (Chacco Blue) maar strandde op de derde stek in 76,95 seconden. Marcus Ehning volgde op de start en ook in de resultaten.

Samen met Pret A Tout (Hiram Chambertin) kruiste Ehning de finish in 77,08 seconden en bleef zo voor op Martin Fuchs met Clooney (Cornet Obolensky).



uitslag