Tip levert Van der Aa winst op in Medium Tour finale in Kronenberg

Tip levert Van der Aa winst op in Medium Tour finale in Kronenberg
Door een Limburgse tip wist de Overijsselse Bas van der Aa zich middels een loeischerpe rit de zege toe te eigenen. De Albergse ruiter zag in de Stal Hendrix Prix over 1.40m Leon Thijssen met Fireball (v. Wittinger VDL) een fout optekenen op de laatste hindernis. Het advies dat hij daarna van Thijssen kreeg deed hem zijn koers wijzigen en was goed voor de snelste tijd. Hij verwees Jaroslaw Skrzyczynski en Emma Augier De Moussac naar de tweede en derde plaats.

Als eerste starter zette de in Limburg woonachtige Tsjechische amazone Emma Augier De Moussac met Kanonja (v. Kannan) de tijd op scherp in 34.38 seconden. Deze tijd werd als eerste geklopt door Limburgs favoriet Leon Thijssen. Onderweg naar de uitgang kreeg de routinier de afstand niet juist naar de laatste oxer en verspeelde een podiumplaats. Toen hij Van der Aa passeerde gaf hij de tip om op hindernis twee, een oxer, schuin aan te rijden alsof het een steil was. “Ik zei hem daarna nog, niet zeuren, vol gas en gaan. Leuk dat hij nou wint, dan gun ik hem dan ook”, aldus Thijssen.

”Er moet nog wel heel wat gebeuren, dacht ik toen ik Emma had zien rijden”, begint Van der Aa die samen met zijn vader in Albergen een sport en handelsstal runt. “Ik was met dit paard vorige week nog tweede in de Grote Prijs van Hardenberg, maar hij moest even wennen na de omschakeling van binnen naar buiten. Normaal had ik hem in de Ranking proeven gestart, maar daar moet ik buiten toch even naartoe werken. Vandaar de Medium Tour finale en dan meteen goed”.

In de 1.40m proef kreeg de ruiter uit Albergen van twee derde van de totale starts concurrentie in de barrage. Hij finishte uiteindelijk als enige met een tijd onder de 33 seconden in 32.80. “Met dit paard is het zo, hoe harder ik rijd, hoe voorzichtiger hij wordt. Ik hoef niet te hopen dat een ander een foutje maakt. Het advies van Leon zorgde nu voor dat kleine beetje extra en ik vind het tof dat hij mij die tip gaf”, besluit de winnaar. Eric van der Vleuten sloot met Quivive S Z aan op de vierde plaats voor Fransman Simon Lorrain met Troika Denfer.