Steve Guerdat wint prestigeuze Rolex IJRC Top Ten Final

Steve Guerdat wint prestigeuze Rolex IJRC Top Ten Final
De nagelbijtende en voor de ruiters zenuwslopende Rolex IJRC Top Ten Final stond vandaag op het programma. De 10 beste ruiters in de wereld werden gevraagd om een 1m60 rubriek te springen met 2 ronden. Van de tien deelnemers bleven er 7 over als kanshebber op de titel voor de tweede ronde.

Ben Maher die met Explosion W (v. Chacco ) de wedstrijd aftrapte kwam al snel in de problemen in de eerste ronde op de driesprong. Ze landen in de eerste combinatie, waarna ze niet uitkwamen op de derde. Maher stuurde zijn Explosion weg voor de C combinatie en moest even wachten tot de hindernis opnieuw kon worden opgebouwd. Het tweetal was dusdanig uit balans dat er meerdere fouten volgden en ze verlieten uiteindelijk met 19 strafpunten het veld. Ook Marcus Ehning had met Funky Fred het geluk niet aan zijn zijde op de driesprong. Zij tikten een balk uit de lepels en zien we dus ook niet terug als winnaar. In de verkorte tweede ronde tikten zij de laatste hindernis eraf.  Peder Fredericson en Christian K eindigen eveneens met 4 strafpunten.

De winst is er voor Steve Guerdat met de Ukato zoon Alamo in 39.75 seconden. Henrik von Eckermann wordt tweede met Castello 194 (v, Cristallo 7) in 40.44 seconden. McLain Ward en Clinta (v. Clinton) eindigen als derde met 40.51 seconden. Harrie Smolders en Don VHP Z eindigen op de achtste plaats. Hoe dat in zijn werk ging lees je hieronder.

Niels Bruynseels en zijn BWP-er Gancia de Muze (v. Malito de Reve) reden een fantastische eerste ronde en kenden geen problemen. Dit lag in de tweede ronde helaas anders. Waar ze fantastisch aan hun tweede ronde begonnen als laatste combinatie ontstaat er in het midden van het parcours een miscommunicatie bij het aanrijden. Dit resulteerde in 4 strafpunten en met 42.11 seconden kwam de ruiter duidelijk balend aan de finish.

Martin Fuchs wist met Clooney 51 (v. Cornet Obolensky) ook een foutloze ronde te noteren waardoor de barrage gegarandeerd kon worden. Als derde foutloze combinatie komt Fuchs nogmaals aan de beurt, hij weet niet sneller te rijden dan Guerdat, maar zet wel een foutloze ronde neer in 42.03 seconden. "

Daniel Deusser en Tobago Z (v. Tangelo vd Zuuthoeve) laten een voorzichtige ronde zien maar weten ook foutloos te blijven. In de tweede ronde rijdt hij zeer geconcentreerd en super scherp. Er worden risico's genomen en een geweldige tijd van 41.53 seconden neergezet. "Het ging lekker en hij voelde echt snel aan", vertelt Deusser na zijn ronde. "Of het genoeg is om te winnen, dat denk ik niet!".

McLain Ward zadelde de schimmel Clinta (v. clinton) en zetten een superb ronde neer waarbij het geen enkele moeite lijkt te kosten. Met na hem nog 2 combinaties te gaan zien we Ward nogmaals binnen rijden. Hij gaat er direct vol voor en begint ook zeer sterk aan de tweede ronde. Clinta verliest wat tijd boven de hindernissen in haar zweefmoment, maar valt wel vol aan. De combinatie eindigt met 40.51 seconden. "Mijn paard springt wat hoog en ik heb een galopsprong toegevoegd die ik beter weg had kunnen laten. Dat koste tijd, maar Steve zijn tijd is een uitdaging!"

Henrik von Eckerman en Castello 194 eindigen  eveneens met 0 strafpunten. In de tweede ronde gaat hij ijzersterk van start met een zeer snelle ronde. Ondanks dat hij tijd wint op de eerste hindernissen, verliest hij dit in het tweede gedeelte van het parcours. Zijn tijd staat op 40.44 seconden. Nog 3 combinaties te gaan. "Ik was wat trager naar de bruine oxer en had het geluk wat aan mijn zijde. Ik mag dus tevreden zijn met de tijd die ik gereden heb".

Steve Guerdat die we de afgelopen maanden meerdere malen op de eerste plek zagen wist zijn Alamo ook foutloos rond te sturen. In de tweede ronde komt hij als tweede foutloze combinatie in de ring. Het tweetal lijkt het in het begin wat te laten liggen, maar in de lange lijn naar de voorlaatste hindernis weet hij de tijd in te halen en duikt in 39.75 seconden onder de tijd van Deusser.

Als laatste deelnemer kwam Harrie Smolders aan de beurt met Don VHP Z. De huidige nummer 1 van de wereld hoort zijn paard enkele balken aantikken maar weet foutloos te blijven. Hij startte als voorlaatste in de tweede ronde en kwam helaas op de muur hindernis drie in de problemen. Met 4 strafpunten achter zijn naam nam hij duidelijk het gas terug. Zij zetten een tijd neer van 46.26 seconden. "Mijn paard ging fantastisch, maar vandaag ging het niet zoals gepland. Zondag is een nieuwe dag en gaan we er volop voor".




Quick Results:




































1 97 Alamo - KWPN
Gelding \ Black \ 2008 \ Ukato x Equador
Steve Guerdat
Patricio Pasquel Quintana


SUI
0.00
See the video
0.00 0.00 39.75
2 13 Castello 194 - WESTF
Gelding \ Grey \ 2008 \ Cristallo 7 x Lifestyle
Henrik von Eckermann
Susanne Tovek


SWE
0.00
See the video
0.00 0.00 40.44
3 145 Clinta - OS
Mare \ Grey \ 2007 \ Clinton x Lord Pezi
McLain Ward
Mclain Ward, Sagamore Farms


USA
0.00
See the video
0.00 0.00 40.51

 




Resultaten