Lorenzo de Luca hakt knoop door met Jeunesse van 't Paradijs en bezorgt Europa eerste Riders Masters Cup overwinning

Lorenzo de Luca hakt knoop door met Jeunesse van 't Paradijs en bezorgt Europa eerste Riders Masters Cup overwinning
Europa versus Amerika, dat is het concept van de Riders Masters Cup. Verschillende ruiters nemen het op tegen elkaar, elk representatief voor zijn/haar kamp. Het publiek in Parijs ging wild tijdens de eerste ronde waar fouten voornamelijk van telden. In de tweede ronde was het puur de tijd die telde.

Uiteindelijk haalde het Europese team de overwinning van deze eerste cup met negen punten versus de Amerikanen die 6 punten verzamelden. Alles werd beslist in het laatste duel tussen Lorenzo de Luca en Lauren Hough, waar de Luca de knoop doorhakte.

Na de eerste ronde strandde het Europese team met een totaal van 3 punten ten opzichte van Amerika die twee punten verzamelde. Europa werd vertegenwoordigd door Kevin Staut (Ayade de Septon et HDC, v. Wandor van de Mispelaere), Maikel van der Vleuten (Dana Blue, v. Mr. Blue), Gregory Wathelet (MJT NNevados S, v. Calvados Z), Jos Verlooy (Igor, v. Emerald van 't Ruytershof) en Lorenzo de Luca met Jeunesse van 't Paradijs (v. Emerald).

De Amerikaanse vlag werd gerepresenteerd door wereldbeker ruiter, Devin Ryan (Cooper, v. Unaniem), Chloe Reid (Sally 643, v. Salito), Laura Kraut (Viper Vrombautshoeve Z, v. Verdi), Reed Kessler (KSStakki, v. Stakkato Gold) en Lauren Hough (Waterford, v. Coolcorron Cool Diamond).

In de tweede rond kwam Devin Ryan als eerste aan de start met zijn 10-jarige KWPN-ruin. Ryan zette meteen de toon door een snelle omloop. Dit zette de druk op  één van Europa's snelsten, Kevin Staut. In dit duel won de Amerikaan aangezien Staut met de 11-jarige sBs-merrie de laatste hindernis tegen de vlakte sprong. Dit bracht het duo 3 punten extra, en dus twee punten extra voor de Amerikanen. Met het totaal van 4 punten werd zo de kloof tussen Amerika en Europa gekanteld.

Ook Maikel van der Vleuten sprong één balk uit de lepels. Samen met Dana Blue bracht dit zijn tijd op iets meer als 63,12 seconden. Chloe Reid haar Sally is niet van de snelste, alles was dus nog mogelijk in dit duel. De Amerikaanse nam ruime start en was vastberaden op de overwinning.  Ook bij Reid kwamen er 3 tijdsfouten bij na een springfout. Reid finishte zo met een totaal van 64,09 seconden. Dit bracht Europa terug aan de voorsprong met vijf punten versus vier.

Laura Kraut en Viper kwamen nadien aan de start.  De Amerikaanse moest aan de start komen tegen Gregory Wathelet die een mindere eerste omloop noteerde. In totaal haalde ze 64,84 seconden na één springfout. Gregory Wathelet had dus maar één doel voor ogen, alles foutloos houden was ruim voldoende. Wathelet nam toch alle risico's en noteerde zo een ruime voorsprong op Kraut. Een totaal van 61,87 seconden zorgde dat de Europa zijn voorsprong ging vergroten.

Het meest beslissende duel kwam er dus tussen Jos Verlooy en Reed Kessler. Met zo'n voorsprong was dit duel het tactisch beslissende moment.  Jos Verlooy en de 9-jarige BWP-ruin kwam eerst aan de start bij dit duel. In de eerste omloop haalde Verlooy het van Reed Kessler.  Verlooy speelde op veilig maar met één springfout zorgde dit dat de spanning nog groter werd.  Kessler en haar 12-jarige merrie KS Stakki, hielden alle opties voor Amerika open. Kessler won het duel en bracht de tussenstand tot 7 punten voor Europa en 6 voor Amerika.

Het laatste duel werd dus beslissend. Lorenzo de Luca met de Belgische Jeunesse van 't Paradijs versus Lauren Hough met haar Nederlandse Waterford. Lauren Hough kwam als eerste aan de start. Ze noteerde één springfout, en een weigering bij het binnenrijden van de moeilijke dubbelcombinatie van twee stijlsprongen.

Lorenzo de Luca had dus maar één opdracht, rustig rond rijden ...  en dat deed de Italiaan ook.  Amerika kan nu in New York op eigen terrein revanche nemen in April 2018.

Klik hier voor de resultaten