Loewie Joppen: “Nu komt Rodrigo nooit meer te laat”

Loewie Joppen: “Nu komt Rodrigo nooit meer te laat”
De zege in de 1.40m Medium Tour finale op Equestrian Centre de Peelbergen werd vanavond met verve bemachtigd door Portugees Rodrigo Almeida. De stalruiter van Stal Joppen reed met ruim twee seconden minder op de klok Nicole Persson voorbij. De Zweedse werd op hielen gezeten door de uiteindelijke nummer drie, Janika Sprunger, uit Zwitserland. De Limburgse baas van Almeida, Loewie Joppen, grapt: “Nu hij zo’n sjiek horloge gewonnen heeft, komt hij hopelijk nooit meer te laat op stal”.

Van de 58 finalisten kwamen er 25 retour in de barrage. “Er stond geen eenvoudige proef. Het aantal barragisten is een luxe probleem dat je als parcoursbouwer hebt door de kwaliteit van de bodem, de faciliteiten en de ruiters”, vertelt Sprunger. “Ik gun Rodrigo de winst dubbel en dwars. Je weet dat wanneer hij in de barrage zit, de kans reëel is dat je eraf wordt gereden. Als ik een galopsprong minder had gereden in de laatste lijn had ik nog tweede kunnen worden, maar een eerste plaats zat er echt niet in”, aldus de Zwitserse amazone die per 1 mei verhuist van de Mulkhoeve in België naar de stal van haar vriend, Henrik von Eckermann, in het Duitse Bonn. “Toch zal ik zeker in deze regio concoursen blijven rijden, helemaal hier in De Peelbergen. Ik ben wel zo te spreken over de graspiste, alleen die is de moeite al waard om hierheen te komen.”

Opnieuw Lemmen
Sprunger deed met de achtjarige Charlie Boy (v. Irco Mirco) 0.13 seconden langer over haar barragerit als de nummer twee, Nicole Persson. Zij zadelde voor de finale op gras Charmeur Z (v. Champion F.P.). Voor Ierland werd Vincent Byrne vierde met Douglas-telg Mr Rockefeller, terwijl Patrick Lemmen wederom voor Nederland het beste resultaat neerzette. Ditmaal vervolledigde hij de top vijf met de tienjarige Dadullah (v. Wittinger VDL).

Gebrand
Onder toeziend oog van Loewie Joppen reed Rodrigo Almeida de zoveelste overwinning bij elkaar op de terreinen van Grandorse in Kronenberg. Hij bemachtigde daarmee het felbegeerde Longines horloge dat traditiegetrouw aangeboden wordt op ieder CSI door Horse Service International. De Portugees is nu ruim twee jaar in dienst bij de spring- en handelsstal in Maasbree. Loewie Joppen is het eens met Sprunger: “Hij rijdt er altijd voor”. Rodrigo was al een goede ruiter, maar hij heeft zich de afgelopen maanden heel goed ontwikkeld. De trainingen thuis neem ik voor mijn rekening en af en toe komt Albert Voorn. Qua werkwijze zit ik met hem op dezelfde lijn”.

Toveren
Rodrigo vult aan: Ik legde voorheen nog wel eens teveel druk op mijzelf en dus ook op de paarden. Nu lukt het me om alles zo natuurlijk mogelijk te houden, maar wel het gas goed open te kunnen zetten. Thuis proberen we de paarden ook zo ontspannen mogelijk te trainen. In het bos, op de renbaan die om de stal loopt of rustig aan de longe”. Toch is de ruim twee seconden voorsprong in de barrage bijna onnatuurlijk vlug. “Het is niet dat ik kan toveren of een trukendoos open doe. Dat zou slechts een keer werken misschien”, lacht de winnaar. “Gelukkig rijd ik regelmatig in de prijzen en dat is puur te danken de inzet van Loewie, mijn groom Isabel en de rest van het team.”