Koen Vereecke verwent publiek van Mechelen met Grand Prix winst

Koen Vereecke verwent publiek van Mechelen met Grand Prix winst
In Mechelen stond zonet één van de hoogtepunten van het weekend op het programma: de Sport Vlaanderen Grand Prix. Van de 41 startende combinaties konden er 14 een foutloze barrage afleggen. De helft daarvan waren Belgische ruiters, dus de zenuwen bij het Belgische publiek stonden alvast hoog gespannen.

_________________________________________________________________________________________

QUICK RESULTS

  1. Koen Vereecke - Jativia

  2. Daniel Deusser - Jasmien vd Bisschop

  3. Pius Schwizer - About A Dream


________________________________________________________________________________________

De eerste ruiter die mocht aantreden in de barrage, was de Brit Guy Williams. Hij ging met Rouge de Ravel (v. Ultimo van Ter Moude) meteen als een speer door het parcours en nam veel risico. Helaas tikte de 13-jarige hengst hierdoor één balk uit de lepels. De tijd was wel erg scherp: 34,95 seconden. De enige amazone in de barrage was de volgende aan zet: Stephanie Holmen. De Zweedse amazone reed met Flip's Littte Sparrow (v. Cardento) wel een foutloze omloop, maar was wel iets trager dan Williams. Haar tijd? 34,97 seconden. Deze tijd zou haar uiteindelijk de vierde plaats opleveren.

Na Zweden was het de beurt aan Zwitserland om de arena te betreden. Pius Schwizer en de slechts 9-jarige About A Dream (v. Clinton) bleven van het hout en slaagden er zelfs in om de tijd van Holmen met iets meer dan een seconde scherper te stellen. Schwizer en zijn KWPN merrie bereikten de finish na 33,85 seconden, goed voor de derde derde plaats. Gilles Thomas was de eerste Belg die van start moest gaan in de barrage en tevens de jongste barragekandidaat. Helaas tikte Ducati vh Schuttershof (v.Kashmir van Schuttershof) één balk uit de lepels, waardoor Thomas zijn hoop op de overwinning mocht opbergen.

Na Thomas, kwam één van de snelste Belgische ruiters in de ring: Jérôme Guery. Hij ging van start met Garfield de Tiji des Templier (v. Quasimodo Z). Ook Guery nam alle mogelijk risico's maar dit brak hem helaas zuur op. Het verdict waren acht strafpunten met een tijd van 33,38 seconden. Schwizer bleef comfortabel aan de leiding.

Koen Vereecke kwam als volgende in de piste. Een overwinning in de Grand Prix van Mechelen zou voor hem de kers op de taart van een fantastisch seizoen betekenen. Vereecke reed een sterke barrage en slaagde erin om de tijd van Schwizer toch nog iets scherper te stellen. Hij kwam zonder springfouten over de finish en dit met een chrono van 33,25 seconden. Vereecke op één, Schwizer op twee.

Na Vereecke kwam er nog een supersnelle Belg de ring in: Jos Verlooy. Hij reed zijn trouwe 13-jarige Casall zoon Caracas. Jos zou Jos niet zijn als hij niet voluit voor de overwinning zou gaan en dat deed hij dan ook. Helaas ging het mis in de dubbelsprong: Jos draaide erg kort in, waardoor hij twee springfouten achter zijn naam kreeg. Het publiek van Mechelen moest zijn hoop op een Belgische overwinning echter nog lang niet opbergen. De volgende ruiter aan zet was Pieter Devos, eveneens een Belgische topruiter. Devos trad aan met Apart (v. Larino) en was duidelijk vastbesloten om revanche te nemen voor vorig jaar, toen moest hij de overwinning nog net aan zich laten voorbij gaan. Helaas voor Pieter kreeg ook hij een fout op het eerste element van de dubbelsprong.

Als we over Belgische kleppers spreken, kan Gregory Wathelet natuurlijk niet ontbreken. Hij deed wat je van hem zou verwachten: voluit voor de overwinning gaan. Hij reed zelfs een galopsprong minder in de voorlaatste lijn, maar de dubbelsprong was ook hem niet goed gezind. Spike v Withoeve (v. Sting v. Withoeve) tikte eveneens de eerste hindernis van de combinatie uit de lepels. Koen Vereecke zijn overwinning was echter nog lang niet binnen: enkele van de snelste ruiters ter wereld waaronder Daniel Deusser en Lorenzo de Luca werden nog in piste verwacht.

Daniel Deusser reed met Jasmien vd Bisschop (v. Larino) een super snelle ronde, maar zijn tijd van 33,83 seconden schoot net tekort om Vereecke van de eerste plaats te stoten. Net niet, want hij eindigde op de tweede plaats. De volgende ruiter die in piste moest, was de laatste hoop op een Belgische overwinning: Olivier Philippaerts. Philippaerts speelde met H&M Extra (v. Berlin) eerder op veilig, wat hem wel een foutloze ronde maar ook een tijd van 35,64 seconden opleverde, goed voor vijfde plaats. Ook de volgende ruiter, Denis Lynch, nam niet alle risico's met The Sinner (v. Sanvaro) dit resulteerde ook voor hem in een foutloze ronde in een tijd van 67,56 seconden.

Daarna was het aan één van the underdogs. Christian Kukuk, ruiter bij Ludger Beerbaum, ging er met Limoncello NT wel vol uit de startblokken. Maar ook hij kreeg een fout op de insprong van de dubbelcombinatie.

Daarna waren alle ogen gericht op dé man in vorm: Lorenzo de Luca. Hij mocht als laatste van start in de barrage en dit bracht hem in poolpositie om aan zijn twee vijfsterrenoverwinningen nog ééntje toe te voegen. Hij reed met Evita van't Zorgvliet een snelle ronde, maar hij kreeg twee springfouten aangerekend. Een derde overwinning zou er dus (voorlopig) niet komen.