Harrie Smolders levert Europa de overwinning in Riders Masters Cup New York

Harrie Smolders levert Europa de overwinning in Riders Masters Cup New York
Meer kon het publiek niet gevraagd hebben, de Riders Masters Cup in New York was een proef waarbij de spanning te snijden was tot de laatste ruiters in de piste. In de eerste ronde kwamen de verschillende combinaties tegen elkaar op in een 1.55m parcours. In deze Tabel A waren het de punten en bij eventueel ex aequo de tijd die van belang waren.

De Eureopese springcombinaties hadden het duidelijk naar hun zin want ze wonnen niet minder dan 4 van de 5 duels. Kevin Staut beet de spits af met twee springfouten in het zadel van de 12-jarige Wandor vd Mispelaere-nazaat, Ayade de Septon et HDC. Hoewel het leek alsof de USA dan zou winnen scoorde McLain Ward met de 10-jarige HH Gigi's Girl (v. Vingino) eveneens acht punten en in een tragere tijd.

Ook Harrie Smolders (Cas 2, v. Indoctro), Olivier Philippaerts (Goofy van T Laerhof, v. Kashmir van Schuttershof) en Peder Fredricson (H&M Zaloubet, v. Maloubet de Pleville) wonnen hun duel.

In de tweede omloop, een 1.45m speed parcours, lagen de kaarten anders op tafel. De Amerikanen veranderden van tactiek en ook Beezie Madden en Georgina Bloomberg beslisten van paard te wisselen. Alles kwam uiteindelijk tot het laatste duel tussen McLain Ward met HH Gigi's Girl en Harrie Smolders in het zadel van Cas 2 (v. Indoctro).

Voordien hadden Georgina Bloomberg met Paola (v. Pontifex), Laura Kraut met Hello Guv'Nor (v. Diamant de Semilly) en Elizabeth Madden met Jiva (v. Conncorde) hun tweede duel gewonnen tegen respectievelijk Olivier Philippaerts (Goofy van t Laerhof),  Kevin Staut (Ayade de Septon et HDC) en Gregory Wathelet in het zadel van MJT Nevados S (v. Calvados Z).

McLain Ward was de eerste om het beslissend duel te starten met zijn 10-jarige merrie. Het duo zette een snelle foutloze omloop neer. Het thuispubliek dacht de overwinning reeds te smaken maar dat was buiten Harrie Smolders en de 11-jarige bruine gerekend. Met wat geluk op de Longines rechte snelde het duo naar de winst en zo de teamwinst voor Europa. De Europeanen wonnen ook reeds de eerste manche van de ridersmasterscup in Parijs.

Klik hier voor de resultaten