19-jarige Cristallo als enige foutloos in Spruce Meadows' Derby

19-jarige Cristallo als enige foutloos in Spruce Meadows' Derby
Traditioneel wordt Spruce Meadows' 'North American Tournament' afgesloten met een loodzware Derby op de glooiende graspiste in Calgary, Canada. Parcoursbouwer Santiago Varela had opnieuw een pittig parcours uitgetekend, dat uiteindelijk slechts één foutloze omloop zag.

16 hindernissen verspreid over een parcours van bijna 1 km, dat was de opdracht dat de 21 combinaties aan de start kregen.

Uiteindelijk wist enkel de Californische springruiter, Richard Spooner het parcours foutloos af te leggen in 143,12 seconden. In het zadel van de 19-jaridge Holsteiner-ruin, Cristallo (v. Caretino) sprong Spooner zo naar de ultieme overwinning.

In een reactie wijst Spooner op de leeftijd van  zijn viervoeter. "Hij blijft meer en meer geven, naarmate hij ouder wordt. Als paarden jong zijn denk je niet meteen aan het einde, nu doe je dat wel en zet je hem selectiever in. Maar dat laat hem toe zich meer te focussen op de winst," verklaart Spooner.

Mexico's Luis Alejandro Plascencia O volgde op de tweede plaats met Salamera de la Nutria. Op de rug van de Diamant de Semilly-merrie sprong de ruiter één balk uit de lepels in 141,15 seconden. Zo bleef het duo Rich Fellers voor.

 

Fellers - eveneens afkomstig uit de zonnige staat California - sprong vier punten bijeen met de 12-jarige Lux Z-dochter, Lux Lady.

De top vijf werd afgewerkt met twee acht-punters. Juan Manuel Luzardo (Quidandro) en Vladimir Tuganov (Sinfonie 168) strandden op een respectievelijke vierde en vijfde plaats.

Klik hier voor de resultaten