Eerste voorstel voor aanpassing van de FEI Jumpingregels!

Eerste voorstel voor aanpassing van de FEI Jumpingregels!

In aanloop naar de Algemene vergadering van het FEI heeft de federatie zijn eerste ontwerp voor de aanpassingen van de regels bekend gemaakt. Op 27 juni werden de jumping regels bijgewerkt. "Houd er rekening mee dat in 2024 alleen de antidoping- en gecontroleerde medicatieregels voor paarden volledig worden herzien volgens het periodieke herzieningsbeleid van de regels." voegt het FEI toe.

Voornamelijk de Zweedse, Duitse federaties alsook het IJRC en EEF dienden voorstellen in voor aanpassingen. Niet alleen in de regels omtrent wedstrijden, maar ook regelgevingen van optomingen. In meeste gevallen werden de aanpassingen doorverwezen naar de algemene regelwijzigingen die in 2025 zullen plaatsvinden.

Zo schrijft de Duitse federatie: "We erkennen en verwelkomen het feit dat de FEI het gebruik van paardentuig aanpakt en willen het proces ondersteunen met een concreet voorstel. We verwachten niet dat het één op één wordt geïmplementeerd; het is bedoeld als hulp."

Gezien de uitdagingen van de paardenindustrie rondom hun maatschappelijke vergunning om te opereren, willen we een voorstel indienen om de transparantie en handhaafbaarheid te verbeteren. Een werkgroep met experts van onze NF heeft een lijst ontwikkeld met algemene opmerkingen en foto's van bitten en hoofdstellen die naar onze mening toegestaan zouden moeten zijn bij springen. Uit onze ervaring blijkt dat het alleen publiceren van wat is toegestaan minder ruimte voor discussie laat en meer gezag voor stewards geeft; daarom bevelen we dezelfde aanpak aan voor de FEI TackApp.

De Zweedse federatie focust zich eveneens op de sociale licentie van de sport en stelt daarom voor het toegelaten zweepgebruik duidelijk te beschrijven in de aangepaste regels! Het wil duidelijke verwoording over het toegelaten en ook niet toegelaten gebruik van de zweep op wedstrijden. De Zweden vragen ook dat digitale parcoursen minimaal 2 uur voor de start van een proef consulteerbaar zijn. Zo kan het parcours tijdig bestudeerd worden.

Variabel prijzengeld

Het IJRC licht toe dat inflatie ervoor zorgt dat de huidige, gefixeerde, winstsommen tabellen voor minder wedstrijden zorgt in Oost-Europa, Zuid-Amerika, Afrika ... Daarom wil het een -30% standaard van de standaardtabellen toelaten.

Voorstel van aanpassingen