Specifiek wil het adviserend orgaan van de FEI opnieuw focussen op artikel n°, 1008.6.j en wil een duidelijk afgelijnd stramien in het wedstrijdschema! "proeven op wedstrijden zouden niet voor 7.30h (7.30 am) mogen starten en het programma moet uiterlijk 23.30h (11.30 pm) afgerond zijn. Er moet een minimum van 10.00 uur periode zijn tussen het afsluiten van het dagschema en de start van het programma, de dag erna, voor elk paard. Bijvoorbeeld, een paard dat deelname in de avondrubriek, die besloot om 23.30h kan de dag erna niet vroeger dan 9.30h in de ochtend starten!"

Verder schrijft de Groom Consultive Group: "Ruiters van dezelfde groep moeten minimum 9 uur tijd hebben tussen wedstrijden. Dat wil zeggen een ruiter die in de avondrubriek reed - die afsluit 23.30h - kan de dag erna niet voor 8.30h in de ochtend starten." Het FEI heeft de discussie omtrent deze regel verschoven naar de revisie van de regels in 2026.

Dierenwelzijn voorop

Verder heeft oa. de Duitse federatie een regelwijziging ingevoerd. In haar voorstel wil ze het scheren van oorschelpen verbieden. Hierdoor zet de Duitse federatie haar rechtlijnige evolutie verder om het dierenwelzijn te verbeteren. "De haren in de oorschelpen dienen als een speciale bescherming, bijvoorbeeld door te voorkomen dat insecten of andere voorwerpen het oor binnendringen,” aldus de Duitse federatie in haar voorstel. Dit voorstel werd door het FEI aanvaard.

Voorstellen die door de FEI zijn ingediend, omvatten onder andere het registreren van influenzavaccinaties voor paarden in de FEI HorseApp, evenals een voorgestelde toevoeging aan artikel 1035 over hoe blootsvoetse paarden moeten worden gepresenteerd tijdens een een veterinaire inspectie. De FEI heeft ook voorgesteld om een bredere inspectie van paarden mogelijk te maken onder artikel 1045, die op elk moment tijdens een evenement kan worden uitgevoerd, inclusief het controleren op de aanwezigheid van bloed op enig deel van het lichaam van het paard. De FEI wil ook de koeling met ijs beperken tot 20 minuten, met het voorstel om dit toe te voegen aan artikel 1062 in de Veterinaire Reglementen.

Bekijk de voorstellen tot aanpassing