EEF: "Het uitnodigingssysteem dat de FEI hanteert, garandeert eerlijke sport voor iedereen"

EEF: "Het uitnodigingssysteem dat de FEI hanteert, garandeert eerlijke sport voor iedereen"


Als reactie op de voortdurende controverse binnen de hippische gemeenschap over het FEI Jumping Invitation System, spreekt het EEF zijn volledige steun uit voor dat laatste systeem. Omdat de EEF de beperkingen van het uitnodigingssysteem goed kent, wordt het voorlopig nog steeds beschouwd als de beste waarborg voor een democratische toegang tot de competities.

Sinds het systeem op 1 mei 2007 van kracht werd voor CSI5* evenementen, , is het FEI Jumping Invitation System veel besproken en staat het momenteel onder sterke kritiek in sommige hippische media. Het huidige systeem is het resultaat van langdurige debatten en onderhandelingen die nodig waren om tot een overeenkomst te komen. Veel van de betrokken belanghebbenden vreesden een inperking van hun handelsvrijheid sinds de invoering van dit systeem. 

De EEF heeft het uitnodigingssysteem altijd gesteund met de volkomen overtuiging dat het de verantwoordelijkheid is van het bestuursorgaan voor de internationale paardensport, de FEI, samen de hele hippische gemeenschap om over een democratisch systeem te waken. 

Theo Ploegmakers, voorzitter van de EEF, zegt: “Het belang van de sport moet centraal staan ​​in alle acties. Het uitnodigingssysteem bij het springen is een regeling die tot op zekere hoogte de vrijheid van individuele actoren in het belang van de hele gemeenschap zal beperken, maar het is ook een hulpmiddel om het principe 'verdienste boven geld' na te leven en dit is van cruciaal belang aan onze sport. - Alle stemmen werden gehoord en overwogen tijdens het proces voor de goedkeuring van het bestaande uitnodigingssysteem. De operationele ervaring met het uitnodigingssysteem wordt constant geregistreerd en gebruikers kunnen te zijner tijd feedback geven.

"Het EEF erkent het streven naar een gelijkwaardige behandeling van alle ruiters en erkent tegelijkertijd het belang van een vrije markt en de noodzaak voor belanghebbenden om te kunnen vertrouwen op de fundamentele rechtsbeginselen van de gemeenschap. De geloofwaardigheid van de paardensport hangt af van de regulering en de beperking van 'gekochte plaatsen'.

Bovendien erkent het EEF dat het systeem streeft naar gelijke kansen voor iedereen en dat dit het uitgangspunt vormt, vooral voor jonge en opkomende atleten, om ervoor te zorgen dat ze geïnteresseerd blijven in de paardensport in plaats van zich teleurgesteld af te wenden door heersende geldgestuurde netwerken.

De voorzitter van het EEF stelt: "We moeten in staat zijn om een ​​realistische weg te tonen aan die jonge mensen, waarbij we voortdurend bewijzen dat mensen met talent, morele waarden, ambitie en toewijding de top van hun sport kunnen bereiken".

Om bij te dragen aan de cohesie van de gemeenschap, heeft het EEF - na overleg met zijn leden - zijn volledige steun uitgesproken voor het FEI Jumping Uitnodigingssysteem aan de FEI en aan het publiek.

Bron: persbericht