SOS Quarantaine: heb je een vergunning nodig om een quarantainestal neer te zetten?

SOS Quarantaine: heb je een vergunning nodig om een quarantainestal neer te zetten?

Nu ook de meeste paarden van Valencia onderweg zijn naar huis; wil je natuurlijk niets aan het toeval overlaten. Een paard dat mogelijk besmet is met rhino, plaats je natuurlijk liefst in een aparte 'quarantainestal'. Sommige accommodaties hebben hier de plaats en het aantal boxen voor maar wat je als eraan denkt om een tent of een container te plaatsen? Heb je hiervoor een vergunning nodig? 


Tijdelijke stallentent

De makkelijkste en snelste oplossing is om op je locatie een tent met quarantaine stallen te plaatsen. Veel mensen denken dat dit vergunningsvrij mag en kan, maar helaas moet ook hiervoor in veel gevallen een vergunning worden aangevraagd. Een tent wordt namelijk gezien als tijdelijk bouwwerk, waarvoor landelijke regels gelden. Deze regels zijn vastgelegd in het Besluit omgevingsrecht. Op basis van dit besluit zijn alleen tijdelijke bouwwerken die noodzakelijk zijn voor een bouwplaats of een onderhoudsproject voor het bouwen of aanleggen van een project vergunningsvrij. Voor alle andere bouwwerken geldt een vergunningsplicht.Dus het plaatsen van een tent voor quarantaine doeleinden is in principe vergunningsplichtig. Tenminste als deze stal langer dan 31 dagen blijft staan. Op basis van vaste jurisprudentie mag een tent namelijk 31 dagen zonder vergunning blijven staan. Het maakt in deze 31 dagen niet heel veel uit waar de tent staat. Natuurlijk moet deze wel op een veilige locatie gezet worden zodat verkeer er geen hinder van heeft. Probeer ook overlast naar de buurt te voorkomen.

Melding gemeente

Wanneer de tent korter dan 31 dagen op je terrein blijft staan dan hoef je dus geen vergunning aan te vragen. Wel kan het zijn dat je de tent op basis van het Besluit ‘brandveilig gebruik’ moet melden bij de gemeente. De brandweer en omgevingsdienst toetsen dan of de locatie van de tent op een veilige plaats staat zodat er bij een brand in je stal geen overslag kan plaatsvinden op de tent. In principe hoeft deze melding alleen gedaan te worden als er (gelijktijdig) meer dan 10 personen werkzaam zijn in de tent.

Containerboxen

Wanneer je een tent niet ziet zitten en je voorkeur eerder uitgaat naar tijdelijke quarantaine boxen in een containerstal of ander tijdelijk bouwwerk dan hoop je natuurlijk dat dit vergunningsvrij geplaatst mag worden. Gelukkig hebben we hiervoor goed nieuws, want op je achtererf (gebied grenzend naast en achter de (bedrijfs)woning) mag je binnen een bepaalde mate vergunningsvrij bouwen. Ervan uitgaande dat op een paardenbedrijf altijd sprake is van een groot perceel mag je 150m2 vergunningsvrij bouwen. De nokhoogte mag hierbij 5 meter bedragen en de goothoogte maximaal 3 meter. Met containerstallen blijf je daar ruim binnen. Wel moet het bouwwerk minstens 2 meter van de erfgrens af staan. Indien het bouwwerk dichter bij de erfgrens staat worden de maximale hoogtes met een speciale formule herberekend. Belangrijk uitgangspunt bij vergunningsvrij bouwen is dat het bouwwerk binnen dezelfde bestemming wordt gebouwd als de bestemming van je bedrijf. Mocht de gemeente komen controleren dan is het belangrijk dat je een berekening kan laten zien waaruit blijkt dat je tijdelijke quarantainestal binnen de oppervlaktes van vergunningsvrij bouwen valt.



Bron: Mountadvies.nl