Rob Ehrens: "Er zijn simpelweg te veel paarden op één locatie"

Rob Ehrens: "Er zijn simpelweg te veel paarden op één locatie"


Bondscoach Rob Ehrens van de Nederlandse springruiters pleit voor veranderingen in de wedstrijdsport van de hippische wereld, om in de toekomst uitbraken van het besmettelijke rhinovirus te voorkomen. „We moeten onze paarden weerbaarder maken”, zegt hij. „Dat kunnen we onder meer doen door de wedstrijdkalender aan te passen.”, dat zegt hij in de Telegraaf. 


„Er zijn wedstrijden waarbij te veel paarden op één locatie staan. Soms 400 onder een dak. Dat moeten we niet langer willen. Het virus is ’airborne’, als één paard het krijgt, krijgen een heleboel het.”

In meerdere opzichten zijn wedstrijden intensiever geworden, zegt Ehrens. Niet alleen wat betreft de stalling. „Door alle wedstrijdreeksen die er zijn en het vele reizen die die met zich meebrengen worden paarden kwetsbaarder voor een virus. Omdat het zo intensief is. Bij mensen is dat niet anders, zie corona. Natuurlijk kan vaccinatie helpen en wij doen dat ook. Misschien moeten we toe naar een verplichting. Maar tegen de ernstige vorm van rhino (de neurologische vorm) helpt het vaccin niet.”

Vooralsnog is uiterste waakzaamheid geboden. Ehrens: „De huidige uitbraak is nog niet voorbij. Ook bij dit virus duiken overal mutanten op. We moeten nu onze atleet, het paard, beschermen en heel streng zijn. Ik denk dat al onze ruiters daar heel goed mee omgaan. Ik ken er niet één die in het buitenland is geweest en zijn paard niet in quarantaine heeft. We nemen dit heel serieus.”


Bron: De Telegraaf