Laurens Meynaerts: "Zodra we het nieuws vernamen hebben wij de federatie ingelicht en gestart met ontsmetten..."

Laurens Meynaerts: "Zodra we het nieuws vernamen hebben wij de federatie ingelicht en gestart met ontsmetten..."

De federatie en het FEI hebben voor verwarring gezorgd bij de communicatie omtrent het EHV-1 voorval in Welkenraedt/ Opglabbeek. Vorige week stierf een paard in Welkenraedt, dat de week ervoor op wedstrijd aanwezig was. Ondertussen wordt de FEI en federatie - in de wandelgangen - verweten te laat opgetreden te hebben. "Toen het paard onze stallen verliet leek het perfect gezond," verklaar Laurens, de event organisator van het Sentower Park.

"Toen het paard naar zijn stal in Welkenraedt vertrok leek het perfect gezond. Er werd tijdens de controles geen koorts vastgesteld. Het paard is ook pas ziek geworden deze week nadat het onze terreinen had verlaten"

"We hebben als organisatie, zodra we het nieuws vernamen, beslist om alles  opnieuw te ontsmetten. Verder werd de federatie op de hoogte gebracht om zo de paarden, die in contact kwamen met het reeds overleden paard, te laten testen. Blijkt dat de meeste tests negatief waren."


Er is geen risico voor de paarden die nu aanwezig zijn


"De reactie van het FEI is dat de paarden die mogelijks in contact kwamen met het paard geblokkeerd werden in het systeem. Ze kunnen dus even niet deelnemen aan wedstrijden, tot duidelijk is dat ze niet besmet zijn. Al deze paarden zijn momenteel in quarantaine geplaatst. Er wordt dus echt gewerkt om de verspreiding tegen te gaan," vertelt Meynaerts.

Meynaerts relativeert alvast het feit dat het concours momenteel doorgang blijft vinden. "We hebben alle nodige maatregelen genomen om het CSIO jeugd deze week te kunnen laten plaatsvinden. Alles werd ontsmet en enkel toegelaten paarden zijn aanwezig. Ik snap dat er nu wat paniek heerst, maar ik herhaal dat er voor de aanwezige paarden totaal geen risico is."

Ondertussen stelt zich de vraag of een verplichte vaccinatie geen beter middel is om de verspreiding tegen te gaan. Hoewel dan meteen ook de vraag zich stelt of er überhaupt vaccinaties genoeg zijn en wie dat zal betalen, want als een federatie een regel oplegt dient ze ook haar leden daarin te ondersteunen... "Wij zijn alvast voorstander om doordacht te werk te gaan en de nodige voorzorgen te nemen. De meeste combinaties zijn vandaag vertrokken, diegene die het veiliger vinden te blijven zullen we volledig ondersteunen," reageert Meynaerts.