Sunhsine Tour stuurt officieel statement aangaande afgelasting de wereld in

Sunhsine Tour stuurt officieel statement aangaande afgelasting de wereld in

De Sunshine Tour werd het voorbije weekend noodgedwongen stilgezet n.a.v. het rhino-virus. Het is die afgelasting die wordt aangekaart in het statement van de Sunshine Tour. Het statement lees je hier.

Mededeling ter verduidelijking van de gebeurtenissen rond de recente afgelasting door de FEI van de 27e editie van het CHS, ter informatie:

 In de tweede week van onze competitie werden wij allen op de hoogte gebracht van het verschrikkelijke en zeer pijnlijke nieuws over de uitbraak van het EHV-1 dat in Valencia aan de gang was.  Dit is een situatie waar we lering uit moeten trekken. Naar onze mening was het duidelijk dat het beheer van deze uitbraak op een dubieuze manier werd aangepakt, wat nog eens werd verergerd door de verspreiding van zeer trieste video's en foto's op sociale media van paarden die duidelijk leden.  Het delen van deze beelden droeg in grote mate bij tot het ontstaan van een klimaat van verhoogde nervositeit en bezorgdheid onder de ruiters en eigenaars, dat al zeer moeilijk te controleren was.

In chronologische volgorde gaan we nu de vierde week van de wedstrijd hier op de show in.  Op maandag 1 maart om 22.41 uur maakte de FEI via een persbericht bekend dat alle wedstrijden in Europa werden afgelast, met uitzondering van de Tours die nog aan de gang waren.  Dit was om een gesloten "zeepbel" effect te creëren en geen nieuwe paarden toe te laten om deel te nemen aan wedstrijden in welke installatie dan ook.  Op dat moment waren er reeds ongeveer 100 paarden op doorreis en klaar om aan te komen en deel te nemen aan het CHS.  Wij drongen erop aan dat deze ruiters zouden omkeren en naar huis terugkeren aangezien zij niet zouden worden toegelaten tot het wedstrijdterrein, maar sommigen gaven er de voorkeur aan door te gaan op weg hierheen aangezien zij minder dan een dag onderweg waren. 

Dit had tot gevolg dat ongeveer 45 paarden aankwamen in de isolatiezone van de installaties, die op 2 kilometer afstand van het showterrein zelf ligt.  De FEI heeft toen, zonder verdere uitleg dan de verklaring die maandagavond werd gepubliceerd, gevraagd dat deze paarden onmiddellijk naar hun huizen zouden terugkeren.  De FEI verklaarde dat met terugwerkende kracht moest worden voldaan aan de verklaring van de dag ervoor, de zondag, aangezien de paarden de week ervoor nog niet waren aangekomen, zonder rekening te houden met het feit dat vele paarden net een reis van meerdere dagen achter de rug hadden.

Op donderdag 4 maart begon de merrie Agnetha Z, die reeds sinds 26 februari wegens koorts in isolatie was en een negatief PCR-resultaat had, lichte neurologische verschijnselen te vertonen, waarvan haar eigenares ons op de hoogte heeft gebracht.  Op dat moment werd de merrie overgebracht naar een intensive care unit die in een van de isolatieboxen was gemonteerd om elke mogelijke verspreiding van de vermeende EHV-1 ziekte te voorkomen en werd er opnieuw bloed afgenomen. Het monster werd opgestuurd naar het officiële laboratorium van de Complutense Universiteit van Madrid.

Diezelfde middag riep het RFHE ons op voor een spoedvergadering met leden van het FEI, het RFHE en het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.  Deze vergadering werd bijeengeroepen voordat de tweede resultaten binnen waren van de PCR-monsters van de merrie Agnetha Z. Merk goed op dat deze vergadering werd gehouden zonder dat er bevestigde positieve gevallen van EHV-1 in onze faciliteiten waren met 1.500 paarden hier en slechts één, Agnetha Z, die milde symptomen van ataxie vertoonde.

Na een uitvoerig debat en nadat alle betrokken partijen de situatie hadden geëvalueerd, besloot de FEI dat de competitie hier slechts tot en met zondag de 7e zou worden voortgezet en dat de laatste drie weken van het CSI4 * zouden worden geannuleerd.  Op dat ogenblik werd ons gevraagd ervoor te zorgen dat de paardenvrachtwagens gespreid zouden kunnen vertrekken en door met het Ministerie te onderhandelen, dat zij met TRACES zouden kunnen meereizen en alle incidenten zouden vermijden die zich zouden kunnen voordoen bij een massale uittocht die Europa zou kunnen doen instorten.  Natuurlijk zouden we te allen tijde samenwerken met zowel de dierenartsen, als met het Ministerie en de FEI, en alle informatie en documenten verstrekken die nodig waren.

De volgende dag kreeg ik 's morgens een telefoontje van de manager van de veterinaire dienst, die mij meedeelde dat er nog een paard was, dat geen koorts vertoonde (37,8 graden), maar met een lichte onregelmatigheid in de achterhand, nadat het in de veterinaire kliniek was binnengebracht voor behandeling. 

Hoewel de merrie geen duidelijke neurologische symptomen vertoonde, werd, aangezien wij ons in een zeer gevoelige situatie bevonden, besloten de merrie onder observatie in de isolatieboxen te plaatsen.

Met deze situatie werden wij diezelfde dag, vrijdag 5 maart, opgeroepen voor een nieuwe vergadering met vertegenwoordigers van de FEI, het RFHE en het OC.

Tijdens deze vergadering werden wij op de hoogte gebracht van het besluit van de FEI om de laatste twee dagen van de huidige wedstrijd af te gelasten, maar met de bedoeling om de ruiters pas de volgende dag, 6 maart om 6 uur 's morgens, op de hoogte te brengen. Onze mening hierover was dat de show door moest gaan, zoals de dag ervoor was afgesproken, en dat de show op zondag moest eindigen zoals gepland, aangezien het de bedoeling was om te zorgen voor een georganiseerd vertrek van het wedstrijdterrein en er niets was veranderd om dit te veranderen.  Bovendien leek het ons tamelijk oneerlijk om de ruiters de volgende dag in te lichten over een afgelasting van de wedstrijd als deze beslissing definitief en onwrikbaar was.

Tijdens de vergadering ontvingen wij het bericht dat het tweede resultaat van de naar de Universidad Complutense van Madrid gezonden monsters van de merrie, Agnetha Z, negatief was gebleken, hetgeen wij onmiddellijk aan de deelnemers aan de videoconferentie hebben meegedeeld.  De FEI verzocht ons de resultaten onmiddellijk door te sturen en deelde ons mee dat zij met hun technici overleg zouden plegen en dat de vergadering later zou worden hervat.  Alvorens de videoconferentie te beëindigen, verklaarden wij dat wij, met twee negatieve resultaten en geen positieve, naar onze mening in een veel betere positie verkeerden dan de dag voordien en dat de afgelasting derhalve niet te rechtvaardigen was.

Hierna werd dit gesprek op geen enkel moment hervat en ontvingen wij pas het nieuws dat de wedstrijd onmiddellijk was afgelast, via een openbaar persbericht, van de communicatieafdeling van de FEI. 

Aangezien de verklaring van de FEI over de onmiddellijke annulering van het evenement zo krachtig was, waren wij ons ervan bewust dat de functie van de FEI-wedstrijdofficials op dat moment was beëindigd.  Nadat we de bevoegdheid van de FEI hadden beëindigd, en volgens dezelfde verklaring, hebben we contact opgenomen met de gezondheidsautoriteit, zodat zij twee dierenartsen konden autoriseren die de verplichte diergezondheidscertificaten zouden ondertekenen om te voldoen aan TRACES. 

Tot slot werden wij vandaag officieel op de hoogte gebracht door de gezondheidsautoriteiten van de Andalusische regering dat de resultaten van het officiële laboratorium in Algete negatief waren en dat bij geen van beide merries EHV-1 of EHV-4 was vastgesteld, en wij kunnen bevestigen dat het virus op geen enkel ogenblik in de voorzieningen hier te Montenmedio werd vastgesteld.

Gelet op alle bovengenoemde feiten is het duidelijk dat aanzienlijke schade is toegebracht, niet alleen aan ons, maar aan iedereen die bij de wedstrijd betrokken was, voornamelijk de ruiters en de eigenaars:


-Door deze afgelasting hebben de ruiters hun illusies en dromen, de reden waarom zij elk jaar aan de SUNSHINE TOUR deelnemen, niet kunnen verwezenlijken.  Velen zullen hun paarden niet kunnen kwalificeren, in een zo belangrijk sportjaar met zowel de Olympische Spelen als het Europees kampioenschap in het verschiet en in een jaar waarin er zeer weinig mogelijkheden zijn geweest om aan wedstrijden deel te nemen.


-Even belangrijk is dat een aanzienlijk aantal LR-evenementen is afgelast, met alle economische en sportieve schade van dien voor de ruiters. 


 -De door de coaches opgestelde plannen voor de sportkalender van dit jaar zijn volledig onderbroken.


-De potentiële afzetmarkt, de aan- en verkoop van paarden, is ook negatief beïnvloed door de annulering van deze wedstrijden en heeft de situatie, die al sterk verzwakt was door de COVID-19- pandemie, nog verergerd.

Wij hebben geen andere keuze dan te blijven vechten en wij hopen echt dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt, wij rekenen op uw onvoorwaardelijke steun.  We kijken er naar uit u allen te zien in oktober.

SUNSHINE TOUR TEAM