De FEI reageert op haar rol in de uitbraak van rhino in Valencia

De FEI reageert op haar rol in de uitbraak van rhino in Valencia

De FEI werd door velen verweten niet op tijd te hebben ingegrepen in Valencia, toen het rhino-virus uitbrak. In een interview geven ze nu meer duidelijkheid over het verloop en over hoe zij hebben ingegrepen.

De FEI, die er door sommige belanghebbenden in de sport van is beschuldigd traag te hebben gereageerd op de noodsituatie die is ontstaan door de uitbraak van equine rhinopneumonie in februari in Valencia, heeft gistermiddag, bij monde van Sabrina Ibáñez, secretaris-generaal, en Göran Åkerström, directeur van de veterinaire dienst, een aantal vragen beantwoord van journalisten die mediakanalen uit heel Europa vertegenwoordigden.

Om te begrijpen "hoe het zover heeft kunnen komen", en misschien ook, zo hopen wij, om te voorkomen dat het nog eens gebeurt, "zullen wij een diepgaand onderzoek instellen. We zullen alle bevindingen publiceren, we zullen er volledig transparant over zijn", verzekerde Sabrina Ibáñez in haar inleiding. "Voorlopig blijven de gezondheid van de paarden, hun terugkeer naar huis en de strijd tegen de verspreiding van het HEV-1-virus echter onze topprioriteiten." Als gevolg van het onderzoek zouden de organisatoren van de wedstrijden in Valencia in feite het Europees kampioenschap dressuur voor jongeren, dat zij deze zomer zouden organiseren, kunnen verliezen. "De beslissing is aan de raad van bestuur," aldus Sabrina Ibáñez.

Göran Åkerström probeerde vervolgens de houding van de FEI te rechtvaardigen sinds 20 februari, toen deze verklaarde op de hoogte te zijn gebracht van een mogelijke uitbraak in Valencia. "Zodra wij werden geconfronteerd met een vermoeden van HEV-1, hebben wij de organisatoren verzocht de evenementen stop te zetten (wat zij pas de volgende dag hebben gedaan) en hebben wij de Spaanse autoriteiten gewaarschuwd, zodat deze ter plaatse konden ingrijpen en de situatie onder controle konden krijgen, overeenkomstig de nationale wetgeving. Vanaf 22 februari hebben zij de verantwoordelijkheid voor de acties op zich genomen. Daarna vroegen enkele van de overgebleven ruiters ons wanhopig om hulp, omdat de klinische toestand van de paarden ernstig begon te worden. Wij hebben onmiddellijk contact opgenomen met de Spaanse Federatie, die een eerste bijeenkomst heeft georganiseerd. Met de hulp van de Franse en Duitse Federaties, die een cruciale rol speelden, werden veeartsen, allerlei benodigdheden en uitrusting naar Valencia gestuurd. [...] Met deze hulp en de achtergebleven mensen werd de situatie geleidelijk aan onder controle gebracht.

"Pippa Cuckson, een prominente Britse journaliste die zich bezighoudt met het welzijn van paarden en die vanavond een scherp hoofdartikel schreef over de onnadenkendheid van veel ruiters, maar ook van organisatoren en de FEI, vroeg Göran Åkerström naar de bioveiligheidsprotocollen op deze concoursterreinen, waar tot zeven weken achtereen wedstrijden worden gehouden, op zeer veel circuits en waar bovendien duizenden paarden elkaar in de stallen kruisen, in plaats van tientallen of honderden zoals bij meer traditionele wedstrijden. "Het minimumaantal opsluitingsboxen, bijvoorbeeld, is absoluut ontoereikend bij een dergelijke epizoötie. Wat er gebeurd is, bewijst dat," betoogde ze. "Dit is een zeer, zeer goede vraag. We hebben er al over nagedacht en het zal op de agenda staan van de volgende vergadering van het Veterinair Comité van de FEI. Deze reeks wedstrijden verschilt inderdaad sterk van de gebruikelijke evenementen. Wij zullen echter de specificaties van deze twee soorten vergelijkende onderzoeken bekijken. Onze regels lijken solide, maar we moeten ervoor zorgen dat ze goed worden nageleefd. Wij hebben hier de afgelopen jaren al aan gewerkt. In 2016 hadden wij een "toolkit" verstrekt aan nationale federale dierenartsen. In 2017 hebben we onze bioveiligheidsregels aangescherpt, en in 2020 nogmaals. Zonder dit zou de situatie nog delicater zijn geweest."

World Cup finales gehandhaafd op dit momentWat betreft de ontdekking, gisteren in België, van een positief geval bij een paard dat terugkeerde van de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera, was de Zweedse dierenarts, geïnterviewd door GRANDPRIX, relatief geruststellend, omdat hij van mening was dat dit de hervatting van de sport vanaf 29 maart 2021 niet in gevaar bracht. "Dit paard, dat wij op de voet volgen, heeft in nauw contact gestaan met de eerste proefpersoon die neurologische symptomen vertoonde in Vejer. Hij is geïsoleerd sinds zijn aankomst in België. Gezien deze situatie heeft zijn entourage buitengewone voorzorgsmaatregelen genomen voor zijn terugreis om de andere paarden te beschermen. We hopen echt dat ze elk risico op besmetting hebben weten te voorkomen. We staan in contact met de ruiter en de dierenarts." Op een aanvullende vraag van Jenny Abrahamsson van World of Showjumping antwoordde Göran Åkerström dat het eerste paard dat in Vejer in isolatie was geplaatst ook naar België was teruggekeerd, "in een speciaal daarvoor ingerichte box in een vrachtwagen. Een hooggekwalificeerde veearts reisde met hem mee. En het tweede zieke paard verblijft in een geïsoleerde verzorgingseenheid in een kliniek in Madrid."

Als we hem mogen geloven, zou de datum van 29 maart in dit stadium niet in twijfel worden getrokken. "We werken momenteel aan herstelprotocollen die zo veilig mogelijk zijn, en blijven de situatie rond de epidemie nauwlettend in de gaten houden. Als iedereen de grootst mogelijke aandacht besteedt aan het volgen van de bioveiligheidsrichtsnoeren en als we erin slagen deze protocollen in te voeren, zouden we vanaf deze datum veilig moeten kunnen hervatten". Dit is vooral belangrijk omdat de Longines Jumping en FEI Dressage World Cup Finals deze week in Göteborg worden gehouden, op de grens van maart en april... "Als we de veiligheid van de paarden niet konden garanderen, zouden we niet verder gaan met deze finales. Tijdens de vorige uitbraak, twee jaar geleden, hadden we al specifieke protocollen voor de finale, die ook in Göteborg werd gehouden. Deze keer zijn we van plan om die protocollen naar een hoger niveau te tillen in termen van voorzorgsmaatregelen." Vingers gekruist.

Bron: Grand Prix