Smolders en Thijssen knallen in GP-kwalificatie GCL Valkenswaard. Harrie Smolders: "We hebben nog een lange weg te gaan"

Smolders en Thijssen knallen in GP-kwalificatie GCL Valkenswaard. Harrie Smolders: "We hebben nog een lange weg te gaan"

De Nederlandse combinaties gaven een demonstratie voor eigen publiek. Met name Harrie Smolders en Sanne Thijssen konden plaatsen helemaal bovenaan scoren. Ook Leopold van Asten kon zich kwalificeren. 

Max Kühner schreef de tweede ronde op naam in het zadel van Up Too Jacco Blue (v. Chacco-Blue). Zij werkten het parcours feilloos af in een tijd van 66,53s. Met die tijd hielden ze de wereld nummer één, Henrik von Eckermann achter zich. De Zweed kwam aan de start met Glamour Girl (v. Zirocco Blue) en klokte af in 66,68s voor hun foutloze ronde. Richard Howley besloot de top drie in het zadel van Consulent de Prelet Z (v. Consulent Z). De twaalfjarige Zangersheide ruin hield de nul op de teller in een tijd van 68,84s. 

De Nederlandse ruiters tekenden present in deze proef. Harrie Smolders, de tweede best genoteerde op de LGCT ranking en tweede op de Wereldranglijst, bracht Monaco NOP (v. Cassini II) foutloos naar de finish en greep met net geen twee seconden naast het podium. Sanne Thijssen kon rekenen op haar vertrouwde Con Quidam RB (v. Quinar Z) om van al het hout af te blijven en werd vijfde. 

Resultaten

Wereldnummer één Henrik von Eckermann en Richard Howley stormden naar de tweede plaats voor de Scandinavische Vikingen, en zetten hun beste seizoen tot nu toe voort. De zeer consistente Paris Panthers behaalden opnieuw een podiumfinish en verkleinden het gat naar Riesenbeck International, aangedreven door Kingsland Equestrian, in het algemeen kampioenschapsklassement met een derde plaats van Ben Maher op Dallas Vegas Batilly en Harrie Smolders met Monaco N.O.P.

In een exclusief gesprek met GCTV bespraken de St. Tropez Pirates hun eerste podiumfinish van 2023. Simon Delestre legde uit: "Ik denk dat we een fantastisch team hebben met Athina Onassis achter ons en een team dat er altijd samen voor vecht om het beste resultaat te behalen."

Met waardevolle punten op een cruciaal moment in het seizoen vertegenwoordigden de Scandinavische Vikingen, vertegenwoordigd door Richard Howley en Henrik Von Eckermann, hun prestatie bij GCTV na hun derde podium van het seizoen. Howley, die pas halverwege het seizoen bij het team kwam, sprak over de waarde die hij op het late tijdstip in het seizoen heeft kunnen toevoegen.

Hij zei: "Ik ben blij met de kans en dat ik dat heb kunnen doen. Het is erg moeilijk om op deze shows te komen, en ik ben blij om deel uit te maken van de GCL en de Longines Global Champions Tour."

Met opnieuw een podiumfinish komen de Paris Panthers dichter bij de huidige seizoensleiders, Riesenbeck International, aangedreven door Kingsland Equestrian. Met slechts 20 punten verschil tussen de twee teams, gaven Harrie Smolders en Ben Maher commentaar op het voordeel van een podiumplaats in de GCL van Valkenswaard.

Met een verschil van 20 punten en nog maar twee etappes te gaan in het kampioenschap van de GCL 2023, benadrukte Smolders hoe levendig de kampioenschapsstrijd nog steeds is. Hij zei: "We hebben het gat een beetje kleiner gemaakt, maar ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben, dus het zal moeilijk zijn om ze te verslaan - maar, wie weet, hopelijk staan ​​de Panthers bovenaan na Riyad!"

Het thuisteam Valkenswward United zag Edwina Tops-Alexander haar eerste GCL foutloze ronde van het seizoen behalen op Fellow Castlefield. Een ongelukkige balk naar beneden voor Marcus Ehning en Priam du Roset, naast hun 4 strafpunten uit ronde 1, plaatste het team op de 6e plaats overall als het langzaamste team met 8 strafpunten.

De rollen keerden in Valkenswaard, aangezien de kampioensleiders Risenbeck International, aangedreven door Kingsland Equestrian, een onverwachte tweede ronde hadden. Eén balk van Philipp Weishaupt en Coby 8 legde alle druk op zijn teamgenoot. Bij zijn debuut voor het team dit jaar verloor Eoin McMahon en Mila het bij de laatste sprong, waardoor het team eindigde met 12 strafpunten en helemaal onderaan de lijst belandde, waardoor de weg vrijkwam voor de Paris Panthers om cruciale punten van hen af te snoepen.

Als laatste aan de beurt hadden de St. Tropez Pirates twee balken in de hand. U25-ruiter Micheal Pender koos voor zijn tweede paard HHS Catwalk en haalde alles uit de kast om een foutloze ronde neer te zetten. De vliegende Fransman Simon Delestre en I Amelusina R 51 leken op weg om het enige foutloze parcours van de dag neer te zetten, tot de laatste lijn hem verraste, maar met slechts één balk eindigde hij bovenaan en het paar high-fivede terwijl ze de arena verlieten onder luid gejuich van het publiek.