IJRC vraagt opnieuw aandacht voor de eliminatieregel

IJRC vraagt opnieuw aandacht voor de eliminatieregel

De International Jumping Riders Club (IJRC) zal tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Federation Equestre Internationale (FEI) in Mexico-Stad opnieuw proberen de omstreden nieuwe "eliminatie" regel voor het springen te herzien.

Artikel 241.1 kan van kracht worden op 1 januari en geeft een rechter de bevoegdheid om een paard of ruiter te elimineren die moeilijkheden lijkt te hebben. De eliminatie is niet aanvechtbaar, maar de split-second subjectiviteit ervan kan carrière-veranderende gevolgen hebben voor ruiters en nationale teams, vooral bij de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar, waar geen drop score is.

Tot nu toe heeft de FEI voorstellen van de IJRC afgewezen om één of meer Olympische medaillewinnaars of toprijders advies te laten geven aan de jury op dit gebied tijdens de Olympische Spelen en grote evenementen.

IJRC-leden uitten sterke bezorgdheid tijdens hun eigen Algemene Vergadering in Genève afgelopen december en ontwikkelden vervolgens herzieningen voorgesteld door de Olympische kampioen van 2016, Nick Skelton, die het vergelijkbare adviserende rol in de autosport aanhaalde.

De IJRC hoopte oorspronkelijk dat de adviserende rol zou worden aangenomen tegen de tijd van het Europees kampioenschap in 2023. Dat was niet haalbaar. De IJRC heeft de zaak nu door het FEI-regelwijzigingsconsultatieproces gebracht voor 2024 - te worden afgerond in Mexico-Stad op 21 november.

Op dit moment raadt de FEI nationale federaties aan om het oorspronkelijke uitgangspunt te ondersteunen. Het zegt dat dezelfde regel op alle niveaus van de competitie moet worden toegepast; dat het vanuit een juridisch perspectief moeilijk is om een mandaat te geven aan iemand die geen functionaris is; en dat hetzelfde beginsel/bepaling moet gelden voor alle disciplines.

De regel wordt verondersteld voort te komen uit de toenemende druk van de "sociale licentie om te opereren" en de mogelijke tegenreactie van het niet-ruiters publiek wanneer negatieve beelden circuleren op sociale media.

Echter, de scenario's die geëlimineerd zouden moeten worden, blijven ongedefinieerd in artikel 241.4 en de IJRC zoekt meer duidelijkheid.

Een onhandige springsprong kan het gevolg zijn van het te veel vragen van een paard of ruiter met beperkte capaciteiten - maar het zou net zo goed een geïsoleerd incident kunnen zijn dat deel uitmaakt van de normale leercurve van een jong paard in ervaren handen.

Er is enige compromis gesloten over de bewoording van het laatste deel van artikel 241.1. De club waardeert het echt dat de FEI heeft ingestemd met de vervanging van de zin waarin staat dat eliminatie zou plaatsvinden wanneer "het in strijd zou zijn met de principes van paardenwelzijn" door "dit zou in het beste belang zijn van het welzijn en/of de veiligheid van het paard en/of de atleet."

De IJRC stelde deze wijziging voor omdat de oorspronkelijke bewoording het publiek mogelijk zou misleiden over waarom de ruiter en het paard werden gestopt tijdens hun ronde, en zo de ruiter onterecht zou blootstellen aan kritiek op sociale media.

In alle sporten is de beslissing van een Ground Jury (rechters) definitief, maar het principe van het gebruik van andere ervaren personeelsleden als onderdeel van het besluitvormingsproces op het speelveld bij grote FEI-evenementen is niet ongekend.

Sinds 2011 maakt FEI-dressuur gebruik van een Judges Supervisory Panel, met de bevoegdheid om "fouten" in beoordelingen van de Ground Jury te "corrigeren", waarbij bijvoorbeeld een duidelijke fout tijdens de test wordt gemist of waar de beoordelingen van één rechter opvallend afwijken van die van collega's. Het dressuur JSP is verplicht op Olympische Spelen, wereld- en continentale kampioenschappen en World Cup-finales, en het JSP kan andere lagere niveaus shows bijwonen naar eigen goeddunken. Opmerkelijk is dat het JSP bestaat uit trainers die geen rechters zijn, evenals FEI-geaccrediteerde rechters.

De voorgestelde rol van de IJRC heeft niet de geformaliseerde structuur van het dressuur JSP en is alleen bedoeld als adviserend, niet om te overheersen.


Voor alle duidelijkheid, de IJRC ondersteunt de eliminatie van een paard in geval van bloed.


Het consultatiedocument van de Algemene Vergadering is hier te vinden en de eerdere persverklaring van de IJRC over dit onderwerp is hier te vinden.


Bron: Persbericht