"Ik laat niets meer aan het toeval over, ik streef ernaar drie paarden GP-klaar en in vorm te hebben voor Parijs”, aldus Dinja. "Alle keuzes die ik nu maak, zijn erop gericht om goed voor de dag te komen in Parijs."

Ook tijdens het trainersseminar dressuur was Van Liere aanwezig. Er werd opnieuw heel wat kennis uigewisseld. Quinty Vossers en Thalia Rockx demonstreerden met Monique Peutz en Alex van Silfhoutde weg naar meer verzameling in de U25 richting GP senioren. “Het allerbelangrijkste”, benadrukte oud-bondscoach en vader van Thalia, Johan Rockx: “is dat ruiters zèlf moeten willen, zèlf hulp vragen en plezier hebben in het rijden en continu nadenken over dat rijden.” Tot slot kwamen als waardevol toetje nog GP-ruiters Devenda Dijkstra, Thamar Zweistra (net terug van de wereldbekerwedstrijd in Lyon!), Marlies van Baalen, Marieke van der Putten en Dinja van Liere hun kunnen vertonen. Marlies reed met ‘powerhouse’ Habibi, Thamar had een 7-jarig talent bij zich, Hexagon’s Luxurious (v.Johnson), Dinja een 8-jarige ruin Vita de Lusso (v.Vitalis). “Ik laat niets meer aan het toeval over, ik streef ernaar drie paarden GP-klaar en in vorm te hebben voor Parijs”, aldus Dinja doelgericht.

Drive

Leunus van Lieren schoolde al 47 paarden tot Grand Prix, waarvan zijn amazone Thamar Zweistra er 27 heeft uitgebracht. Zijn waarheid: “Een ruiter wordt alleen een echte ruiter als hij of zij de drive heeft om dat te worden. Een ruiter moet willen, anders wordt het niet wat.” Dat had Tineke Bartels helemaal aan het begin van het trainersseminar al benadrukt: “Ik denk eerlijk gezegd dat sommige van onze ruiters ‘te verwend’ zijn geworden. Wetenschappelijk gezegd: ze hebben de intrinsieke wil niet meer om te verbeteren. De motivatie uit henzelf ontbreekt. Daar mankeert het aan voor meer succes…”

Goed paardrijden

“De hoofdopdracht is zonder meer om iedereen heel goed te leren paardrijden. Of daar dan wedstrijdsucces op volgt, is een afgeleide, maar niet de hoofdvraag”, zei Henk van Bergen. En dat werd met applaus ontvangen! Aan TeamNL trainer Alex van Silfhout de slotconclusie: “Harmonie ontstaat alleen uit het geven van een correcte opleiding. En die correcte opleiding ben je steeds aan het verfijnen. Met impuls en energie. Die heb je nodig!”. Dat benadrukte eerder ook Minderhoud al voor het goede rijden èn topsport. Tineke Bartels, Leunus van Lieren, Marlies van Baalen en Johan Rockx legden het accent op de drive bij de ruiters om verder te komen bij dit doel. Zo was dat ook de hele dag voorgedaan. En die waarheden namen alle aanwezige trainers, juryleden en ruiters mee naar huis. Hopelijk met een persoonlijke drive op weg naar verfijnd rijden met harmonie.

bron: KNHS/ pzc