Nicole Mestrom: "De allerbelangrijkste kwaliteit van een goed paard is zijn instelling"

Nicole Mestrom: "De allerbelangrijkste kwaliteit van een goed paard is zijn instelling"

Nicole Mestrom heeft samen met haar vriend Niels Knape op jonge leeftijd al een goed draaiende stal waar ze zich focussen op het uitbrengen van jonge paarden. Het doel is uiteraard om deze paard klaar te stomen voor het hogere niveau. Wij spraken met haar over hoe de Corona-crisis hun dagelijkse werkzaamheden beïnvloed heeft, hoe ze tewerk gaan bij de selectie van paarden en wat hun plannen voor de toekomst zijn. 

Hebben jullie je paarden tijdens de crisis aan het werk gehouden?

Ja de paarden zijn in het werk gebleven. Niet zo intensief als voor de crisis maar om de week bouwde we een heel technisch parcours op in onze buitenbak en trainden we hen daar zodat we toch konden zien of ze goed aan de hulpen waren. Daarnaast hebben we er ook voor gezorgd dat de paarden voldoende afwisseling hadden, zo wisselden we de dagelijkse training van de paarden bijvoorbeeld af met ritjes in het bos.

Denken jullie dat de crisis op langere termijn een grote invloed op de sport zal hebben?

Wij denken dat het toch jaren zal duren voordat alles weer is zoals het was. Sponsors zullen toch voorzichtiger worden met het sponsoren van grotere wedstrijden en de handel is ook een stuk rustiger. Zolang de luchtvaart niet volledig terug op gang is gekomen, zullen klanten uit het buitenland toch twee keer nadenken voor ze naar Nederland afzakken om een paard te proberen. Er worden nog wel paarden verkocht op de video naar het buitenland maar niet alle klanten hebben het vertrouwen om dat te doen. De toppaarden zullen hun waarde wel behouden maar in de middenklasse en lagere klasse gaat de waarde van de paarden toch omlaag.

Denken jullie dat deze 'pauze' jullie paarden heeft goed gedaan?

Ja, onze paarden zijn er beter van geworden. We hebben, zoals ik al zei, meer afwisseling in de training van de paarden ingelast en dat heeft hen duidelijk goed gedaan. Je merkt ook dat ze echt blij waren om weer op concours te kunnen. Ik denk dus dat deze gedwongen pauze voor hen wel welkom was.

Jullie hebben vooral veel jongere paarden die jullie opleiden voor het hoogste niveau. Wat moet een goed paard volgens jou zeker hebben?

Een goed paard moet een goeie instelling hebben. Als ze het als jong paard makkelijk doen, voorzichtig willen zijn en het gevoel erop goed is dan worden het meestal goeie paarden. Ze kunnen altijd een tijdje een terugval krijgen. Hiermee bedoel ik dat ze een periode voor het oog wat minder opvallend springen maar meestal komt het goede gevoel terug.

Voel je dat meteen als je voor het eerst op dat paard zit?

Meestal voel je direct op de eerste paar sprongen of het een goed paard is of niet. Ze kunnen ook steeds meer naar je toe groeien als ze op een bepaalde manier getraind worden maar dan moeten ze wel een goeie instelling hebben. Ze moeten willen leren!

Als je één paard zou mogen kiezen op heel de wereld (dood of levend) dat je eens zou willen rijden, welk zou het zijn?

Bianca van Steve Guerdat. Abnormaal wat een kwaliteit en instelling dat paard heeft.

Hebben jullie nog specifieke doelen voor de toekomst?

We zouden graag doorgaan met goeie paarden verkopen die ook na ons succesvol presteren en zelf een mooi bedrijf met mooien stallen bouwen.



Meer weten over Nicole en Niels hun stal? Klik hier

Foto: Facebook