Jos Lansink spot deze week zijn team voor Parijs: "Het mooiste van een kampioenschap is dat er van alles kan gebeuren."

Jos Lansink spot deze week zijn team voor Parijs: "Het mooiste van een kampioenschap is dat er van alles kan gebeuren."

Bij het Nederlands Kampioenschap springen van 25 tot en met 28 april in Deurne hebben de springruiters van TeamNL hun blik gericht op de Olympische Spelen in Parijs. Voor bondscoach Jos Lansink is het NK een meetmoment hoe zijn ruiters en hun paarden er aan het begin van dit belangrijke seizoen voor staan. Naast de senioren strijden ook de Children, de Junioren en Young Riders om de nationale titels op het fraaie, sfeervolle terrein van Green Valley Estate.

Maikel van der Vleuten is met O’Bailey vh Brouwershof N.O.P. de regerend kampioen van de springruiters van TeamNL. Omdat de combinatie net terug is van deelname aan de Global Champions Tour-wedstrijden in Miami en Mexico City komen ze niet aan start op het NK in Deurne. Maikel heeft zijn andere toppaard Dywis HH ingeschreven en hij hoort met de merrie zeker tot de kanshebbers op de titel. 

Concurrentie is er volop voor Maikel, de huidige nummer 15 van de FEI wereldranglijst. Wat te denken van Harrie Smolders en zijn nieuwe troef Springfield. Willem Greve, Jur Vrieling, Leopold van Asten en Kars Bonhof zadelen hun toppaarden Grandorado TN N.O.P:, Jourdain VDL, VDL Groep Iron en Hernandez TN N.O.P., waarmee ze zijn opgenomen op de longlist voor de Olympische Spelen. Kim Emmen komt aan start met Imagine en Lars Kersten heeft met Funky Fred vh Marienshof zijn zinnen gezet op de titel. De lijst met kanshebbers is nog langer met bijvoorbeeld Michael Greeve, Kevin Jochems, Tani Joosten, Loewie Joppen en Frank Schuttert. In totaal hebben zich 59 combinaties ingeschreven voor het NK Springen senioren. 

Bondscoach Jos Lansink kijkt uit naar het NK: “Het mooiste van een kampioenschap is dat er van alles kan gebeuren. Het is een wedstrijd over meerdere dagen waar het moeilijker wordt en de hindernissen hoger. Er staat bij de ruiters meer druk op dan bij een normale wedstrijd. Iedereen wil zich laten gelden en de besten komen na drie dagen bovenaan te staan. Ik hoop natuurlijk ook dat er een aantal nieuwe combinaties komen bovendrijven naast die ik op mijn lijstje voor Parijs heb staan. Zeker met het oog op de komende Nations Cup-wedstrijden is het NK een meetmoment. Ik denk dat ik nu over meer combinaties kan beschikken voor het hoogste niveau dan een half jaar terug. Dat is al positief.”

Drie onderdelen

Het NK bestaat uit drie onderdelen, verreden over drie dagen. Op donderdag 25 april vangt het kampioenschap aan met een snelheid- en wendbaarheid wedstrijd, waarbij de seconden verschil met de tijd van de winnaar worden omgezet in strafpunten. De winnaar vervolgt het kampioenschap met 0 strafpunten. Op vrijdagmiddag staat een wedstrijd op tijd op het programma en worden de eventueel gemaakte strafpunten opgeteld bij het resultaat van donderdag. Zondagmiddag 28 april is de finale van het NK met een wedstrijd over twee manches. Welke combinatie na de twee manches de minste strafpunten heeft is de opvolger van Maikel van der Vleuten en O’Bailey vh Brouwershof N.O.P. en zal gehuldigd worden als de nieuwe Nederlands Kampioen.

Jeugd NK’s

De talenten van de Nederlandse springsport in de leeftijdsklassen Children (tot 14 jaar), Junioren (tot 18 jaar) en Young Riders (tot 21 jaar) hebben jaarlijks in de zomer een EK. De landenwedstrijden de komende maanden en het NK springen in Deurne zijn voor de bondscoaches belangrijke selectiemomenten. Tijdens CH Deurne strijdt de jeugd net als de senioren om de nationale titels. 
De Children en Junioren beginnen het NK al op woensdagmiddag 24 april met hun eerste onderdeel. Op donderdagochtend 25 april starten de Young Riders hun kampioenschap met een snelheid- en wendbaarheid en vervolgens rijden de Junioren het tweede onderdeel van hun NK. 
Vrijdag staat het tweede onderdeel voor de Children en de Young Riders op het programma. De Young Riders rijden het derde en beslissende onderdeel op zondagochtend. De Children en Junioren beleven de finale op zaterdag met het derde NK onderdeel, een wedstrijd over twee manches. 
Voor de Nederlandse ponyruiters staat er een competitie over drie dagen (woensdag, vrijdag en zaterdag) op het programma. Dit is echter geen kampioenschap, maar de wedstrijd zal door bondscoach Mans Buurman zeker nauwlettend gevold worden. 


bron: KNHS.nl