Joop Van Uytert: "Paardensport is een way of living!"

Joop Van Uytert: "Paardensport is een way of living!"

Hij is 56 jaar en houdt echt van paarden en de paardensport. Hij is geboren in Den Bosch, opgegroeid in Ammerzoden en woont tegenwoordig in Heerewaarden (GLD). Zijn grote passie is het herkennen van hele goede paarden, ze zien opgroeien en laten doorontwikkelen tot op het allerhoogste niveau. Zeg Gribaldi, Vivaldi, Bordeaux, Krack C, Hermès, Just Wimphof, Johnny Depp. Natuurlijk spreken we in de serie 'Eigenaar in de spotlight' ook met hengstenhouder Joop van Uytert.

Joop: “Thuis hadden wij een bedrijf in graafmachines en dus ging ik naar de Middelbare Technische School. Daarna heb ik in militaire dienst gezeten. Vervolgens ging ik werken bij Visser & Smit Hanab in Papendrecht, een heel groot bedrijf dat samen met haar klanten de energietransitie wil realiseren en versnellen. Paarden waren in die tijd al mijn ding, maar mijn vader vond dat ik een keuze moest maken. Of ze als hobby erbij houden of professioneel een bedrijf gaan opzetten. Het werd dus het laatste. In 1993 begon ik Hengstenstation Van Uytert. Mijn vader liet mij volledig vrij en vond dat ik het twee à drie jaar moest proberen om te kijken of ik mijn droom kon realiseren. Eigenlijk ging het vanaf het eerste jaar al goed. Ik begon op het moment dat er overgegaan werd van natuurlijk dekken naar insemineren en daar zijn we goed in mee gegaan. Gribaldi was mijn eerste echt bekende hengst. Een extreem dure aankoop die ik eigenlijk niet kon betalen, maar die aankoop heeft heel goed uitgepakt. Ondernemen is ook risico nemen en dat was hier zeker van toepassing”.

“Misschien ben ik eerder wel eens op het CHIO geweest, maar dat zal nooit lang geweest zijn, want ik werkte zeven dagen in de week. Het eerste jaar dat ik bewust heb meegemaakt is het jaar dat Edward Gribaldi in de Lichte Tour startte. Dat moet ca. 2003/2004 geweest zijn. Ik weet nog dat het rijden redelijk goed ging en dat we daarna een hele gezellige avond hebben gehad op jullie feestplein.”

“Daarna volgden vele mooie jaren in Rotterdam. Als ik aan het CHIO denk, denk ik aan de landenwedstrijden. Dressuur, maar ook springen. Op vrijdag het springen waar sport en bedrijven elkaar echt omarmen en de altijd speciale dressuur op zaterdag met de Grand Prix Special en de Kür op Muziek.”

Van Uytert paarden op het CHIO

Hij noemde Gribaldi al, maar er hebben natuurlijk meer Van Uytert-paarden in het Kralingse Bos geschitterd. Hij antwoordt enigszins bescheiden, maar het antwoord is indrukwekkend. Joop: “Klopt. Painted Black, Krack C, Tango, Hermès, Haute Couture hebben de internationale rubrieken gelopen en daarnaast zijn er natuurlijk nog een groot aantal in de Zuid Holland Cup aan de start gekomen. (van Haute Couture was Joop overigens niet alleen eigenaar, maar is hij tevens de fokker).”

“Het allermooiste moment van al die jaren met al die paarden was toch drie jaar geleden met Hermès toen hij met Dinja van Liere zowel de Grand Prix als de Kür won.”

Hermès, In Style, Dante US

“Ook dit jaar zal zoals het er nu naar uit ziet Hengstenstation Van Uytert weer als eigenaar op de startlijsten staan. Joop: “Normaal gesproken komt Hermès voor TeamNL dressuur aan de start. Met In Style gaat Eline Anker voor de observatierubriek van de Young Riders op woensdag en wellicht zal Diederik van Silfhout Dante US in de nationale Zware Tour presenteren. Tenslotte gaat mijn vrouw Renate haar uiterste best doen om zich voor de finales van de Zuid Holland Cup te plaatsen.”

Een indrukwekkende opsomming. Echter in de toekomst zou het nog mooier kunnen worden voor Joop en Renate. We vragen of dochter Stella (4) ook al interesse toont in de paarden. Joop, lachend: “Zeker. Ze is eigenlijk één en al paard. Van s ochtends vroeg tot s avonds laat is ze ermee bezig. We pushen niet en ze moet echt graag willen, maar als ze ervoor wil gaan, krijgt ze natuurlijk alle kansen.”

Paardensport is een Way of Living

Het klinkt allemaal als een sprookje. We vragen of Joop nog dromen heeft en die heeft hij zeker. Joop: “Op korte termijn hoop ik dat Hermès dit jaar in Parijs de Olympische Spelen mag lopen. Op de langere termijn zou ik het geweldig vinden als Renate op een Olympisch toernooi mag uitkomen. Dichterbij huis hoop ik dat het bedrijf door kan gaan zoals het nu gaat. Daar teken ik echt voor. Mijn hobby en werk lopen door elkaar heen, dat is heel bijzonder. Daarnaast is het bedrijf echt een familiebedrijf, paardensport is voor ons echt een way of living.”

Lees volledig interview op chio.nl

bron: Persbericht CHIO Rotterdam