Jack Ansems: "We moeten onze sport beschermen en zo goed mogelijk uitdragen"

Jack Ansems: "We moeten onze sport beschermen en zo goed mogelijk uitdragen"

Jack Ansems is net voor de eerste keer vader geworden had even tijd om met de organisatie van CHIO Rotterdam samen te zitten. Op het NK onlangs in Deurne streed hij tot het laatst mee om de podiumprijzen. De Nederlandse springruiter heeft het onder andere over de Wereldkampioenschappen in Herning, Vandaag Inside en de ruitercapaciteiten in Nederland. 


Jack Ansems stelt zich voor: “Ik ben 35 jaar, geboren in Delft en heb tot mijn elfde (groep 7/8) in Schipluiden gewoond, op het terrein van de schoonmoeder van IJsbrand Chardon. Mijn opa had Stal Tandhof en onder die naam heb ik nu samen met mijn vriendin onze stal in St. Oedenrode. Onlangs hebben wij een zoontje gekregen, Jaxx. Ik rijd wedstrijden op alle niveaus, van BB t/m Grand Prix en begeleid daarnaast veel leerlingen, ook in alle klassen. Ik heb een aantal fijne paarden, waarvan mijn beste natuurlijk Flierefluiter (v. Zirocco Blue) is. Al een jaar lang doet ze het ene na het andere goede, abnormaal. Ook heb ik een goede achtjarige, J’espere (v. Comme il Faut). Ik plan niet heel lang vooruit, bekijk het op Flierefluiter na, een beetje van week tot week, wat de paarden nodig hebben."

CHIO Rotterdam

"Ik heb me toevallig afgelopen weekend voor het CHIO opgegeven en ik ga ervan uit dat ik er mag starten. Ik heb in februari de wereldbekerwedstrijd in Krakeau in Polen gewonnen, heb tijdens Indoor Brabant en op het NK goed gereden en heb onlangs de 2* Grote Prijs van Bonheiden gewonnen. Maar ik roep nooit zo hard, dus ik zeg dat ik hoop dat ik jullie concours op de kalender mag zetten. Het zou extra mooi zijn als ik voor het team mag rijden, maar dat zal aan de vorm van de andere ruiters en paarden liggen. Eerst komt voor TeamNL Sankt Gallen, dan Rome en dan zal de balans voor Rotterdam opgemaakt worden. Ik ga er vanuit dat de bondscoach het beste team opstelt, want in eigen land wil je nog meer dan elders winnen”.

Ruitercapaciteit in Nederland

Jack vertelt enthousiast. Over winnen gesproken, we vragen hoe hij de kansen voor TeamNL op de Wereldkampioenschappen in Herning inschat. Jack: “In onze sport is dat moeilijk te zeggen. Soms zie je op papier een team en dan denk je, dat zijn ze, maar er kan altijd iets niet lopen zoals het moet. Ook is het moeilijk om lang vooruit te kijken, een paard kan een blessure krijgen, verkocht worden enz. We hebben in Nederland zeker de ruiters die vooraan mee kunnen doen. Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager, Harry Smolders, Willem Greve om maar eens een paar namen te noemen. We hebben zoveel ruitercapaciteit in ons land, dat het zonde is dat er niet voor allemaal toppaarden zijn. Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder bijvoorbeeld, ruiters met meerdere aansprekende titels, hebben momenteel geen paard(en) voor het hoogste niveau."

Vandaag Inside

"Sinds ik vader ben geworden, is mijn leven in één dag compleet veranderd, vader zijn is zo bijzonder. Daarnaast maak ik me zoals zo velen zorgen over het imago van onze sport. We moeten er echt met zijn allen voor gaan, onze sport beschermen en zo goed mogelijk uitdragen. We moeten de minderheid die een veel te groot podium krijgt niet de gelegenheid geven om met een stok te slaan. Zoals onlangs gebeurd is met Johan Derksen en het programma Vandaag Inside. Een kroegverhaal heeft ertoe geleid dat een populair dagelijks programma van de buis is verdwenen, dat is toch triest? We moeten ervoor zorgen dat het bij onze sport niet zover komt.”

Bron: CHIO Rotterdam