Theo Fledderus: Young Leaders gaan de sport besturen

Theo Fledderus: Young Leaders gaan de sport besturen

Vorige week zag ik de demonstratie rondom het milieu van de (even niet) naar schoolgaande jongeren. Een hele mooie demonstratie, in mijn ogen. Jongeren zijn zich bewust van hun omgeving en toekomst en schudden ouderen wakker. Ik denk dat wij dit ook kunnen gebruiken in de paardensport. Als je kijkt naar onze besturen en vrijwilligers zijn dat veelal ouderen.





Jongeren aan zet
Vorige week zag ik de demonstratie rondom het milieu van de (even niet) naar schoolgaande jongeren. Een hele mooie demonstratie, in mijn ogen. Jongeren zijn zich bewust van hun omgeving en toekomst en schudden ouderen wakker. Ik denk dat wij dit ook kunnen gebruiken in de paardensport. Als je kijkt naar onze besturen en vrijwilligers zijn dat veelal ouderen. We zijn blij met hen en hebben ook relatief veel vrouwen in vergelijking met andere sporten en ook dat is mooi. Alleen, we missen de jongeren. En daar willen we graag wat aan doen. We hebben al het nodige in gang gezet, maar kunnen hier nog een versnelling aan geven. We mogen meer openstaan voor ideeën van jongeren. We nemen hun ideeën liever mee om de sport te veranderen en te verbeteren, in plaats van dat ze weglopen. Wat vinden ze interessant of leuk? Zijn er nieuwe of andere sportvormen? Wat zit hen dwars? Wat vinden ze lastig? En waar kun je zelf iets aan doen, zodat ze een rol krijgen in het nemen van beslissingen?

Jongerenbestuurder
Daarom heeft het KNHS-bestuur recent besloten dat we graag een jongerenbestuurder erbij willen. Niet bedoeld als een vlag op een modderschuit, maar om de inbreng van jongeren serieus te nemen. Want zo’n persoon kan zomaar met allerlei leuke ideeën en inzichten komen en kijkt vast anders tegen dingen aan. Het lijkt mij heel verrijkend!

Maar dat is niet het enige. We willen ook graag een jongerenpanel creëren. Eerder hebben we al eens eenmalig een jongerenpanel gehad als onderdeel van de klantenpanels voor het project ‘Van hand veranderen’, en dat is zo goed bevallen dat we dit willen continueren. Een eerste stap zetten we tijdens Indoor Brabant/The Dutch Masters. Daar nodigen we jongeren uit, waaruit we een klankbordgroep willen laten ontstaat. Ook die klankbordgroep kan gevraagd en ongevraagd met plannen en voorstellen komen. En uit hun midden kan dan een jongerenbestuurder komen. Wie kan het en wie wil het?

.... LEES MEER op KNHS.NL