Rob Ehrens: "We hebben een grote schaarste aan top paarden."

Rob Ehrens: "We hebben een grote schaarste aan top paarden."
Bondscoach Rob Ehrens maakt zich zorgen om de springsport. "We hebben met grote schaarste te maken," vertelt Ehrens. Er zijn te weinig goede springpaarden om het immense aanbod internationale wedstrijden aan te kunnen.

De kalender is overladen met vijfsterren concours vertelt Ehrens. Volgense de Nederlandse bondscoach is de paardensport veranderd in een soort industrie. "Voor de kwantiteit wedstrijden hebben we lang niet genoeg paarden voor het hoogste niveau beschikbaar. Het geld dat geboden wordt voor de toppaarden is, heel begrijpelijk hoor, moeilijk te weerstaan voor ruiters en eigenaren" legt Ehrens uit.

Voor Ehrens is het tijd om aan de alarmbel te trekken. "Ruiters moeten geld verdienen met de sport, waardoor de paarden teveel ingezet worden. De paarden krijgen geen rust meer..."

Volgens Ehrens ligt de fout bij het FEI. "De FEI laat de agenda helemaal vollopen, waardoor de prioriteiten verkeerd komen te liggen. Ik sta voor de sport en voor de paarden en zie deze ontwikkeling met lede ogen aan. Het probleem ligt hier echt bij de FEI. Hoewel in het verleden de focus op de Wereldbekerwedstrijden, de landenwedstrijden en het eindkampioenschap gericht waren, moet er nu het hele seizoen door gepresteerd worden. "Ik blijf zeggen dat een zorgvuldige planning bijdraagt aan een goede gezondheid van de dieren. De Nederlanders doen dat steeds beter moet ik zeggen."

"Als de sport zich op deze manier blijft ontwikkelen, wordt het compleet individueel," vertelt Ehrens. Hij deelt deze mening met zijn buitenlandse collega’s: "Andere bondscoaches zijn daar ook bang voor. Naar mijn mening moet er een beetje balans zijn, anders kan ik als bondscoach ook geen team meer smeden voor een EK, WK of Olympische spelen."