Rianne Nalis: ik geniet net zoveel van de progressie van een jong paard

Rianne Nalis: ik geniet net zoveel van de progressie van een jong paard
Ze was in 2000 op haar 13e de eerste winnares van het Rabobank Talentenplan wat betreft het springen. Veel ervaring had de nu 31-jarige Rianne Nalis niet maar haar talent was met name bij Piet Raijmakers snel opgevallen. Tegenwoordig heeft ze samen met partner Marcel Bloemers haar eigen spring- en handelsstal in de buurt van haar geboorteplaats Raalte.  En dat terwijl haar ouders niets met paarden hadden.

Zo vanzelfsprekend was het niet dat er voor Rianne Nalis een toekomst in de paarden zou zijn. Thuis geen paarden of pony’s, vader in het onderwijs, moeder aan het werk bij Mediamarkt: bij veel kinderen blijft paardrijden dan toch een hobby. Maar niet bij Rianne Nalis. Ze kwam terecht bij de toenmalige Manege Wilten in Zwolle waar ze een pony mocht rijden die werd gereden door hun gehandicapte buurmeisje. Vooral braaf was de pony, zonder wedstrijdervaring: “Dat superbraaf, daar ging het mijn ouders toen vooral om, zij hadden ook geen idee hoe dat allemaal werkte.” Bij de ponyclub kreeg de combinatie les van Arno Schotman en dat leverde resultaat op: toen de fanatieke Rianne negen jaar oud was, reed ze Z2-dressuur: “Zij wilde niet springen, dus we moesten wel.” Niet veel later kwam er een pony bij die wel wilde springen en dat leverde toen ze 10 was al snel een Z-notering op.

[caption id="attachment_165217" align="alignnone" width="768"] Als klein meisje met de Z2-dressuurpony Sabra[/caption]

Toen Rianne dertien was, stapte ze al over op de paarden: “Toen liepen de pony’s in de Roelofsen Raalte competitie, een in de zware en een in de lichte toer. Maar ik kwam er voor een internationale plek helaas niet aan te pas. Mijn zwager toen, Hendry van der Steege, kreeg last van zijn ruiterspier en daardoor mocht ik zijn paard gaan rijden waarmee hij een paar keer B had gesprongen. Een Iglesias x Flamingo, helemaal dressuurgefokt. Daar ben ik mee gaan springen en in datzelfde jaar, op m’n 13e, won ik het Rabobank Talentenplan. Zo superleuk! Dat heeft heel veel geopend. Elke schoolvakantie ben ik naar Piet Raijmakers gegaan, dat was onderdeel van de prijs. Ik heb er heel veel geleerd: met de paarden werken, het management, hoe je een paard tot een bepaald niveau brengt op een manier dat ie wel blij blijft. Ik denk dat ik er wel bijna vier jaar ben geweest. De Iglesias nam ik dan mee, die heb ik tot en met de junioren gereden, toen is ie via Alan Waldman naar Amerika verkocht. Met Pablis reed ik ook junioren, een Kartago X Randel Z ook van Hendry, die werd later verkocht naar Abdel Said die er 1.60m mee heeft gesprongen.”

[caption id="attachment_165219" align="alignnone" width="768"] Rianne, 13 jaar oud, tijdens de eerste les bij Piet Raijmakers[/caption]

Na de middelbare school kwam er toch de twijfel of een leven in de paarden haar toekomst zou zijn: “Toen ik mijn middelbare school had afgemaakt, heb ik toch getwijfeld om juf te worden, via een onderwijsassistentenopleiding. Maar daarna ben ik naar Hogeschool Windesheim gegaan voor een studie commerciële economie. Toen dat klaar was, heb ik nog heel even in Twente op de universiteit gedragswetenschappen gestudeerd maar dat werd me toch te theoretisch.” De paarden stonden tijdelijk op een wat lager pitje, waar ze bij de young riders wel S Umonia (v. Heartbreaker) opleidde, die later naar Dominique Roelofsen is gegaan. Inmiddels was ze een eigen bedrijfje in internet en social media begonnen en had ze Marcel Bloemers ontmoet.”

De ommekeer kwam eigenlijk met het paard Appy Cara, een Guidam X Casco: “Die kochten we via een vriendinnetje bij de fokker. Als 8-jarige hebben we hem heel goed kunnen verkopen aan Marc Houtzager en dat vonden Marcel en ik een mooi startpunt om fulltime in de paarden te gaan. Appy heeft later onder de Canadese amazone Erynn Ballard 1.60m gesprongen en twee jaar geleden onder een Argentijnse ruiter op de Olympische Spelen in Rio. Een ronde foutloos en daarna gleed ie uit waardoor hij de finale net misliep. Sinds Appy Cara zijn we steeds meer jonge paarden aan gaan rijden, waarbij we sommige natuurlijk weer verkocht hebben. Mijn ouders zijn helemaal trots nu, ze missen geen enkel concours, en mijn moeder kan knap chagrijnig zijn als ze niet mee kan omdat ze moet werken.”

[caption id="attachment_165220" align="alignnone" width="1024"] Met Appy Cara, waardoor de plannen werkelijkheid werden.[/caption]

De paarden stonden eerst aan het ouderlijke huis in Herxen, waar vijf stallen waren. Nu zijn Rianne en Marcel gevestigd in Broekland, vlak bij Raalte, waar ze een huis huren met 14 stallen en een buitenbak: “Dat is ’s winters soms wel afzien, ja. We doen samen alles, waarbij Marcel vooral het longeren, de administratie, het bijhouden van de website of het online zetten van de filmpjes doet. De handel doen we samen: het is net met wie er contact wordt opgenomen.” Ze pakken in deze fase alles aan om hun zaak vooruit te helpen: “Natuurlijk zijn er mensen die vragen of ik hun paard kan uitbrengen. Maar we doen ook IBOP, of we hebben een paard op stal dat het sportpredikaat moet halen. En een aantal paarden doen we samen met Martijn Jansen uit Daarlerveen, een stuk of zes nu, een hele mooie samenwerking die ontstaan is uit de handel met jonge paarden. En ook mooi is dat we gesponsord worden door Jori Ruitersport uit Zwolle.”

Broekland zal niet het eindstation zijn voor Rianne Nalis Sporthorses: “We willen natuurlijk wel een keer een eigen plek kopen met een eigen stal bij huis, daar zijn we voor aan het sparen.  Dat doen we nu heel veel met jonge paarden, dat vind ik zeker zo mooi als het allerhoogste werk. Ik heb een paar keer goed 1.50m gereden maar ik geniet van een jong paard net zoveel als een 0-rondje in het 1.50m. Om de progressie te zien van zo’n jong paard, dat is fantastisch. Maar misschien komt er wel een keer een paard voorbij voor het hogere werk, dat zien we dan wel. Intussen les ik sinds meer dan twee jaar bij Uriël Taken, elke maand gaan we er wel heen met twee paarden. Daar is ook nog een leuke vriendschap uit voortgekomen. Inmiddels rijd ik voor zijn vader in het 1.35m ook Super Mario, een Ukato X Laroche die wel een keer verkocht wordt. Uriël had daar met z’n drukke assurantiepraktijk geen tijd voor.”

 

Rianne Nalis Sporthorses op Universal Horse Data

Rianne Nalis Sporthorses op Facebook