Kelly Jochems: “Ik heb het liever zelf in de hand.”

Kelly Jochems: “Ik heb het liever zelf in de hand.”
Ze is pas 21, springt professioneel en regelt haar eigen zaken. Kelly Jochems uit Achtmaal bij Roosendaal werd al vroeg als een talent gezien, samen met haar broer Kevin. Terwijl Kevin het pad koos om voor internationale stallen als Raijmakers en Thijssen te rijden, bleef de nuchtere Kelly voor zichzelf werken.

“Tja, we zijn allebei onze eigen kant opgegaan. Kevin helpt mij ook best wel goed en regelmatig en ik ben er trots op dat ik zijn zusje ben. Ik heb ook een paard samen met Kevin,” begint Kelly haar verhaal. Een jaar of vijf of zes was ze toen ze begon met rijden. Bij de C-pony’s al ging ze samen met Kevin lessen bij Teun van den Broek, die daar nu nog trots op is. Later kwamen de D-pony’s, ze reed twee EK’s in Fontainebleau en Arezzo met de pony’s die ze van Kevin overnam en ging automatisch over naar de paarden.

[caption id="attachment_162770" align="alignnone" width="374"] Zus Kelly en broer Kevin Jochems verkennen het parcours[/caption]

In de tussentijd maakte ze de HAVO af en studeerde ze marketing en evenementenorganisatie aan het Johan Cruyff college in Roosendaal: “Eigenlijk ging het best wel simpel op school. Ik heb daar drie jaar gezeten en mijn diploma behaald, terwijl ik effectief toch maar ongeveer twee dagen op school was, met een aangepast rooster. Die school is in principe voor sporters die op hoger niveau zitten, ze zijn heel flexibel als je een keer weg moet voor je sport. Voorlopig ga ik met dat diploma niks doen, dat kan later altijd nog.”

Kelly heeft het met de acht paarden die ze rijdt in elk geval druk genoeg. Gelukkig staan ze thuis bij het varkensbedrijf waar de stallen, de bak en de weilanden beschikbaar zijn. Eentje heeft ze samen met Kevin, de andere paarden zijn van verschillende eigenaren zoals Piet Raijmakers, oom Luc Vermeiren (onder andere de uitgever van het luxe glossy hippische magazine Puissance) en enkele anderen eigenaren: “Het jongste paard is 6, loopt proeven voor 6-jarige. De beste van dit moment zijn 9, die lopen 1.50. De andere zitten daar tussenin en dan heb ik nog een ouder paard, voornamelijk om af en toe wat geld bij elkaar te rijden want 9 van de 10 keer is het prijs met hem. De andere paarden rijd je toch om ze op te leiden en te scholen, daar rijd je zeker niet altijd hard mee.”

[caption id="attachment_162771" align="alignnone" width="435"] Kelly Jochems thuis aan het werk[/caption]

De begeleiding zoekt Kelly behalve incidenteel bij Kevin ook bij Piet Raijmakers, bij wie ze regelmatig gaat trainen. En ze krijgt dressuurbegeleiding van Suzanne van Aken, die voorheen de paarden dressuurmatig begeleidde bij Stal Tops en toen voor zichzelf is begonnen om ook springruiters te ondersteunen. Een belangrijke steun en toeverlaat is ook moeder Myriam: “Thuis doe ik het meeste zelf maar af en toe, als het wat veel is, springt zij thuis in. Mijn moeder heeft een kantoorbaan, o.a. bij het blad Puissance, maar ze helpt af en toe graag mee. En ze gaat mee op concours. We zijn samen erg goed ingespeeld, alles gaat automatisch. Ieder kent de eigen taak, zij weet ook precies welke paard welke eigenschappen heeft en welk paard welke voorbereiding nodig heeft. Dat werkt super.”

Met haar leeftijd van 21 heeft Kelly de tijd om haar springpraktijk rustig uit te bouwen maar ze is met haar nuchtere instelling zeker niet iemand die blind overal instapt: “Met elke eigenaar heb ik afgesproken hoe we denken dat het zal lopen met de voortgang van het paard en de eventuele verkoop. Dat is natuurlijk bij elk paard verschillend. Bij nieuwe klanten wil ik eerst eens even samen om tafel zitten om goede afspraken te maken. Dat doe ik eigenlijk allemaal zelf, ik heb het liever zelf in de hand dan dat ik het uit handen geef. Voornamelijk via Puissance hebben we ook sponsors geregeld: Scapa Sports vind ik mooi, maar ook Horsemolen, Cavalleria Toscana en Kask. Uit de eerste contacten zijn weer sponsorcontracten ontstaan en de contacten onderhouden doe ik nu ook zelf.”

Profiel Kelly op Facebook

Profiel Kelly op Universal Horse Data