Kalinka van 't Zorgvliet geblesseerd. Karl Cook: "De ergste ervaring die ik ooit heb gehad met paarden..."

Kalinka van 't Zorgvliet geblesseerd. Karl Cook: "De ergste ervaring die ik ooit heb gehad met paarden..."
Afgelopen weekend merkte de Amerikaanse springruiter, Karl Cook dat een ongeluk vaak in een klein hoekje schuilt. De Amerikaan overkam een ongeluk tijdens de Upperville Horse Show in Virginia.

"Het was een van de vervelendste dagen ooit," vertelt Cook. "Mijn parcours op zondag verliep super. Ik had al een podiumplaats in gedachte en besloot naar de laatste hindernis om één galoppas minder de rijden. Mijn paard E'Special P.S. weigerde en er viel een balk. We redenen enkele cirkels en sprongen de hindernis opnieuw," aldus Cook. Het bleek een volkomen normale dag.

Het ging echter pas mis tijdens het losrijden van zijn ander paard Kalinka Van 't Zorgvliet. "We reden een hindernis aan en ze zette één sprong te vroeg af." Cook viel daarbij van zijn paard. "Toen ik daar op de grond lag was ik meer bezorgd om Kalinka," vertelt de springruiter.

"Terwijl ik viel, hoorde ik mijn grooms en trainer angstig schreeuwen. Toen ik me omdraaide lag Kalinka op de grond. Ze wilde niet opstaan en bleef vervolgens een tijdje liggen. Ik dacht dat ze haar nek had gebroken. Ze lag te shaken op de grond," vertelt Cook emotioneel.

"Het is verschrikkelijk moeilijk om dat als ruiter aan te moeten zien. Ik ben namelijk degene die in het zadel van het paard zat, ik heb die afstand gekozen, het was mijn keuze. En nu ligt je paard daar dan, te shaken op de grond. De paardenambulance komt en mensen aan de kant praten over euthanasie, een ware nachtmerrie."

"Gelukkig stond ze uiteindelijk zelf op. Ik denk dat ze zo erg in shock was, dat ze tijd nodig had om weer adem te kunnen halen. Maar ze stond op. Mijn dierenarts kwam ter plaatse en we analyseerden haar uren achter elkaar. Röntgenfoto’s, ultrasounds, we haalden alles uit de kast. Binnenkort gaan we nog meer testen uitvoeren, maar ze lijkt oké."

Cook en Kalinka vormen pas sinds maart dit jaar een paar. Voordien werd de Belgische merrie uitgebracht door Lorenzo de Luca en Jonna Ekberg.