Haalt Maikel van der Vleuten de eindstreep als winnaar van de LGCT?

Haalt Maikel van der Vleuten de eindstreep als winnaar van de LGCT?

Gaat het allemaal om de paardenkracht? Levenslang succes? Of kijken we naar de gegevens van dit seizoen? Wat is de waarschijnlijkheid dat Von Eckermann de eerste plaats verovert in Riyadh en dus Maikel van der Vleuten van de (eind)overwinning houdt? Als tweevoudig winnaar van de Longines Global Champions Tour (LGCT) Grand Prix 2023, beide keren met zijn Wereldkampioenschap winnende paard, King Edward, maakt hij begrijpelijkerwijs kans om de eerste plaats in de kampioenschapsrace van dit jaar te behalen.


Als we naar de statistieken kijken, kunnen noch de andere twee kandidaten voor het kampioenschap, Harrie Smolders Maikel van der Vleuten tippen aan het aantal LGCT Grand Prix-overwinningen van Henrik dit jaar. Toch hebben we de cijfers doorgerekend, en er zijn enkele interessante statistieken die zelfs de meest fervente Von Eckermann en King Edward-fans onder ons kunnen verrassen.

Het LGCT-kampioenschapsseizoen van Henrik Von Eckermann in 2023

  • LGCT Grand Prix's gesprongen = 12
  • LGCT Grand Prix Clears = 3
  • LGCT Grand Prix Double Clears = 2
  • LGCT Grand Prix Podiums = 2
  • LGCT Grand Prix Overwinningen = 2
  • Paarden bereden in LGCT Grand Prix's = 4
  • Paarden die hebben bijgedragen aan de beste 8 resultaten = 4

Tussenstand Longines Global Champions Tour Grand Prix voorafgaand aan Etappe 15 en het kampioenschap in Riyadh, Saoedi-Arabië

  • Harrie Smolders - 252 Punten
  • Maikel Van Der Vleuten - 238 Punten
  • Henrik Von Eckermann - 235.50 Punten

Henriks Paardenkracht

Met vier paarden die zijn ingezet in de Longines Global Champions Tour Grand Prix's in 2023, en alle vier van deze paarden die nu in de top acht zijn geëindigd in wat wellicht de meest competitieve 5* Grand Prix-serie ter wereld is, zou de onbetwistbare consistentie van Henrik's paardenpartners succes kunnen voorspellen in de aankomende seizoensfinale?

In de zes LGCT Grand Prix's van King Edward dit jaar heeft hij eigenlijk een gemiddelde strafscore van 4,67 strafpunten opgebouwd. De twee dubbele nullen die hij produceerde resulteerden echter in twee overwinningen dit jaar, waaronder de Longines Global Champions Tour Grand Prix van Stockholm in mei en Rome in september.

De merrie Iliana, een Cardento 933 x Gentlemen, mag niet over het hoofd worden gezien als een bijdrager aan het scoren van punten, met twee starts in LGCT Grand Prix's die twee foutloze rondes en twee topachtige finishes opleverden. Glamour Girl voegt haar 100% slagingspercentage toe, met één start in LGCT Grand Prix die een foutloze ronde en een top 8-finish opleverde.

Ten slotte, Calizi, de 10-jarige nakomeling van Cellestial. Met 3 starts in LGCT Grand Prix's heeft Calizi ook punten toegevoegd aan Henrik's achtervolging van het kampioenschap met een finish binnen de top 8.

Over King Edward gesproken
Na een minder dan ideale prestatie in Londen, kwamen Henrik en zijn wereldberoemde King Edward duidelijk terug in vorm in Rome. Na zijn tweede LGCT Grand Prix-overwinning van het jaar sprak Henrik exclusief met Marc Lewis en GCTV over 'het gevoel'.

"Ik had twee shows die niet zo geweldig waren met King Edward. Ik verloor een beetje het gevoel, en er waren een paar dingen, zoals ik overstapte op een hackamore, en het gevoel dat er iets niet echt was zoals het zou moeten zijn... Ik werd bijna een beetje gek omdat je weet hoe het zou moeten zijn, maar je krijgt het niet echt..."

Zijn contemplatieve uitdrukking veranderde toen in een glimlach terwijl hij toevoegde: "en nu was het terug zoals het zou moeten zijn... en dat, natuurlijk, winnen is geweldig, maar dat gevoel wanneer je voelt dat je terug bent en het paard voor 100% bij je is, het team dat je hebt... dat is alles, gewoon alles."

De winnende formule: Het zit hem in de details 

De enige manier waarop de regerend nummer 1 van de wereld, Henrik Von Eckermann, de show kan stelen, is door op het podium te eindigen in de LGCT Grand Prix van Riyadh. Laten we eens kijken naar het puntenscenario:

  • Als Henrik de 3e plaats veiligstelt, komen zijn punten uit op 252,5. Om te winnen, kan Smolders geen punten verdienen; hij moet 14e of lager eindigen, en Van Der Vleuten kan niet eerste of tweede worden.
  • Wat betreft de 2e plaats? Smolders kan niet 11e of hoger eindigen, en Van Der Vleuten kan niet winnen.
  • Nu, voor de eerste plaats: Henrik's punten zullen optellen tot 257,5, wat betekent dat Van Der Vleuten buiten beschouwing blijft, ongeacht zijn positie, en Smolders kan niet bij de top 8 eindigen.

Als iemand die bijna alles heeft gewonnen wat er te winnen valt in de wereld van het showjumpen, zou de begeerde en zeer gewilde trofee van de Longines Global Champions Tour Championship de ultieme aanvulling kunnen zijn op de uitgebreide collectie van Henrik Von Eckermann, en de kers op de taart van zijn prestaties. Alleen de tijd zal het leren.




Bron: GCL
Foto©: LGCT