Eric Lamaze spreekt voor het eerst over zijn hersentumor: "Ik kon hier gewoon niet over communiceren..."

Eric Lamaze spreekt voor het eerst over zijn hersentumor: "Ik kon hier gewoon niet over communiceren..."
De 2008 Olympische springkampioen, Eric Lamaze is op 51-jarige leeftijd één van de meest succesvolle springruiters die Canada ooit gekend heeft.  Recent werd de springruiter geconfronteerd met kanker. In een interview met RMC Sport spreekt Lamaze voor het eerst over zijn ziekte.

"Het heeft lang geduurd voor ik over dit thema kon spreken," vertelt Lamaze. "Ik had schrik dat ik mensen zou afstoten. Ik wist ook niet hoe ik het aan de dag zou moeten brengen. Zo geraakte ik tijdelijk in een sociaal isolement. Mijn leven was voor een periode heel eenzaam, vroeg in bed, enz."

Lamaze vond als eerste stap wel troost in de sport. "Ik probeerde te blijven rijden. Dat zorgde dat ik kon blijven functioneren. Ik besliste verder te rijden tot het moment en de dag dat dat niet meer zou lukken. Op een bepaald moment wordt je dan wel geconfronteerd met je hoofd dat ja zegt en je lichaam die dat tegen spreekt."

Steve Guerdat als emotionele vriend

"Steve heeft me enorm goed ondersteund. Zonder hem had ik vast niet een tijdelijke comeback gemaakt of was mijn sociale isolatie nog groter. Steve heeft me geleerd dat vriendschap echt goud waard is," vertelt een emotionele Lamaze.

Bekijk het video interview hier