Equnews neemt je mee in de wereld van Showteam Nalanta met Eva Roemaat en Jesse Drent

Equnews neemt je mee in de wereld van Showteam Nalanta met Eva Roemaat en Jesse Drent

Onlangs stonden ze nog voor een overvol publiek tijdens het Flanders Horse Expo in België, waarmee ze gelijk hun internationale succes weten binnen te halen. Dit jaar mag je ze echter weer komen bewonderen en begroeten tijdens onder andere Horse Event, maar organiseren ze zelf ook leuke ponykampen!


Dan hebben we het natuurlijk over Eva Roemaat en Jesse Drent van Showteam Nalanta. Jesse kennen we nog van zijn blog die hij bijhield voor ons vanaf Horse Event vorig jaar, de 22-jarige Eva Roemaat is de andere drijvende kracht achter dit fantastische showteam. Samen met hun paarden zorgen ze voor een leuke en ontspannen sfeer, een beetje humor her en der en laten ze ondertussen geweldige oefeningen zien in de vrijheidsdressuur. Equnews vond het hoog tijd om eens nader kennis te maken met dit leuke duo!

Zou je jezelf willen voorstellen aan onze lezers en kun je ons vertellen hoe je in de paardenwereld verzeild bent geraakt?

Jesse:
Mijn naam is Jesse Drent. Ik ben vooral bekend om de vrijheidsdressuur. Ik doe dit samen met Eva Roemaat in Showteam Nalanta (www.nalanta.nl). En met mijn paarden Andorra en Macho.
Ik rij vanaf mijn 8e en kreeg Andorra op mijn 12e. Ik merkte dat het niet allemaal vanzelf ging en wilde me meer leren aanpassen aan het paard. Dus ben ik op een andere manier gaan kijken en gaan werkte en merkte dat dit heel efficiënt was.


Verder rij ik nog een aantal jonge paarden voor in de sport. Zowel dressuur als het springen. Ik vind afwisseling super leuk en belangrijk. Samenwerking staat ook zeker voor op!
Toen ik 8 was begon ik op de manege. Met de jaren ging ik overal al kijken en zocht ik verzorgpaarden. Toen ik vervolgens mijn eigen paard kreeg raakte ik nog meer verslaafd aan de paarden en fietste ik alles af. Zo deed ik op allerlei paarden ervaring op en kon ik overal helpen en mee kijken. Later ben ik mijn opleiding ook op paardengebied gaan doen en dit was de management paardenhouderij. Ik denk paard en ik adem paard. Daarom zou ik niet weten waarom ik niet mijn hele leven tussen deze dieren wil werken! Je krijgt er zo enorm veel voor terug.


Eva: 
Ik had altijd al een grote interesse voor paarden, maar op mijn 7e mocht ik dan eindelijk les volgen. Voltige-les, geen paardrijles. Ik moest dit doen, zodat mijn balans meteen goed werd getraind. Ik was er zo slecht in! De basis dingen durfde ik nog wel, maar zodra het te pittig werd begon ik te huilen en sloeg ik de armen over elkaar heen, haha. Toen heeft mijn moeder mij op manegeles geplaatst, waar ik ongeveer tien jaar enorm veel geleerd en genoten heb. Mijn moeder had vroeger ook een pony, dus ik denk dat het er bij de geboorte al wel zat, haha.


Jesse Drent


Wie is voor jou invloedrijk geweest en waarom?


Jesse:
Andorra, Macho en Carino ! Andorra en Macho omdat ze me telkens laten zien wat ik van ze terug mag krijgen. En Carino was een springpaard die erg moeilijk was en later alles voor me deed. Hij is helaas verkocht en ik mis hem nu nog steeds, maar hij liet zeker merken dat je met samenwerking het verste komt. Mijn opa en oma namen me altijd mee naar de manege. Deze dus ook! En met Eva ben ik heel NL door geweest met de VD en ze is een geweldige vriendin voor me en ze helpt me altijd weer. En uiteraard vrienden en familie voor het steunen!


Eva:
Toen ik op mijn 14/15e samen met mijn moeder een bezoek bracht aan Paardenshow Cavalia, is mijn hele wereld op zijn kop gezet… Positief! Ik had, voor zover ik mij kan herinneren, nooit een groot idool of voorbeeld in de paardenwereld. Ik speelde vooral dat ik het paard was, en niet de ruiter, haha. Toen ik Cavalia zag, zag ik dingen waarvan ik niet wist dat het kon. Mensen reden zonder zadel, zonder hoofdstel, en hun paard luisterde! HEEL goed zelfs! De       trainers lieten hun paarden prachtige oefeningen doen en ik heb de hele show met tranen in mijn ogen gezeten. Als ik er nu aan terug denk, krijg ik weer een brok in mijn keel. Frederic Pignon was de persoon in de show die mij raakte. Een man met lang haar, op blote voeten, en wat mij opviel: hij glimlachte. De HELE tijd! Ook als zijn paarden weg renden, of ondeugend waren. Er was zoveel respect, zoveel begrip naar de paarden toe… Dat had ik nog nooit gezien. Toen ben ik ook acuut begonnen met oefenen, ontdekken en loslaten van oude gewoontes.


Waar denk je over 5 jaar te staan?


Jesse:
Ik hoop dat ik nog enorm veel mooie plekken mag gaan zien. Zoals we dat nu al mogen, en wie weet wel met een eigen stal waarbij we mensen ook kunnen trainen met hun paarden. Ook wil ik zelf een heel stuk beter zijn geworden op allerlei vlakken. Dus lekker verder leren!


Eva:
In een prachtige eigen trainingslocatie samen met Jesse en onze paarden, natuurlijk! Waar wij veel mensen mogen en kunnen ontvangen, veel paarden kunnen trainen en met heel veel trots op kunnen kijken. Dat is toch geweldig, even de hoefslag van je EIGEN bak harken?!


Jullie zijn voornamelijk veel bezig met de vrijheidsdressuur, hoe ben je hier in terecht gekomen?


Jesse:
Met Andorra ging het eerst niet zo erg goed. Ik viel er vaak af en werd bang. Toen ben ik leuke kunstjes op de grond gaan doen. En ja van het schrapen, ging ik door naar een mooie jambette (been in de lucht) en toen wilde ik natuurlijk daar een Spaanse pas van maken, en ja zo is het eigenlijk een beetje uit de hand gelopen haha...


Eva:
Cavalia was mijn inspiratie. Ik doe het inderdaad heel graag, ik heb mij er de eerste jaren na het ontdek ook gigantisch veel mee bezig gehouden. Nu nog steeds hoor, maar ik vind dressuur rijden en buitenritten maken ook heerlijk. Springen is niet mijn sterke punt… Maar Jesse wil me er graag mee helpen.


Wat is je favoriete trucje?


Jesse:
Kusje, liggen en de Spaanse pas. Kusje omdat Andorra er gek op is! Liggen vind ik erg bijzonder en de Spaanse pas eruuug mooi. Macho en Andorra doen hem ook op hun eigen geweldige manier!


Eva:
Ik vind een goed uitgevoerde Spaanse pas HEEL erg mooi!


Hoelang ben je gemiddeld bezig om één van je paarden iets nieuws aan te leren?


Jesse:
Verschilt enorm per oefening en paard. sommige hebben een bepaald iets in 10 minuten door en andere in een paar dagen. Dat is juist erg leuk..


Eva:
Dat verschilt enorm, net als mensen leren paarden ook op hun eigen tempo. Maar ik moet wel zeggen, nu ik zelf veel kennis heb opgedaan gaat het over het algemeen vrij snel. Zo kun je in een les al verschillende oefeningen aanleren omdat je precies weet waar je op moet letten en wat je moet zien.


Ben je zenuwachtig vlak voor je een show doet? En hoe reageren jou paarden op jou zenuwen tijdens een show?


Jesse:
Nou dat valt erg mee. We geven shows ook voornamelijk met de nadruk op het vrijwillige. dus er kan weinig fout gaan. Als er iets minder gaat, leggen we uit hoe we dat oplossen. EN mijn paarden hebben me tot nu toe niet in de steek gelaten gelukkig haha! (afkloppen....)


Eva:
Vroeger was ik zo nerveus dat ik 30x naar de wc moest, moest overgeven en niet meer kon lopen. Huilend zei dat ik ermee ging stoppen en vervolgens met een bleek gezicht de ring in ging. Ik snap echt niet, hoe dat kwam… nu heb ik eigenlijk geen zenuwen meer, wel positieve spanning. Voor grote shows zoals Horse Event heb ik soms nog wel zenuwen hihi.


Jesse Drent 1


Wat is de grappigste/ ergste/ meest beschamende blooper die je hebt meegemaakt tijdens een show?


Jesse:
Nou ik heb niet zo goede stem, dus toen ik iets te veel gepraat had, bleef hij maar overslaan tot ik geen stem meer had. En toen stond ik wel even te kijken....


Eva:
Ik zat net lekker op Shilas, met de headset die aanstond, en hij besloot enorm te bokken en ik viel op de grond – riep hard OEF! En de hele omgeving heeft het door de headset heen gehoord. Zo gênant!!!


Jesse, Afgelopen jaar heb je je eigen boek uitgebracht, met groot succes, heb je inmiddels al plannen voor een tweede boek?


Jesse:
Ja ENORM! wat ben ik daar dankbaar voor.. Had nooit verwacht dat het zo geweldig zou worden. Het tweede boek komt in September uit, een uitleg boek!!
Het tweede boek zal zijn namens Showteam Nalanta.


Wat staat er de komende maanden voor jullie in de planning?


Jesse:
Veel trainen, veel leren, nieuwe ontwikkelingen met Nalanta. Hierbij kun je denken aan een tour, een opleiding, een ponykamp en lekker veel lessen! We kijken er enorm naar uit en zijn ontzettend dankbaar voor ALLES!!!


Eva:
Veel lesgeven, hard werken, vooral veel genieten. Een paar grote shows en veel foto’s maken!


Heb je nog advies voor onze lezers?


Jesse:
Lekker werken zonder verwachtingen en positiviteit! Veeeeel belonen en dankbaar zijn voor wat je krijgt. Werk stapje voor stapje en geniet van het aanleren, voordat je het resultaat hebt. :)


Eva:
Heb geduld, heel veel geduld. Zonder geduld kom je nergens! Jesse en ik zijn al jaren bezig en er valt nog zoveel te leren, verbeteren en proberen. Daarnaast is het ook verstandig om pas te beginnen met vrijheidsdressuur als jij al kennis hebt. In ieder geval van de basis.


Tot slot, als je de kans zou krijgen om een ander paard te berijden of te trainen, wie is dan jou droompaard?


Jesse:
Ik vind de schimmelhengst van Sylvie Willms ontzettend gaaf! Ook zou een gaaf hoog opgeleid springpaard gaaf zijn, om veel van te kunnen leren!


Eva:
Ik denk dat ik Totilas dan zou opleiden tot vrijheidsdressuur-paard en met een touwtje om zijn hals de ring door te gaan! Goals!


Ben jij ook zo nieuwsgierig geworden naar dit leuke tweetal? Bekijk dan meer informatie over hun toekomstige shows, ponykampen en informatie over hoe je zelf kunt beginnen je paard of pony kunstjes aan te leren op hun website.

[caption id="attachment_79612" align="aligncenter" width="660"] Jesse en Eva tijdens een clinic op Horse Event[/caption]