CSI Aachen laatste halte voor Simone Blum's Wereldkampioen DSP Alice

CSI Aachen laatste halte voor Simone Blum's Wereldkampioen DSP Alice

"Ze houdt van Aken", zegt Simone Blum over haar soulmate paard, DSP Alice. En daarom is het CHIO Aken 2023 precies de juiste locatie voor de 16-jarige vosmerrie om met pensioen te gaan. De twee vormden lange tijd een onafscheidelijk duo, met als kers op de taart de overwinning op het WK in Tryon van 2018. Door een blessure kwam er echter een pauze in de merrie haar carrière, die nu een definitieve stop maakt.

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Simone Blum en DSP Alice. Het gezamenlijke succesverhaal begon in 2014, toen haar man Hansi de toen zevenjarige merrie ontdekte: vol energie en met onbeperkt vermogen. Na hun eerste sprongen samen, was het voor Simone Blum meteen duidelijk dat ze op een heel bijzonder paard zat: "Ik keek haar in de ogen en dacht: Wat voor een geweldig paard ben jij?" Een type paard waarmee ze al snel bevriend raakte. De chemie tussen de twee klopte gewoon. En toch kostte het Simone Blum veel geduld, tijd en toewijding om het temperament van de Askari-dochter te kanaliseren, zodat ze het in haar voordeel kon gebruiken. De doorbraak kwam in 2016, toen het paar de Duitse kampioenschappen bij de dames won, een jaar later pakten ze de titel bij de heren. Wat daarna volgde is paardensportgeschiedenis: Binnen een paar maanden katapulteerde DSP Alice haar ruiter naar de top van de ranglijst van de wereldelite en op het podium van de winnaars op de Wereldruiterspelen in Tryon (VS): Twee keer inderdaad: Ze wonnen brons met het Duitse team en individueel goud. De beelden van een wereldkampioene die overmand wordt door emoties en de wondermerrie die vrolijk aan een mango zit te knabbelen, blijven onvergetelijk. De oranje tropische vrucht, haar lievelingseten, is sindsdien de beloning voor elke foutloze ronde.

En dat zijn er genoeg geweest in de carrière van DSP Alice. De vosmerrie met het overweldigende verlangen om te winnen heeft zich altijd bijzonder thuis gevoeld in grote arena's zoals het Main Stadium in Aken. Hun fantastische prestaties op het Heilige Gras zijn daar het bewijs van. De grandioze triomf in de Mercedes-Benz Nations Cup in 2018 bijvoorbeeld. En op dezelfde locatie het jaar daarop, na dubbel foutloos te hebben gesprongen, droeg het duo er ook aanzienlijk toe bij dat het Duitse springteam tweede werd in de traditionele Nations Cup. 2019 was het jaar waarin DSP Alice de Halla wisseltrofee voor het meest succesvolle paard won op het CHIO Aken na een vierde plaats in de Rolex Grand Prix. Een paar weken later verzekerde het winnende duo zich van teamzilver op de Europese kampioenschappen. De kampioenschappen in Rotterdam zouden echter de laatste keer zijn dat Simone Blum met Alice zou strijden om een medaille. De merrie liep helaas een blessure op - en was nooit meer in staat om terug te keren naar haar onverslaanbare vorm.

"Ik zou niet zijn waar ik nu ben zonder Alice," zegt Simone Blum vol dankbaarheid. "Ze is altijd mijn soulmate geweest. Omdat ze zo uniek is, hebben we een heel speciale band." En vanwege deze speciale band wil de 34-jarige een heel speciaal afscheid voor haar sportpartner. Een gedenkwaardig moment dat een paard als DSP Alice verdient. En om dit moment te vieren, keert het paar op 29 juni nog een keer terug naar Aken. De plek die ze associëren met zoveel onvergetelijke herinneringen. "De sfeer in Aken is uniek," zei Simone Blum. "Ik kijk er erg naar uit om Alice te laten zwelgen in het applaus van haar favoriete publiek." Wat er precies gaat gebeuren tijdens de afscheidsceremonie die tussen de twee rondes van de Mercedes-Benz Nation Cup wordt gehouden, blijft nog even een verrassing. Eén ding is echter zeker: Iedereen moet een zakdoek bij de hand hebben. En er is vast wel een mango voor DSP Alice op deze speciale avond - zelfs als ze geen foutloze ronde aflevert.


Bron: CHIO Aachen