Aniek Diks verovert eigen plek in de paardenwereld

Aniek Diks verovert eigen plek in de paardenwereld
Aniek Diks is pas 28 maar ze is in rap tempo bezig om zich als zelfstandige een vaste plaats te verwerven in de paardenwereld. Ze rijdt net zo gemakkelijk een driejarige als een winnaar in een twee sterren Grote Prijs, ze houdt van het paarden houden in alle facetten inclusief de handel, is met de fokkerij bezig, is de drijvende kracht achter de HSH veiling en zit in het bestuur van Jumping Heeswijk. Plus dat ze met de broertjes Brouwer eigenaar is van Emir R, die nu uitgebracht wordt door niemand minder dan Rolf-Göran Bengtsson. Het mooie is dat Aniek er zelf aardig nuchter onder blijft.

In het Brabantse Vorstenbosch staat de stal van de familie Diks. Moeder Karin had eigenlijk niks met paarden, vader Wim is hoefsmid maar staat met zijn broer Henk ook bekend als gedreven springruiter, broers die ook tijd nemen voor een grapje. Dochter Aniek reed met een aantal goede pony’s tot die in één keer verkocht werden. Zo kwam het dat ze al op haar twaalfde overstapte naar de paarden. Les kreeg ze van oom Henk, later via het talentenplan van Harrie Smolders, Wout-jan van der Schans, Maikel van der Vleuten en Bert Romp. Toen ze 4 HAVO had afgemaakt, volgde de abrupte ommekeer.

Aniek besloot te stoppen met school: “Ik wist nooit wat ik wilde. Eigenlijk had ik weinig redenen om te stoppen, het was meer de beslissing van het moment. Ik was jong en moest nog wel naar school, toen ben ik naar de masterclass in Deurne gegaan. En natuurlijk hebben we thuis gekeken naar wat ik dan moest. Mijn ouders zeiden: ga maar stage lopen bij Kyra Swelheim, dan leer je in elk geval gedisciplineerd te werken en misschien ben je daarna wel genezen. Je snapt dat het onderweg door iedereen werd afgeraden om in de paarden te gaan: hard werken voor weinig. Ik ben toch vijf jaar bij Kyra geweest. Paarden rijden, acht tot tien in een ochtend. En ’s middags thuis.”

Na die vijf jaren volgde een weinig geslaagde poging om naast de paarden thuis ‘wat anders’ te gaan doen: “Tja, dat was de bedoeling maar echt de eerste dag, de eerste maandagochtend, liep het al anders. Kees van den Oetelaar belde of ik de hengsten wilde rijden. En zo was ik halve dagen thuis en halve dagen in Schijndel. Er kwamen steeds meer paarden thuis, en zo kwam het dat ‘wat anders’ er nooit van is gekomen.” Inmiddels heeft Aniek een leven opgebouwd waarin het ‘lopende band-paardrijden’ niet meer aan de orde is: “Ik vind het eerlijk gezegd net zo leuk om naast het rijden zelf de paarden uit de wei te halen, te toiletteren, mee te helpen de stallen uit te mesten, me bezig te houden met de fokkerij, noem maar op.” Thuis zijn er nu twintig stallen, een binnen- en buitenbak, een molen, paddocks en er zijn plannen om de faciliteiten nog verder uit te breiden.

[caption id="attachment_164658" align="alignnone" width="1200"] Met de inmiddels verkochte Elena (v. Zidane)[/caption]

Haar eigen rijden, tot op twee sterren internationaal, is de basis van haar bedrijf, waarin ze veel zelf doet maar ook een aantal mensen om zich heen weet die haar op verschillende fronten helpen. Handigheid in het rijden is haar kracht, iets wat Kyra Swelheim al opgevallen was. Het is ook de basis voor haar handel, die ze al vroeg meekreeg: “We hadden thuis altijd wel een paar pony’s voor de handel. En bij Kyra kreeg ik weleens iets extra’s als er een goed verkocht was, dat gebruikte ik dan voor de handel. Nu heb ik wel ooit een handelsbeestje waarmee ik adverteer maar mijn twaalf wedstrijdpaarden staan niet in de aanbieding, hoewel alles te koop is.” Een aantal van Aniek’s paarden staan bij Doron Kuipers in Mijnsheerenland: “Ik kan heel goed met hem overweg, ik vind dat hij goed kan rijden. Het is een beetje een gunfactor waar je paarden weg zet. Omgekeerd heb ik ook een beestje van hem op stal.”

Zo’n vier jaar geleden kwam bij Aniek het idee op om zelf een veiling te organiseren: “Ik had het er al vaker over gehad met Marthijs Brouwer, het sluimerde. Op een avond bij een bakje koffie heb ik toen samen met hoefsmid Jesse Cranen een begrotinkje gemaakt. Diezelfde avond hebben we Sjors van Oorschot erbij gevraagd. Die zei eerst nee maar belde na een uur al terug dat hij toch mee wilde doen. En voor het regelwerk hebben we Annelou de Man gevraagd. In Schaijk kwamen we heel veel, daar zat Rob Wiering, en we hadden het er vaak over dat het eigenlijk zonde was dat er daar zo weinig gebeurde. Dus dat was een logische locatie voor de Horse Sale Holland. We gaan nu op weg naar de vierde veiling. We zetten 45 paarden om die ook echt verkocht worden. Van de eigen paarden die we inbrengen, houden we het meeste over. Als we die niet erbij tellen, eindigen we ongeveer op 0. Dat is eigenlijk wel goed! Het afgelopen jaar werd er zelfs een aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.”

[caption id="attachment_164655" align="alignnone" width="1200"] Het team van de HSH Veiling: Jesse Cranen, Sjors van Oorschot, Aniek Diks en Annelou de Man[/caption]

Vanuit haar hobby is Aniek Diks ook al jaren betrokken bij de organisatie en het bestuur van Jumping Heeswijk, dat dit jaar van 11 t/m 15 juli gehouden wordt: “Nou Ronelle van Driel erbij is, hoef ik ietsje minder te doen, zij is degene die al het werk doet. Ik kijk vooral als ruiter naar het programma, ook voor de kleine aanpassingen.”

[caption id="attachment_164657" align="alignnone" width="1200"] Aniek met Emir R[/caption]

En dan het hoofdstuk Emir, de Colman X Rubert-schimmelhengst die ze samen met de gebroeders Brouwer kocht bij de voormalige Stal Roelofs in Den Ham. Een hele tijd reed ze hem zelf, totdat hij haar op een sprong lanceerde, wat haar een schouderblessure opleverde. Dat was een paar weken voor de hengstencompetitie, waardoor Emir eerst bij Jeroen Dubbeldam en Annelies Vorsselmans en later bij Michael Greeve terecht kwam, die ermee imponeerde tijdens Jumping Amsterdam. Sinds februari wordt Emir gereden door niemand minder dan Rolf-Göran Bengtsson: “Hij kon een paard gebruiken en was enthousiast over Emir. Hij heeft hem internationaal in het 1.50 mee gehad en dat leek heel erg goed. We gaan kijken hoever we kunnen komen. De fokkerij lijkt in elk geval heel erg goed. Het is niet direct het doel om hem te verkopen: als hij op het hoogste niveau loopt en hij kan de kosten dekken als fokhengst…..kijken naar jouw paard op dat niveau is ook hartstikke mooi!”

HSH Auction op Universal Horse Data

Aniek Diks op Facebook

Website HSH Auction