Highway TN N.O.P.: "Het vele succes is bijzonder en te danken aan dat hij op de juiste plaats terechtkwam"

Highway TN N.O.P.: "Het vele succes is bijzonder en te danken aan dat hij op de juiste plaats terechtkwam"

Highway TN N.O.P is het resultaat van generaties van planning. Fokker Peter Verdellen begon bijna veertig jaar geleden met het hoofdstuk van Highway TN N.O.P, en in die veertig jaar heeft hij vier generaties gefokt. Met elke generatie heeft hij iets nieuws aan de lijn toegevoegd om de volgende generatie te verbeteren - hij wist niet dat hij daarmee de basis legde voor het succes van Highway TN N.O.P.


Basis

Het verhaal begint met de merrie Evita (Ramiro - Viola x Abgar xx, fokker: J.A. Janssen). Peter Verdellen herinnert zich: "Evita is geboren in 1986 en stond vrij dicht bij waar ik woonde. Een oude buurman van mij vertelde me dat ik haar moest gaan bekijken. Hij zei: 'Ik ken een heel mooi merrieveulen van Ramiro, ze is anderhalf jaar oud.' Ik ging haar bekijken en nam iemand mee die meer verstand had van paarden dan ik - hij vond haar ook leuk, dus kocht ik haar. We zijn haar gaan beleren toen ze drie jaar oud was. Daarna werd ze een sportpaard en Huub Jannsen was haar ruiter. Toen ze zes jaar oud was, sprong ze op 1.30m-niveau en was ze gevorderd in eventing. Evita werd gebruikt voor zowel de fokkerij als de sport - Huub bleef met haar wedstrijden rijden, zelfs toen ze drachtig was en een veulen had. Ze kreeg haar eerste veulen toen ze vijf jaar oud was. Huub wist echt wat hij deed, hij liet altijd de paarden zijn wie ze waren. Als het paard hem het gevoel gaf dat het te veel was, stopte hij. Haar tweede veulen, Klint (van Ferro), werd een goedgekeurde hengst en Grand Prix-dressuurpaard onder de naam Ferrolan. Evita was een groot en lang gelijnd merrie met veel beweging. Na verloop van tijd probeerde ik hengsten te gebruiken die niet zo'n grote galop hadden om het comfort van de ruiter te verbeteren."

"De reden dat ik Hemmingway voor Evita gebruikte, was enigszins geluk, omdat ik hem met een andere merrie had gebruikt en dat veulen bleek een uitstekend paard te zijn. Hemmingway verbeterde het type en maakte zijn nakomelingen mooi. Hij voegde ook beweging toe zonder een enorme galop te geven. Ik dacht dat hij goed bij Evita zou passen. Het resultaat van deze combinatie was Ovita V. Ze werd kampioensveulen van Limburg en ik ging vervolgens met haar naar de Benelux-kampioenschappen in Zangersheide, waar ze kampioen werd van de 150 merrieveulens. Ze was echt prachtig. Ze sprong tot 1.10m, maar was niet gemakkelijk te rijden en werd daarom fokmerrie bij ons."

"De volgende hengst in de lijn van Highway TN N.O.P is Darco. Ik heb Darco gebruikt omdat Ovita V mooi was maar vrij klein, en daarom wilde ik een hengst gebruiken die Ovita V meer vermogen kon geven. Ik haalde zijn sperma uit België, insemineerde haar en ze was meteen drachtig. Het veulen bleek de overgrootmoeder van Highway TN N.O.P te zijn.”

Verdellen voegde toe: "Uvita V had minder bloed dan haar moeder Ovita V, wat te verwachten was. Ze was ook wat zwaarder van type en niet zo groot, ongeveer 1,65 m. Toen ze twee jaar oud was, deed ik een embryo-transfer met haar. Ze had een zeer interessante stamboom, dus dacht ik dat het interessant zou zijn om Chellano Z voor haar te gebruiken. Gedurende deze tijd deed ik verschillende embryo-transfers met verschillende merries, en samen met Ton Vullers keken we welke hengst het juiste kruis zou zijn voor Uvita V. Chellano Z was een opkomende hengst en werd bereden door Jos Lansink. Ik was erg onder de indruk van de hengst en zijn manier van springen. Achteraf gezien was het een gouden combinatie. De dochters van Chellano Z leveren veel sportpaarden op. Ik ben altijd aangetrokken geweest tot Duitse bloedlijnen zoals Contender, en Chellano Z is van Contender afkomstig. Dit embryo werd Zelana V, de moeder van Highway TN N.O.P.”

Highway TN N.O.P

Verdellen legt verder uit waarom hij Eldorado van de Zeshoek TN voor Zelana V heeft gebruikt: "Team Nijhof had destijds twee vijfjarige goedgekeurde hengsten. Een daarvan was Eldorado van de Zeshoek TN. Ik kende deze hengst sinds hij twee jaar oud was. Pieter Merckx had in het verleden enkele van mijn paarden gereden en hij had Eldorado van de Zeshoek TN in zijn stal als tweejarige. Zelfs als tweejarige liet hij zien dat hij veel temperament had. Hij was een groot paard en ik zag hem eens vrij springen en dat zag er geweldig uit. Ik dacht dat Zelana V wel wat meer formaat kon gebruiken en dat maakte Eldorado van de Zeshoek TN een goede hengst voor haar. Het eerste veulen uit deze combinatie was een merrie, Elana V Z, die ik als veulen aan Frankrijk verkocht en die op 1.35m-niveau sprong. Ik was erg blij met haar en besloot daarom opnieuw Eldorado van de Zeshoek TN te gebruiken. Het resultaat hiervan was Highway TN N.O.P. Hij was een goed veulen met veel uitstraling. Zijn moeder, Zelana V, met Highway TN N.O.P. aan haar zijde, werden in 2012 verkocht op een online veiling. Achteraf gezien had ik haar nooit mogen verkopen. Toen de nieuwe eigenaar van Highway TN N.O.P hem kwam ophalen, was hij een beetje verrast door zijn grootte. Wat hij echter niet besefte, was dat de stal waar hij stond lager lag. Toen ik hem eruit haalde, waren ze opgelucht.”


“Ik zag Highway TN N.O.P opnieuw als driejarige tijdens een hengstenkeuring. Ik vond hem al behoorlijk groot - als ik me goed herinner, was hij al 1,67 m lang. Hij werd geselecteerd voor de hengstenprestatietest. We gingen er op de laatste dag van de prestatietest heen, en ik herinner me een van zijn rondes waar hij een balk aanraakte en toen was zijn reactie ongelooflijk! Je kon zien dat hij ongelooflijke kwaliteiten had. Hij was extreem voorzichtig.”

"Het is bijzonder om zoveel succes te hebben met Highway TN N.O.P. Mensen reageren op dat succes en je komt met veel mensen in contact. Het was ook erg spannend voor ons toen hij werd geselecteerd als Paard van het Jaar. Het moment dat Highway TN N.O.P de Rolex Grand Prix won op The Dutch Masters, zaten we met onze dochter in Nieuwegein haar verjaardag te vieren. We volgden zijn prestatie online en zaten op het puntje van onze stoel toen hij als laatste de barrage inging. We wisten dat het moeilijk zou worden, maar de opluchting was groot toen hij foutloos en sneller bleek te zijn. Normaal gesproken blijf ik rustig tijdens dit soort momenten, maar er waren tranen in mijn ogen. We zullen dit moment niet vergeten en zijn erg trotse fokkers. We realiseren ons ook goed dat we dit resultaat hebben behaald omdat ons fokproduct op de juiste plaats terechtkwam.”


Na veertig jaar fokken met één lijn komt er veel informatie samen. Verdellen zegt: "Wat ik kan zeggen, is dat paarden uit deze lijn echt willen werken. Ze willen werken met de ruiter, en dat is iets wat ik erg waardeer aan deze lijn. Ik was zelf ruiter en vond het normaal om de merries in de sport te hebben om hun kwaliteiten te zien. Ik begon met fokken met deze lijn en we hebben deze lijn vandaag de dag nog steeds in ons fokprogramma. Op dit moment heb ik twee merries uit deze familie - een voor de springsport en een voor de dressuur. Deze lijn heeft me veel speciale momenten bezorgd.”





Bron: Rolex Grand Slam (door Adriana van Tilburg)
F. ©: Sara Bohadjum