Grooms krijgen erepodium bij Indoor Friesland!

Grooms krijgen erepodium bij Indoor Friesland!

Ze werken op de achtergrond, we zien ze niet vaak, behalve bij sommige prijsuitreikingen en bij het losrijden, maar ze zijn oh zo belangrijk. De grooms. Steun en toeverlaat van de paarden. Dag en nacht staan ze voor de dieren klaar. Indoor Friesland waardeert dat enorm en wilde de grooms graag eens het erepodium geven dat normaal alleen de ruiters krijgen, dus bedachten Indoor Frieslands sportdirecteur Yvonne van Bergen en perschef Dinette Neuteboom een plan.

Oud-topgroom Yvon Brok wilde graag meewerken aan het initiatief van Indoor Friesland. Indoor Friesland werd showsupporter van de IGA, de International Grooms Association van de internationale paardensportfederatie FEI en samen met de internationale community HorseGrooms werd een plan bedacht en uitgevoerd.

Ratina Z en Olympische Spelen Barcelona
Yvon Brok was jarenlang groom van Piet Raijmakers senior. Ze verzorgde de beroemde Ratina Z in 1992 op de Olympische Spelen in Barcelona waar de Nederlandse springequipe goud won en haar ruiter Piet Raijmakers individueel zilver. Later werkte ze in Duitsland en heeft ze een poosje het stalmanagement van Eric Berkhof, algemeen directeur van de Van Mossel Automotive Group gedaan. Dit bij elkaar zo’n 25 jaar. Via deze weg is Yvon terecht gekomen in de paardensportartikelen. Ze werkt momenteel voor een bedrijf dat onder andere Dominick dekens, TRM-supplementen en Zhiviq borstels verkoopt.

Yvon vertelt: “Toen ik van sportdirecteur Yvonne van Bergen hoorde dat Indoor Friesland grooms zo belangrijk vindt en dat ze graag iets voor hen wilden doen, wilde ik daar graag aan meewerken door ze iets te geven waar ze ook echt iets aan hebben.”

Mystery guest
“Ik was in zowel de dressuur- als de springweek al vroeg in de stallen. Als mystery guest heb ik door de dag heen verschillende rondes gelopen. ’s Ochtends lette ik er bijvoorbeeld op of de paarden al schoon drinkwater hadden. De volgende rondes keek ik onder andere of alles netjes opgeruimd was en of de stallen fris waren. Echt, paarden worden daar blij van, dat zie ik aan ze. Ook vond ik het belangrijk of de grooms vriendelijk naar mij waren en of het hooi in een net of op de grond lag. Over dat vriendelijk zijn, vriendelijkheid siert de mens. Na de middag heb ik gekeken hoe lang de voerbakken leeg in de stallen bleven hangen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geen enkel probleem als paarden onder het zaagsel zitten, dan kunnen ze juist lekker hebben slapen of gerold hebben. Het is geen schoonheidswedstrijd.”

Vertrouwenspersoon
“Waarom Indoor Friesland en ik hier zoveel tijd in steken? Het welzijn van de paarden is voor ons heel belangrijk. Zij hebben er niet voor gekozen om in deze hal te staan en jaarlijks honderden zo niet duizenden kilometers te reizen. Een groom is er verantwoordelijk voor om het de aan hen toevertrouwde paarden zo prettig mogelijk te maken. Als groom ben je tevens de vertrouwenspersoon voor een paard. Zowel ruiter als paard kunnen nerveus zijn voor een proef en het is fijn als jij als groom er dan voor ze kunt zijn. Ik kom dan meteen bij het laatste punt waar ik naar gekeken heb en wat ik erg belangrijk vind. In de vijf rondes die ik gelopen heb, heb ik gekeken hoe vaak grooms bij hun paarden zijn. Natuurlijk moet een groom ook eten en drinken, maar het is niet de bedoeling dat ze daarnaast een groot deel van de dag op de tribune zitten. Als groom moet je er voor je paarden zijn,” aldus Yvon Brok, voormalig top-groom en duidelijk nog altijd begaan met het lot van onze edele viervoeters.

Winnaressen Anna Visser en Jenny Ducroffe
In de dressuurweek gingen de prijzen naar drie Nederlandse grooms. Anna Visser, groom van Hans Peter Minderhoud, won. Sanne Vondel, groom van Marieke van der Putten werd tweede en Daniek Jansen, groom van Diederik van Silfhout derde.

Bij de springgrooms ging de winst naar de Duitse Jenny Ducroffe, groom van de Belgische Jos Verlooy. Tweede werd de Duitse Mel Obst, groom van de Duitser Marcus Ehning. Derde werd de Nederlandse groom Madeleine Broek, werkzaam voor de Nederlander Marc Houtzager.


bron: Indoor Friesland