De weg naar beter paardenwelzijn: EEF streeft naar een cultuuromslag in de paardensport

De weg naar beter paardenwelzijn: EEF streeft naar een cultuuromslag in de paardensport

De European Equestrian Federation (EEF) hield onlangs een paneldiscussie over beschermen van paardenwelzijn aan huis. Gezien de bevindingen van het werk van het Equine Ethics & Wellbeing Committee, en recente spraakmakende gevallen van ongepaste trainingsmethoden, vond de EEF het een belangrijk onderwerp om te bespreken met haar Nationale Federatieleden. Deze discussie, ingebed in een grootschalige enquête werpt een verontrustend licht op de uitdagingen waarmee de paardensport te maken heeft. De bevindingen benadrukken de behoefte aan actie om het welzijn van onze dieren te waarborgen.

Om de discussie te onderbouwen, werd er voorafgaand een enquête gehouden om inzichten en ervaringen te verzamelen over het specifieke probleem van trainingsmethoden thuis. Er reageerden meer dan 9000, waarvan 94% uit Europa. De grootste meerderheid identificeerde zich als nationale ruiters op niveau. De enquête benadrukte ook dat deze problemen bestaan vanaf het basisniveau en niet alleen een zorg zijn van internationale atleten. 90% van de ondervraagden zou getuige zijn geweest van gevallen van slecht paardenwelzijn thuis, en 58% van die gevallen vond plaats in de afgelopen 6 maanden. 

Basis van de paneldiscussie

De respondenten moesten nadenken over wat zij dachten dat deze gedragingen veroorzaakte, en zij waren het erover eens: financiële belangen in de sport, competitiedruk, de standaard van functionarissen binnen de competitie en, specifiek voor dressuur, de beoordelingscriteria, dragen allemaal bij aan het aanmoedigen van trainingsmethoden die schadelijk zijn voor het welzijn van paarden. 

In gesprek met...

Om het probleem te bespreken, gingen Roly Owers, Chief Executive van World Horse Welfare, Jackie Potts, oprichtend lid van de International Grooms Association, Constanze Winter, jurist bij de German Equestrian Federatio, en Johan Fyrberg, Secretaris-Generaal van de Swedish Equestrian Federation onderleiding van de EEF vertegenwoordiger Ulf Bromster, in gesprek.

Federaties moeten regels kunnen afdwingen!

Bij het openen van de sessie had EEF-president Theo Ploegmakers een duidelijke boodschap: “Het welzijn van de paarden moet altijd voorop staan. Het gaat er niet om veeleisend te zijn, het handhaven van een standaard van zorg die elk paard verdient... We moeten bekijken wat binnen onze, en de controle van onze Nationale Federaties, ligt. Deze Federaties moeten regelgeving kunnen afdwingen, voortbouwen op educatie en het paard beschermen. Het paard is het middelpunt van onze sport!".

Moeilijkheden aan het licht 

De discussie begon met gesprekken over rapportage en het gebrek aan consensus van degenen die waren ondervraagd over wie rapporten zou moeten behandelen en de logistieke uitdagingen van het beheren van rapporten. Deze bevindingen werden herhaald door Jackie Potts, die opmerkte dat zelfs met een systeem, grooms in een zeer kwetsbare positie waren om klachten tegen hun werkgever in te dienen. Roly gaf achtergrondinformatie over het meldpunt van World Horse Welfare dat aanzienlijke middelen vereist om te werken, terwijl Constanze belangrijke inzichten kon geven in de hoeveelheid detail en bewijs die nodig is om een zaak volledig te vervolgen, wat allemaal grote uitdagingen creëert in het rapportagesysteem. 

Samenwerking voor onderzoek 

Ook de noodzaak van onderzoek en studies om betere inzichten te bieden in het paard, en op hun beurt een betere bescherming van hun welzijnsrechten te bieden, werd aangehaald. Dit is een gebied dat voortdurend in ontwikkeling is, en het werd eens dat meer samenwerking en samenwerking in de branche kan profiteren. Zweden toonde sterke samenwerkingsinspanningen, vooral met hun Noordse buren, om discussies en acties te initiëren zoals het verzoek om een dressuurforum op te zetten om verschillende belangrijke discipline-onderwerpen verder te bespreken.

Mentaliteitsverandering

Het gesprek richtte zich vervolgens op de bredere drijfveren achter slechte trainingsgedragingen die door degenen die waren ondervraagd werden voorgesteld als gekoppeld aan geld, competitiedruk en met name dressuurbeoordeling en beoordelingssystemen. Het panel kon deze bevindingen begrijpen en constateerde dat er een culturele verschuiving nodig is om de mentaliteit van het toepassen van ongepaste methoden te veranderen, duidelijke educatiesystemen te creëren om te informeren over de impact van het paard en individuen te motiveren om verantwoordelijkheid te nemen naast de grotere federaties en belanghebbenden.

Tijd voor actie!

Actie! Dat is vooral belangrijk. Roly gaf uitstekend inzicht in de noodzaak van een cultuurverschuiving en de noodzaak om een gedeelde verantwoordelijkheid onder de paardensportgemeenschap te bevorderen, en dit is een gebied waarin Nationale Federaties kunnen helpen cultiveren via hun ledennetwerk. Een verklaring gedeeld door Roly aan het begin van de discussie was waar voor onze panelleden; "De standaard die je voorbij loopt, is de standaard die je accepteert" - en de noodzaak van systemische verandering, die echt een culturele verandering op elk niveau waarmaakt. Elke individu moet zich in staat voelen om voor zijn eigen paarden het juiste te doen.

Dit plaatst voortdurende educatie en ontwikkeling voorop. 

Bron: EEF