Corona-ervaring met jumping fotograaf, Houou Tomita

Corona-ervaring met jumping fotograaf, Houou Tomita

Hij is al lang één van onze vaste fotografen maar nu zit ook hij voornamelijk thuis. We spraken met Houou Tomita, die al enkele jaren als freelance fotograaf op verschillende wedstrijd actief is over hoe de Coronacrisis een invloed heeft op zijn dagelijkse leven.

“Mijn grootste voordeel is dat ik dit freelance doe en dus nog altijd een vaste job heb om op terug te vallen,” steekt Tomita van wal. “Ik denk dus dat de impact van dit virus op mij nog een vrij beperkt effect heeft. Ik werk voornamelijk op wedstrijden voor klanten maar die wedstrijden zijn dus zo goed als allemaal afgelast. Ik had ook nog enkele fotoshoots op de planning staan maar die heb ik uit voorzorg afgezegd. Ik vind dat we nu allemaal even ons verstand moeten gebruiken en beseffen dat gezondheid nu even primeert”.

Houou beseft ook dat hij niet de fotograaf is die het zwaarst getroffen wordt: “Ik weet van collega’s die voltijds aan de slag zijn dat dit een zware opdoffer is. Op dat gebied mag ik eigenlijk van geluk spreken. Als dit nog drietal maanden aanhoudt dan is voor mij het ergste gevolg dat ik mij meer zal vervelen. Een financieel drama is dit voor mij echter niet”.

Je zegt dat je fotoshoots hebt afgelast, normaal heb je hier nog een veilige afstand… “Klopt maar het is heel moeilijk om een goede fotoshoot te doen als je geen interactie kunt hebben met het paard of de ruiter. Als klanten echt willen dat de fotoshoot doorgaat, dan kan dat nog steeds maar alles op een veilige afstand. Ik merk echter dat veel klanten hun gezond verstand gebruiken en zelf bellen om fotoshoots te verplaatsen wat in de huidige situatie natuurlijk volledig te begrijpen is. Ik merk ook dat er nog een duidelijk verschil is tussen Nederland en België. In Nederland wordt er lichter met de maatregelen om gesprongen en lijkt het ook of het beleid minder streng is”.

Je bent freelance fotograaf, merk je veel van Corona in je vaste job. “Ja, toch wel. Ik ben field service engineer wat inhoudt dat ik veel op de baan ben en veel naar klanten moet. Zo goed als overal waar ik binnen ga, wordt mijn temperatuur gemeten. Daarnaast krijg ik ook altijd de vraag om mijn handen te wassen, maar nog eens, ik begrijp dit volledig en vind dit ook helemaal niet erg. Gezondheid primeert nu boven alles en daarom wil ik iedereen nog één belangrijke tip meegeven: #stayhome, als dat gaat natuurlijk”.

f. © Femke de Graaf