Medisch probleem: mijn paard loopt plots kort en stijf

Medisch probleem: mijn paard loopt plots kort en stijf


Heb jij soms het gevoel dat je paard zich niet helemaal goed in zijn vel voelt maar kan je er niet meteen een oorzaak op plakken? Dat was ook het geval bij Elena die ons de volgende vraag voorlegde: “Met het oog op het heropenen van de wedstrijden, begon ik mijn paard in januari volop te trainen. Hij is tijdens de hele ‘lockdown-periode’ aan het werk gebleven en ik had er goede hoop in dat ik eind maart weer van start mocht gaan. Ondertussen weet ik natuurlijk beter maar ik begon in ieder geval de trainingen met mijn paard weer op te voeren. Alles verliep volgens plan tot de befaamde ‘sneeuwweek’. Ik heb enkel een buitenpiste en kon daarom niet rijden. Ik besloot dus het zekere voor het onzekere te nemen en mijn paard een weekje rust te geven. Ik wilde immers ook niet dat hij uitschoof met zijn hoefijzers op de sneeuw en het ijs. Na deze rustweek heb ik mijn trainingen hervat maar ik merkte aan mijn paard dat hij stijf liep bij aanvang. Eenmaal hij enkele rondes ingestapt was, liep hij weer normaal en ook in draf en galop toont hij geen ongemakken. Volgens de dierenarts heeft hij last van spierpijn en is er geen reden tot paniek. Ik ben er echter niet helemaal gerust in…”


We legden deze vraag voor aan het team van Global Medics, dat hun advies met ons deelde. “Het lijkt er inderdaad op dat dit paard last heeft van spierpijn want eenmaal hij warm ‘gestapt’ is, is er van zijn onregelmatigheid niets meer te merken. Spierpijn kan ontstaan door overbelasting. Elena geeft aan dat ze haar trainingen weer heeft opgebouwd. Haar paard was waarschijnlijk niet meer gewend aan deze zwaardere trainingen waardoor hij nu met spierpijn te kampen krijgt, zeker na een week rust”, gaan ze van start.

“In deze gevallen is het belangrijk dat het paard blijft bewegen. Je kan het eigenlijk vergelijken met jezelf als je opstaat met stramme spieren. Als je in bed blijft liggen, wordt het enkel erger terwijl spierpijn in de loop van de dag meestal verminderd of helemaal verdwijnt als je in beweging blijft. We zouden wel aanraden om de spieren rustig te bewegen door de training licht te houden of een buitenrit te maken totdat het paard minder stijf loopt. Je kan eventueel ook een osteopaat aanspreken als het probleem blijft aanhouden”, vertelt het team van Global Medics. “Ook is het aan te raden om kou en tocht te vermijden. Het blijft ook belangrijk om voor je training goed op te warmen en na het trainen voldoende tijd te nemen om de spieren weer te laten afkoelen”.

“Eventueel kan Elena ook Lacta-Fort gebruiken. Dit supplement uit ons gamma bevat hooggedoseerde, lichaamseigen stoffen die het spiermetabolisme ondersteunen. Spierpijn onstaat eigenlijk door de vorming van melkzuur, wat Lacta-Fort tegengaat. Dit product kan ook tijdens langdurige transporten gebruikt worden en zal ervoor zorgden dat de paarden zonder enige spierstijfheid op hun bestemming aankomen”. Ook wordt Lacta-Fort vaak gebruikt bij sportpaarden tijdens het concours.


Heb je ook nog een medisch probleem wat je wil voorleggen aan het team van Equitom en/of Global Medics? Mail dan zeker naar redactie@equnews.be !